Milan Faltus: Miniprůzkum – otázka, co Němci říkají výsledku

26.09.2017 12:37

Ptal jsem se v jednom hotelu v Drážďanech

Milan Faltus: Miniprůzkum – otázka, co Němci říkají výsledku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Spolkové republiky Německo

Statná mladá Němka, číšnice u snídaně – uvidíme, jak to půjde dál (spíše optimistický tón), starší německý taxikář, který na někoho před hotelem čekal, bydlí v Teplicích, německý pendler, sem jezdí jen pracovat – se diví ... že se ta AfD dostala tak daleko ..., no jo, jsou to podle něj protestní voliči. Německá dvojice středního věku ve výtahu – pokrčení ramen – no comment.

Pár rozhovorů jsem vedl, nejdelší, s mladou asistentkou (31) zemské ministryně pro výzkum, hovorná, idealistka. Říká: Mladá generace to vezme časem do ruky, pak to bude všechno lepší. Spíš z jejích úst plynula obecná debata o výměně generací, jak ty mladý nakonec zestárnou atd.

Já za sebe říkám: Schulz to v povolební debatě šéfů stran Merkelový „pořádně nandal", za úspěch AfD. Odpovědná je prý ona. Jeden z účastníku zdejší Wahlparty to na odchodu komentoval – takhle na ni měl jít před volbami, ale to bylo samý „ťuťu ňuňu", jó, pozdě bycha honiti. Možná již napíši více.

Člověk hned vnímá to zdejší multikulti. U snídaně hodně pracovnic/pracovníků s asijským backgroundem (Němci používají neutrální termín „mit Migrationshintergrund" – „s migračním pozadím"), ale vyšší, štíhlý. Jedna taková – ovšem hostka – mně doporučila Earl Grey, ten prý má nejradši.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…