Milan Faltus: Německá "heute-show" zvesela k bývalým pohraničníkům z NDR

07.08.2016 10:39

Představte si, že by se někdo v humoristickém pořadu ČT1 ptal žertem bývalých československých pohraničníků – důchodců, jak nejlépe opevnit státní hranici. Asi by to u nás ani neprošlo.

Milan Faltus: Německá "heute-show" zvesela k bývalým pohraničníkům z NDR
Foto: worldwide.com
Popisek: Hraniční přechod, ilustrační foto

Dané je to také tím, že západní Němec se na to dívá jakoby z vnějšku a může si z toho dělat legraci. V současnosti má moderátor "heute-show" dovolenou a tak uvádím tento příklad z října 2015. Tou dobou byla pro humor větší nálada. Po nedávném týdnu atentátů v Německu už nálada na vtipkování kolem uprchlíků a věcí s nimi souvisejících není valná a značně poklesla. V německém tisku se dokonce objevují otázky, proč němečtí satirici a humoristé mlčí, když právě v této vážné době by bylo potřeba situaci nadlehčit.

"heute-show": Jak utěsnit německou hranici

Při zkoumání možností, jak ochránit co nejlépe spolkovou hranici, se satirik Lutz van der Horst pracující většinou pro satirický pořad "heute-show" stanice ZDF vypravil na setkání bývalých socialistických pohraničníků, kteří střežili hranici NDR.

Jelikož konec NDR obehnané ostnatým drátem je už delší dobu za námi, jedná se o pány již postarší. Van der Horst podotýká, že se chtěl napřed zeptat u CSU, ale nakonec dal přednost lidem, kteří byli na ochranu hranic specialisté a nasbírali spoustu zkušeností.

Rozhovory se odehrávají v obvyklé satirické nadsázce – satirik se ptá účastníků setkání, jestli se na ně už spolkové orgány obrátily o radu. Se zklamaným výrazem odpovídají zamítavě. Už je to taky hezká řádka let, snaží se někteří o vysvětlení …

Za zaznamenání stojí otázky položené jednomu z bývalých pohraničníků zkoumající jeho „otevřené srdce“ ve vztahu k uprchlíkům:

LvH: “Podělil byste se o banán s uprchlíkem? Kolik byste mu dal?“

Pohraničník: „Tři čtvrtiny.“

LvH: “Kolik byste dal z banánu ekonomickému uprchlíkovi?“

Pohraničník: “Čtvrtinu.“

LvH: “A kdyby měl ekonomický uprchlík sebou dítě?“

Pohraničník: „Dal bych dítěti polovinu.“

LvH: “Čili dítěti polovinu, uprchlíkovi čtvrtinu, čili tři čtvrtiny.“

Pohraničník: “Ano, tři čtvrtiny“.

LvH:“Kdyby ale měl sebou ženu, jak by pak vypadala situace?“

Pohraničník: “Ženě bych dal celý banán, aby se podělila s dítětem, no a na něj by „holt“ nezbylo nic.

LvH:“To je ale taky trochu trapné.“

Pohraničník: “No to je pravda …“

Rozhovory končí otázkou položenou jednomu ze strážců hranic NDR, zda by nebylo vhodné kolem Sýrie postavit zeď, aby nikdo nemohl ven (narážka na berlínskou zeď, od jejíž instalace zakrátko uplyne 55 let). Zasloužilý pohraničník odpovídá rozhodně: „V žádném případě, to se neosvědčilo, to už máme za sebou“.

Lutz van der Horst končí: „Nikdo tedy zeď stavět nechce – s touto dobrou zprávou předávám do studia v Kolíně nad Rýnem“.

VIDEO (sledujte ukázku na konci pořadu od 33.00 minuty)

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…