Milan Faltus: O Martinu Schulzovi zvesela

26.05.2017 18:36

Zdá se, že německý satirický server Der Postillon trefil hřebíček na hlavičku, když si koncem března vzal „na paškál“ záhadnou popularitu Martina Schulze, který zamával volebními preferencemi SPD tak, že vystřelily nahoru.

Milan Faltus: O Martinu Schulzovi zvesela
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Martin Schulz

Šlo ale jen o krátkodobé vzedmutí, po kterém následovala jízda z kopce. Po třech prohraných zemských volbách se sociální demokraté zamýšlejí, jak ze šlamastyky ven, Postillon líčí, jak Schulz „obtelefonovává Brusel“.

Poslední ujištění „seshora“ – Schulz co nejdříve přestane mluvit nekonkrétně o sociální spravedlnosti, naplní své projevy obsahem a nabídne jasné kontury sociálně demokratického programu.

Zatím tedy dvakrát Postillon o Schulzovi zvesela:

Postillon v březnu:

Průzkum: Martin Schulz oblíben, protože je oblíben

Berlin (dpo) – Německý Postillon konečně rozluštil tajemství. V nedávném průzkumu zjistil ústav pro výzkum veřejného mínění Opinion Control, proč dosahuje Martin Schulz tak vysoké oblíbenosti v průzkumech, ačkoliv zatím nepředložil žádné konkrétní politické koncepce. Podle tohoto výzkumu je kandidát SPD u většiny respondentů tak oblíben proto, že je tak oblíben
"Zjistili jsme, že skoro 96 procent těch, kteří hodnotí Martina Schulze dobře nebo dokonce velmi dobře, to udělali z jediného důvodu", vysvětluje vedoucí ústavu prof. Heinz Geiwasser. "Hodnotí ho vysoko především vzhledem k jeho téměř denně zjišťované vysoké oblíbenosti."
Dotazovaní účastníci anket jsou zřejmě toho názoru, že někdo, kdo je u lidí tak oblíben, bude sotva špatný člověk.
Jediná možnost, jak by mohl Martin Schulz před volbami do Spolkového sněmu ztratit půdu pod nohama, říká dále Geiwasser, by byly průzkumy, v nichž by nebyl úspěšný. To je ovšem při jeho současné vysoké oblíbenosti těžko představitelné.

Po nedávných zemských volbách v Sársku, kde SPD nijak závratně nebodovala, rozruch kolem „zázračných schopností“ předsedy Schulze trochu polevil. Na vývoj jeho oblíbenosti si bude proto třeba počkat.

Postillon před týdnem – po propadu voličské přízně při volbách v Severním Porýní-Vestfálsku:

Martin Schulz v Bruselu zjišťuje, jestli je jeho kancelář ještě volná

 

Berlín/Brusel (dpo) – Jak se právě dozvídáme, volal šéf SPD Martin Schulz svým starým zaměstnancům v Bruselu a Štrasburku a vyzvídal, zda má jeho stará kancelář už nového uživatele. To se Postillon dozvěděl od blízkého známého bývalého předsedy Evropského parlamentu.

Schulz prý během rozhovoru, který se konal už v neděli večer 14. 5. krátce po šesté hodině večerní (v tuto hodinu a den bylo oznámeno, že SPD u voleb v Severním Porýní-Vestfálsku neuspěla) několikrát zdůraznil, že se prý jen neformálně a bez jakékoliv postranní myšlenky  chce zeptat, jak se to má s místnostmi, kde kdysi pracoval. "Byl dojemné, jak se zajímal o každou podrobnost", říká bývalá spolupracovnice z bruselských dob. "Například, jestli je tam stále jeho nábytek, jestli řádně funguje telefonní zařízení a tak dále." 
Mluvčí předsedy strany ubezpečil, že se jedná o zcela běžný jev, kdy bývalý šéf zavolá sem tam svým bývalým zaměstnancům a zeptá se jich, jak se jim daří. "Nějaká souvislost s výsledkem posledních tří zemských voleb nebo aktuálních průzkumů preferencí samozřejmě neexistuje." Schulz prý má po 20 letech v Bruselu a Štrasburku k tamním úředníkům rozmanité vztahy.
Na konci rozhovoru prý sociálně-demokratický kandidát na kancléře oznámil, že se v pondělí 25. září (den následující po německých parlamentních volbách) osobně zastaví, jelikož v té době už v "Německu nebude mít žádné větší závazky".

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla