Milan Faltus: Zvesela - Donald Trump živě a podruhé s Vladimírem Putinem

22.07.2017 7:37

Donald Trump snad už ztratil veškeré zábrany. Přišlo se na to, že se v Hamburku znovu setkal a bavil s Putinem, aniž se kohokoliv dovolil.

Milan Faltus: Zvesela - Donald Trump živě a podruhé s Vladimírem Putinem
Foto: Facebook D. Trump
Popisek: Donald Trump

Neměl sebou ani amerického překladatele a nikomu o rozhovoru ani slovo, ani ústně, ani písemně! Ještě k tomu hlásí např. Frankfurter Allgemeine Zeitung, že se Trump se šéfem Kremlu bavil „živě a soukromě“ (FAZ citovalo zdroj z Bílého domu).

Během večeře na G20 v Hamburku se klidně zvedl od stolu a předstíral, že jde za manželkou Melanií. Přitom se šel vybavovat s Vláďou Putinem, vedle kterého manželka Melanie seděla. To si prostě nesmí dovolit, vzkazují mu někteří bdělí američtí, ale i čeští političtí komentátoři, kterým toto chování připravilo bezesné noci.

Hlášení ze zahraničních cest

Tady je vidět, jak prozíravé bylo opatření zvláštních podnikových složek v bývalém Československu, kdy všichni pracovníci vyjíždějící do zahraničí (zvláště západního) museli odevzdávat hlášení, s kým a o čem na cestě mluvili. Kdyby měli v Bílém domě opatření obdobné, odpadly by nynější dohady, o čem se Trump s Putinem bavili.

V Československu ovšem někdy bdělost orgánů ochabovala. Přesvědčil se o tom technik Jaroslav P., tehdy 45 let, z pražských Dopravních podniků, který byl v pozdních osmdesátých letech na školení tiskárny Robotron ve školícím středisku stejnojmenné firmy v Lipsku. Ten chtěl tuto bdělost otestovat a napsal do hlášení, které odevzdal na podniku:

„Na školení jsem 5.12. strávil čas od 7.30 do 10.30. Pak jsem odešel do města, kde jsem si koupil půl tuctu bulharských ponožek z ovčí vlny po 2.10 MDN.

Hned poté jsem zasedl do restaurace „Thüringer Hof“ (Duryňský dvůr), kde jsem pojedl guláš za 3.80 MDN a následně vypil osm velkých piv značky Radeberger Pils po 1.10 MDN*.

Mimo kontakt s číšnicemi jsem se během posezení bavil s mně neznámým člověkem, který se mně představil jako kapitán dopravní policie Werner ve výslužbě (v.v.). Ten mně mimo jiné sdělil, že muž po čtyřicítce by měl pravidelně konzumovat česnekové pastilky.

Poté jsem odešel na ubytovnu, kde jsem se díval na program televize NDR z Friedrichstadtpalastu, kde vystupoval i Karel Gott. Pak jsem usnul.“

* MDN = Mark der Deutschen Notenbank – platidlo v NDR

Typické pro ochabující bdělost bylo, že na toto hlášení nikdo nereagoval, příslušný pracovník nebyl pozván k přešetření. Z toho plyne, že tato hlášení nikdo nečetl.

To už bude pozdě

Nejasné je, zda si Donald Trump uvědomuje, že podobnými schůzkami takzvaně mezi čtyřma očima, o nichž nikomu nic nehlásí, může dávat všanc transatlantické hodnoty a klestit cestu autoritářům.

Probudit se v okamžiku, kdy budou americká i evropská kina plná ruských filmů, v rádiu budou slyšet samé častušky a taneční studia budou muset povinně vyučovat kozáčka, bude pozdě. Otázkou je také, zda by se od Trumpa taky neodvrátili jeho kamarádi v Hollywoodu!?

Pro zlehčení situace by se tam mohla přidat původní retro reklama z NDR na Radeberger pod nadpisem: Původní východoněmecká reklama na exportní pivo Radeberger Pilsner.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Co chtějí muslimové

12:17 Petr Hampl: Co chtějí muslimové

Denní glosy Petra Hampla.