Milan Faltus: Každá legrace něco stojí… Volili Trumpa – děti nepřijely na Vánoce

20.01.2017 12:29

V německém studentském magazínu ZEIT CAMPUS se dočteme, jak neblaze se výsledek prezidentských voleb v USA podepsal v leckteré americké rodině na oslavě vánočních svátků.

Milan Faltus: Každá legrace něco stojí… Volili Trumpa – děti nepřijely na Vánoce
Foto: archív autora
Popisek: US - volby

Fotografka Katharina Poblotzki pochází z Kolína nad Rýnem a pracuje střídavě v Berlíně a New Yorku. Pohovořila s několika mladými Katharina Poblotzki foto FBNewyorčany, kteří jí vylíčili oslavu/neoslavu Vánoc ve svých rodinách, kde rodiče volili Donalda Trumpa. Rozhovory se konaly v předvánoční době.

Ben:
Všichni v mé rodině, mimo mě, podporují Donalda Trumpa. Svou sestru jsem zahlédl na Facebooku v baseballové čepici s nápisem „Make America Great Again“. Od voleb jsem s rodiči ještě nemluvil, teprve před několika dny jsem poprvé mámě napsal SMS.
Nejsem schopen se vrátit k „normálu“. Vánoce proto nebudu slavit se svou rodinou. Peníze, které bych vynaložil na let do Ohia, jsem věnoval neziskové organizaci, která nabízí přerušení těhotenství pro ženy s nízkými příjmy. Chci je věnovat lidem, kteří jsou Trumpem, zvoleným i hlasy mých rodičů, nejvíce ohroženi. Svoji rodinu miluji, ale současně si jich nevážím kvůli tomu, že podpořili Trumpa.

Kaitlyn Mikayla, 24, fotografka, pochází z Michiganu
Kaitlyn:
Moje rodina je rozštěpena. Otec běhá po domě v tričku s Trumpem, moje matka je feministka. Mým sourozencům – dvojčatům – je osmnáct let a volili poprvé; bratr volil Trumpa, sestra Hillary. Generální zkouška na Vánoce se konala o Dni díkůvzdání. Mámě jsem už dopředu řekla, že nepřijedu, pokud u nás doma nevyhlásíme „zónu bez politiky“. S tím nakonec rodina souhlasila.
Téma Trump tedy na přetřes nepřišlo, ale zaslechla jsem, jak babička říká, že už se nemůže dočkat, až Trump obnoví velikost Ameriky (makes America great again). To byla pro mě rána. Zvláště nelibě ponesu fakt, že od Vánoc už to nebude do Trumpovy inaugurace dlouho trvat. Návštěvu u rodičů tedy „vypustím“ a radši budu slavit s liberální rodinou mého přítele.

Naima Fine Iles, 30, terapeutka, pracuje s mládeží, New York
Naima:
Moje rodina není zásadně pro Trumpa, ale chová se, co se týče aktuálního politického dění, apaticky a jakoby zbavena iluzí. Už Den díkuvzdání pro mě byl náročný. Rodina mého otce jsou běloši, já jsem jediná černoška.
Můj bratranec je přesvědčený republikán. Láme mně srdce, že jsme spolu vyrostli, ale on je pevně přesvědčen, že se situace pro černochy za Trumpa nijak zásadně nezmění. Pro mě je volba Trumpa ranou do tváře a podle mně to zavání tím, že budou bílí privilegování. Pokouším se bratranci vysvětlit důsledky rasismu v této zemi, ale on zavírá oči. To bude trvalý konflikt, nejen o Vánocích.

AJ Annunziata, 33, výtvarný ředitel z Connecticutu
AJ:
Tento rok se nepřekonám – na Vánoce domů nepojedu. Moje matka mně už před rokem řekla, že bude podporovat Donalda Trumpa – to náš vztah trvale poškodilo a já se chci vyhnout přímému konfliktu. V naší rodině byl feminismus stále na pořadu dne, proto jsem o to zklamanější, že matka Trumpa opravdu zvolila.
Považuji to za velkou slabost člověka, ke kterému jsem vzhlížel. Všechno, v co věřím já, jí musí být úplně cizí, já jí ale svou ideologii nechci vnucovat. Mně tato volba ukázala, že rodiče nefungují jako zachránci nebo ochránci. Vím, že to zní velmi tvrdě, ale v mých očích se má matka svým hlasem pro Trumpa stala špatným člověkem.

Lindsey Palgy, 32, herečka, pochází z Kentucky
Lindsey:
V naší rodině se normálně snažíme o Vánocích o politice nemluvit, protože to narušuje slavnostnost okamžiku. Tento rok se tomu ale nevyhneme. Jsem si celkem jista, že dvě z mých tet volily Trumpa. Ráda bych si je vzala stranou a zeptala se jich, proč mají takový strach z lidí, kteří nejsou bílí, nejsou křesťané a heterosexuálové. Ale nepřenesu to přes srdce, abych se jich na to přímo zeptala.
Je to i proto, že chci vůči svým starším příbuzným zachovat určitou zdvořilost. Nejsme kdovíjak „vybuchovací“ rodina, spíš se všechno odehrává „po straně“. Mně by bylo sem tam milejší, kdybychom si všichni řekli své názory otevřeně do očí, ale kvůli rodinnému smíru budu asi spíše mlčet.

Seth Philips, 40, audio inženýr. Jeho rodina pochází z Floridy.
Seth:
Při poslední návštěvě u rodičů jsem k nim krátce pohovořil na téma Trump. Jejich rozhodnutí volit Trumpa už padlo. Nebyla šance, že by diskuse mohla probíhat konstruktivně, že by mě moji rodiče byli schopni přesvědčit o pozitivních aspektech Trumpa nebo já je o jeho negativních. Když mně bylo 20+, vedl jsem ještě s rodinou prudké debaty, teď mně je rodinný klid přednější, i když jsem mnoha rozhodnutími rodičů velmi zklamán. Je to také otázka stáří; mně už to za to nestojí, abych musel trvat na svých postojích; mám ke své rodině i nadále velmi blízký vztah. Mimoto sleduji už léta, jak spolu lidé na sociálních sítích bezvýsledně diskutují.

Co na to němečtí čtenáři

Zajímavé jsou ohlasy německých čtenářů na diskusním fóru pod článkem (celkem 123). Je spíše překvapivé, že většina je pro to, politiku k rodinnému krbu zvláště o Vánocích „nezatahovat“. Radikálním postojům, které někteří dotazované projevují, se většina diskutérů podivuje.

JOES píše k příspěvku fotografky Kaitlyn:
„Návštěvu u rodičů tedy „vypustím“ a radši budu slavit s liberální rodinou mého přítele“. Vypadá to na pubertu!

SCHMODDDERMONSTER píše:
Tak už to s Trumpem pomalu končí, volby už jsou za námi. Rozčilovat se můžete začít zase za 3,5 roku.

HERZELEIDE píše:
Tyhle obrovské volební boje mají svůj účinek. Když se něco táhne tolik měsíců, je u mnoha lidí doslova sešrotován a vyřazen kritický rozum. Volební boje skutečně dokáží navodit situaci, že se lidé dají – aniž jediného kandidáta osobně znají nebo by se s ním někdy setkali – takhle „vyhecovat“.

FAMILIERICHARDSON píše:
Je mně to líto, ale kdo odmítne rodinu kvůli volbě Trumpa, nepochopil vůbec nic. Nepochopil ani rodinu, ani demokracii. Takto zfanatizovat by se lidé nikdy neměli nechat. To už diktatura nebude daleko. MOMUE píše: Mladí lidé působí svými komentáři trochu nezralí. Tohle ale považuji za ostudné: „…ale v mých očích se má matka svým hlasem pro Trumpa stala špatným člověkem“.

PROTEROZOIKUM píše:
„Vím, že to zní velmi tvrdě, ale v mých očích se má matka svým hlasem pro Trumpa stala špatným člověkem“. Kdybych měla takové děti, hned bych je z testamentu škrtla. Nikdy by mě nenapadlo rodiče takhle zle urážet (a už vůbec ne kvůli politice – co to je za pitomost!?).

GILBERT.WOLZOW píše:
V tomto věku ještě člověk uznává určité právo na vzdor. Toto infantilní vydupávání si něčeho je příznakem toho, že se neuznává realita. To je ale součástí dnešní oficiózní politiky, vlastní dilema západní politiky.

THOMAS AUS KÖLN píše:
Vypadá to na rozumné mladé lidi, kteří si své plány na svátky dobře rozmysleli.
Můžeme jen doufat, že generace Trumpa/AfD/Brexitu (ano, i mezi mladými lidmi existuje menšina, která považuje radikálně pravicovou politiku za dobrou, i mezi starými lidmi existují poměrně otevřené povahy) svět pro tuto generaci příliš neponičí.

SENIS SALTIS píše:
Za to tedy Trump taky nemůže, že je mládež takhle netolerantní, že se zřekne Vánoc s rodiči, protože se jim nelíbí, jak volili. Nepochopitelné je to pro mne zvláště z toho důvodu, že to vychází od lidí, kteří pořád káží toleranci.

VOLKI13 píše:
Moje babička říkávala: „Počkejme a dejme si čaj“.

GISA W. píše:
Super. Zdá se, že se celá Amerika skládá z cool typů: terapeutů, audio inženýrů, fotografů a jiných „art workerů“ z vyšší intelektuální vrstvy, kteří se svojí vánoční absencí heroicky utkávají se svými hloupými a Trumpa volícími provinčními rodinami a peníze za letenku do Ohia věnují neziskovým organizacím pro sociálně slabé ženy, které by si jinak nemohly dovolit interrupci. Jsem dojat a cítím se velmi vinen a provinčně, že nemám takové cool zaměstnání a své německé příbuzenstvo mám bez ohledu na politiku o Vánocích doma a že dokonce snesu i debaty o Angele Merkelové, AfD, Zelených a německé letní pohádce 2015.

THINKBOBBYCAR píše:
Když mladá dáma nesnese jiný politický názor v rodině, pak to není příznakem krize demokracie ve světě, ale v hlavě této mladé dámy. Demokracie totiž neznamená demokracii, jen když se mně to hodí do světového názoru.

TILL_EULENSPIEGEL píše:
Všechny názory nechápu, ale ve svobodomyslné zemi jako jsou USA, může každý sám rozhodnout, s kým se chce o Vánocích pohádat nebo smířit.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…