Milan Faltus: Letiště BER – zbourat a postavit znovu?

25.05.2018 19:07

V Praze byly potíže s tunelem Blanka, v Berlíně je velký rozruch kolem letiště BER; mělo být hotovo v roce 2012, ale stavbu se nedaří a nedaří dokončit. Pořád něco „hapruje“ a dokonce i člen představenstva Lufhansy Thorsten Dirsk nedávno řekl, že by letiště mělo být raději zbouráno a postaveno od základu úplně znovu.

Milan Faltus: Letiště BER – zbourat a postavit znovu?
Foto: Radim Panenka
Popisek: Výhled od německého kancléřství na Spolkový sněm

Německý server Postillon hlásí něco obdobného. Jeho nejnovější titulek zní: „Odstřelení letiště BER by enormně zrychlilo stavební práce“.

Okamžité stržení celého velkostaveniště letiště BER by přispělo k tomu, že se stavební práce urychlí o několik měsíců nebo i roků. To říká studie Airport Research Center, která měla za úkol zjistit, jak by se daly vlekoucí se práce co nejefektivněji rozpohybovat.

Podle studie nehraje roli, jestli se staveniště zbourá shozením bomby ze vzduchu nebo profesionálně provedenou explozí. Hlavní věcí je, aby bylo použito dost výbušnin, tak aby v celém prostoru staveniště nezůstal kámen na kameni.

Ing. Bastian Fahrenfels, vedoucí studie, vyzvedl v rozhovoru s Postillonem největší výhodu zdánlivě drastického opatření.

„Vyhozením staveniště do vzduchu by se společnost Flughafen Berlin Brandenburg s.r.o. naráz zbavila všech stavebních nedostatků a závad, jejichž odstranění by trvalo věčnost. Naproti tomu postavit nové letiště trvá většinou jen několik let."

Společnost provozující BER již naznačila, že je ochotna smělý plán realizovat. Každopádně by nikoho ani ve snu nenapadlo, že se na letišti Berlin-Brandenburg ještě letos něco vznese do vzduchu.

I když se německý Postillon věnuje hlavně politice, nezapomíná ani na nezvyklé přírodní úkazy a kuriozity. Nedávno ohlásil radostnou událost pro všechny ty, kteří se obávají, že jednou zazvoní zvonec a po lochneské příšeře bude konec.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…