Michal Šebek: Strany investovaly do říjnových voleb čtvrt miliardy korun. Boj o koryta ´frčel´ na plné obrátky

30.03.2019 21:19

Podle informací, s nimiž dnes přišel server Novinky.cz, vyplývá, že před říjnovými volbami do obecních zastupitelstev a Senátu utratily české politické strany více jak čtvrt miliardy korun.

Michal Šebek: Strany investovaly do říjnových voleb čtvrt miliardy korun. Boj o koryta ´frčel´ na plné obrátky
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Jednalo se o náklady na jejich volební kampaně a reklamu. Mnohé z českých politických stran ovšem vydávaly velké sumy navzdory faktu, že nejspíše skončí se záporným hospodařením. Příkladem může být třeba hnutí ANO. To na volební kampaň dalo 160 milionů korun následované ODS, která vynaložila 99 milionů.

Strany zvesela rozhazují na boj o koryta

Ačkoliv se představitel hnutí Andrej Babiš stále a dosud ohání povídačkami o tom, kterak by chtěl český stát řídit jako firmu, těžko si lze po tomto výsledku, s nímž server Novinky.cz nyní přišel, představit, že by to snad chtěl myslet tak nějak vážně. ´Sekera´, která jejich hnutí v souvislosti s výdaji na předvolební kampaň vznikla, mluví sama za sebe.

Babišovo hnutí ANO však nebylo jediné, jež tak štědře vyrazilo do volební kampaně a skončilo v záporných číslech. Tradiční a roky známá politická strana ODS do těchto voleb dala rovných 99 milionů korun. I ona však skončila v deficitu, konkrétně 13,149 milionu korun. Babiš tak není jediným politikem, který neustále mele o tom, jak je třeba se chovat odpovědně a s rozumem. Také jeho stranický rival Fiala se tu a tam ohání podobně odpovědnými slovy. Výsledek jejich odpovědné politiky nejlépe ilustruje stav jejich stranické kasičky.  

Podobně jako ODS se ocitla také ČSSD. I tato strana vydala na svoji politickou kampaň přibližně 42 milionů korun. Není vůbec žádným veřejným tajemstvím, že v záporných číslech se již pohybují nějakou tu dobu. V souvislosti s předvolební kampaní mají socialisté ve své kase deficit ve výši 33 milionů korun.

Naproti rozhazovačné politice ANO a ODS se docela odpovědně zachovaly ostatní strany, mezi nimiž nechybělo hnutí STAN, Piráti, TOP 09, lidovci a SPD. Ti všichni do těchto voleb dali celkem 195 milionů korun. Nikdo z nich v záporných číslech naštěstí neskončil.

Kdo to platí? Kde berou strany peníze?

Kdo to všechno platí? Z čeho žijí? Odpověď je prostá – sponzoři, pronájem majetku, členské příspěvky a také státní příspěvek. Stát přispívá politickým stranám formou příspěvku. Nutno uznat, že někdy jde o nemalé částky, které stát rozděluje mezi politické strany a uskupení.

Není nic nového, že nebýt štědrého státního příspěvku politickým stranám, mnoho z dnešních politických stran by si muselo na svůj chod vydělat jen s pomocí vlastních sponzorů, pronájmem majetku nebo pomocí příspěvku od svých členů. Možná by nebylo od věci trochu zeštíhlit ten státní příspěvek. Když se zdejší politici veřejně hlásí k tomu, že je třeba dělat odpovědnou politiku a šetřit státní výdaje, proč jim trochu neubrat? Když stát škrtí kohoutky všude možně, proč ne zrovna tady?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…