Michal Vejsada: Ano, pane senátore, je správné, že jste se rozhodl, že nebudete již sponzorovat sport

15.02.2016 14:43

Vyjádření na otevřený dopis senátora Ivo Valenty pod názvem "Údajný bývalý olympionik Vejsada trousí nesmysly".

Michal Vejsada: Ano, pane senátore, je správné, že jste se rozhodl, že nebudete již sponzorovat sport
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Dobrý den pane senátore,

dovoluji si reagovat na váš zveřejněný dopis v Parlamentních listech, který jsem si přečetl 12.2.2016. Ve věci mého zveřejněného dopisu v LN dne 3.2.2016 vám sděluji, že se jednalo o reakci na předešlý článek zveřejněný v LN, který vyšel dne 22.1.2016 pod názvem "Se Synotem odejdou stamilióny". Domnívám se, že jako senátor jste veřejně činná osoba, která by měla inteligentně reagovat na vyjádření  občanů, aniž by jste musel zveřejňovat soukromý dopis, který považuji za urážející s dětskou záminkou, že nemáte kontaktní údaje, proto volíte otevřený dopis. Kdyby jste v mediích bombasticky nezveřejňoval váš odchod ze sponzorství českého sportu, zejména z oblasti fotbalu a nespojoval to s chystaným loterijním zákonem, nikdo by asi na skutečnost, že odstupujete od sponzorství ani nereagoval (viz. článek ze dne 22.1.2016 v deníku Sport). Je to vaše právo (prosím, neberte to, jako že bych vám chtěl radit).

Velice mě však mrzí, že jste na podstatu mého článku, který měl upozornit, zda je obvyklé sponzorovat konkurenci v nejvyšší fotbalové soutěži ČR a zda bylo sponzorování FAČR, FK Jablonce a FC Sparty Praha bez postranních úmyslů a zda se de facto nejednalo o střet zájmu nereagoval. Je úsměvné, když někdo sponzoruje ČUS a zároveň basketbalový klub Nymburk, když je veřejně známé, že se jedná o JUDr. Janstu. Sponzorujete FAČR a zároveň FK Jablonec, když je taktéž veřejně známé, že se jedná o p. Peltu a dokonce AC Spartu Praha, jejíž majitel je považován za jednoho z nejbohatších občanů České republiky. Dále jste taktéž nereagoval, jak by se měl financovat sport, když jsem uvedl, že se nemůže stávat, aby jedna tělovýchovná jednota, která má cca 2000 členů obdržela dotaci  15 tis. Kč a o.s., které má cca 20 zaregistrovaných hráčů v oblasti fotbalu obdrželo dotaci v řádech několika milionů korun. Pouze jste se zaměřil na nicotnou poznámku v oblasti daní, kdy jsem uvedl zákon, který platil do r. 2012,  za což jsem se vám veřejně omluvil placenou inzercí dne 10.2.2016 (omluva má být zveřejněna v LN dne 19.2.2016).

Jaký úsudek si může veřejnost udělat, když si v mediích přečte, že jste byl zapleten do korupční aféry a pravomocně odsouzen za korupci ve sportu (u vás ve fotbale) a že vaše sponzorování, jak je shora uvedené, bylo zcela křišťálové a víc křišťálové být ani nemohlo. Sám jste svým vyjádřením v mediích zavdal spekulacím a veřejnost se může domnívat, že se mohlo jednat o lobbing, který měl shodit ze stolu zákon obsahující novou regulaci hazardu, který sněmovna projednávala. Musel jsem se pousmát na vyjádření pana Pelty ve Sportu dne 5.2.2016, kde uvádí, cituji: "smlouva mezi panem Valentou a Jabloncem běží už minimálně deset let." konec citace. Zajisté si veřejnost po této informaci udělá úsudek sama. Dokonce pan Jansta, předseda ČUS, se v mediích vyjádřil, že vaše vyjádření v mediích ve věci odstoupení od sponzorování bylo nešťastné. Musím souhlasit s vyjádřením p. Babiše zveřejněném v deníku Sport dne 22.1.2016 "Sport přichází o 120 milionů". Osobně se domnívám, že jste chtěl pouze sport zneužít ke svému lobbingu s cílem změnit loterijní zákon tak, aby vám vyhovoval.

Ano, pane senátore, je správné, že jste se tak rozhodl, že nebudete již sponzorovat sport, zejména kluby jako je Jablonec a Sparta z důvodu, že je minimálně neetické, aby vaše společnost byla přímým účastníkem nejvyšší fotbalové soutěže a přitom jste sponzoroval konkurenci  a zároveň vlastnil sázkovou kancelář atd.

Je velice úctyhodné, že budete nadále podporovat regionální sport a věřím, že vás za to budou mít v regionu rádi.

Závěrem jednu poznámku. Dnes není problém si taktéž zjistit, zda jsem byl skutečně účastníkem OH v roce 1980, ale to by jste nemohl napsat slovo "údajně", které jste záměrně použil s cílem mne diskreditovat. Pro vaši inf. jsem taktéž obdržel pamětní medaili od Olympijského výboru jako vyjádření omluvy za znemožnění účasti na OH v roce 1984 a jsem zároveň členem Českého klubu olympioniků, který se skládá z medailistů a účastníků OH.

Michal Vejsada
člen ČKO

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.