Michal Simkanič: Nekamenujte starosty

24.07.2017 15:31

Nejdříve si dovolím pár obecných konstatování a ještě ke všemu zdánlivě zbytečně, protože tyto principy jsou všeobecně uznávány v rozsahu celého politického i mediálního spektra a jsou zcela jistě akceptovány i drtivou většinou voličů. Považuje se za ideální, když politik projde komunální a následně krajskou úrovní, aby pak mohl být úspěšný v celostátní politice. Má se za to, že politik by měl spojovat a nikoli rozdělovat. Měl by si stát za svým názorem a především za svým volebním programem, protože právě ten je jeho smlouvou s veřejností. Měl by být důvěryhodný a znát přání a potřeby svých voličů a současně umět předložit své vize tak, aby to bylo srozumitelné každému.

Michal Simkanič: Nekamenujte starosty
Foto: archiv Michala Simkaniče
Popisek: Michal Simkanič

V současné poslanecké sněmovně při vší úctě k této instituci však takových politiků nalezneme překvapivě málo. Alespoň některý z výše uvedených principů nesplňuje naprostá většina poslanců. Nemůžeme se potom divit, že jejich hlavní pracovní náplní pak není politika - ale politikaření. Není nijak těžké dovodit, že ze všech subjektů, které budou kandidovat v říjnových volbách, bude mezi nominanty největší koncentrace kandidátů, kteří splňují všechna tato kriteria - právě u starostů. O to tragičtější by teď bylo, kdyby se nechali současným vývojem odradit nebo by měli podlehnout laciným mediálním útokům.

Pevně věřím, že se nakonec rozhodnou pro hrdou a samostatnou kandidaturu. Ono to má i své praktické stránky. Zdaleka ne všichni voliči by se nechali přesvědčit od svého starosty, aby svůj hlas odevzdali jakémukoli jinému subjektu, který nutně nemusí být v souladu s jejich přesvědčením. Úplně jinak vyzní přímá výzva k vlastní podpoře. Prakticky za každým vlastním kandidátem stojí jasná historie a jejich výsledky jsou měřitelné. Požadavek na rozumnou míru přímé provázanosti mezi komunální a celostátní politikou je logický, plně oprávněný a většina voličů jej dokáže velmi dobře pochopit.

Každé parlamentní volby mají zásadní význam a každé jsou přelomové. Ještě nikdy po pádu rudé diktatury se však nestalo, že půjde o samotné základy demokracie. Všichni bychom si měli uvědomit, že se také může stát, že od listopadu začneme Bělorusku závidět míru ekonomické a dokonce i osobní svobody. Každý, kdo v těchto nadcházejících volbách bude kandidovat jen proto, že už od 1,5 % volebního výsledku výše se rozdělují nějaké peníze či dokonce s cílem jakéhosi zviditelnění, je něco mnohem horšího než jen omezený hlupák - jakkoli na to má právo. Starostové se však po nezbytné vnitřní korekci a při jasném vymezení programu pětiprocentní bariéry bát nemusí a mohou být hodni plné podpory. Mezi důležité politické hodnoty přece patří odvaha, hrdost, čest a v neposlední řadě také mít co nabídnout...

Ing. Michal Simkanič
předseda ČP

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…