Milan Frydrych: Propad prodejů aut pokračuje

04.07.2018 16:58

Maloobchodní tržby v květnu vzrostly o 2,1 % v meziročním srovnání. Tržby bez započtení prodejů automobilů dosáhly meziročního tempa růstu na 5,0 %.

Milan Frydrych: Propad prodejů aut pokračuje
Foto: www.pujcka.co
Popisek: peníze, ilustrační foto

Trh očekával o něco optimističtější výsledek. Nižší než očekávaný výsledek plyne z vyšší srovnávací základny z minulého roku. V následujících měsících očekáváme zrychlení tržeb bez aut.

Apetit spotřebitelů je silně podporován vysokou spotřebitelskou důvěrou, která v květnu dosáhla historicky nejvyšší hodnoty. Extrémně nízká nezaměstnanost a nejrychlejší růst reálných mezd od roku 2003 bezesporu také hrají svou roli. Maloobchodní tržby bez aut budou v tomto roce podle našeho odhadu růst svižným tempem až 7 %.

Pomalejší meziroční růst tržeb z pohonných hmot stojí za menšími tržbami. Prodej a opravy motorových vozidel se po dubnovém záchvěvu opět propadly do červených čísel. Ani ve zbytku roku neočekáváme vytrvalý růst tržeb za prodej aut z důvodu nasycenosti poptávky.

Meziroční růst tržeb z pohonných hmot dosáhl 5,4 %. Tržby z prodeje motorových vozidel meziročně klesly o 2,6 %. Tradičně se dařilo prodeji prostřednictvím internetu a zásilkových služeb (o 16,4 % r/r). Zrychlil i růst tržeb s počítačovými a komunikačními zařízeními (8,7 % r/r). Solidně si vedly výrobky pro domácnost (8,7 % r/r). Naopak pokles tržeb z ubytování pokračuje (-1,8 % r/r). Stejně tak se nedaří prodeji na stáncích a trzích (-3,2 % r/r).

Oproti dubnu se jedná o zpomalení růstu celkových tržeb o 0,6 procentního bodu. Meziměsíčně (po očištění o sezónní vlivy) květnové maloobchodní tržby bez aut vzrostly o 0,4 %.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

9:55 Jan Campbell: Ve stínu zlata a žvanění

Nejsem členem žádného think-tanku, nebo někým placený, přesto jako senior považuji za povinnost upoz…