Milan Daniel: Děkuji, pane prezidente!

25.10.2016 18:01

Je to asi hanba, ale o Jiřím Brady jsem do minulého týdne nevěděl skoro nic. Ostatně podobně jako většina obyvatel země, ve které prožil své dětství.

Milan Daniel: Děkuji, pane prezidente!
Foto: ČT24
Popisek: Miloš Zeman u příležitosti udělování nejvyšších státních vyznamenání dne 28. října 2015

Teprve pan prezident Zeman svým mistrným marketingovým tahem způsobil, že jsem se o osmaosmdesátiletého muže, který se narodil před válkou v židovské rodině v Novém Městě na Moravě, začal zajímat. Ovšemže podobně jako mnozí další. Vím, že holocaust přežil jako jediný z rodiny. Nacisté mu na smrt poslali nejprve rodiče a posléze i jedenáctiletou sestru Hanu. Její kufřík se z Osvětimi dostal o několik desetiletí později do rukou ředitelky tokijského Muzea pro studium holocaustu Fumiky Išioka. A příběh se rozletěl do celého světa.

Vyslechl jsem rozhlasovou reportáž o tom, co prožil, seznámil se s obsahem knihy Hanin kufřík, která byla přeložena do více než padesáti jazyků (před pár lety dokonce i do češtiny!) a právě teď si stahuji kanadský dokumentární film Hana´s Suitcase, který má pod názvem Hankin kufor i slovenskou mutaci. Možná, že se, pane prezidente, díky vám dočkáme i filmu s českým dabingem. Možná – a předem vám za to děkuji, protože jste to vy, kdo na tom bude mít největší zásluhu – se dočkáme i toho, že film uvede i Česká televize.

Pan Jiří Brady působí navzdory svému věku a tomu, co všechno se na něm jako dítěti podepsalo, jako kouzelný pohádkový dědeček. Ze zmíněné rozhlasové reportáže mi v uších utkvěly jeho věty o tom, že zlu je nutné se vzepřít, protože se mu daří v prostředí lidské lhostejnosti. A že je nutné ho potlačit, dokud je malé.

Jsem přesvědčen, že se to díky panu prezidentovi nyní dozvědí všechny děti v českých školách. Že se seznámí s historií člověka, který nejenže svědčí o zrůdnosti zla, ale předsevzal si, že dokud je tady, bude lidi přesvědčovat o tom, že je třeba se mu postavit čelem.

Pan prezident Zeman je hloupými novináři viněn ze mstivosti, protože panu Brady udělení medaile odložil. Ale já vím, jak to myslel: chtěl, aby mu místo něho pomyslnou medaili dalo co nejvíc obyčejných lidí. Těch dolních deset milionů. 

A to se mu povedlo. Pana Jiřího Brady prostě vyznamenal nad jiné tím, že ho nevyznamenal.

Dá ty svoje medaile chytře lidem, kteří budou v důsledku toho zajímat daleko menší okruh publika?

Jste pašák, pane prezidente!

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …