Milan Knížák: Fajtovo hledání cizích „stars“ považuji za tvůrčí impotenci

19.03.2017 19:24

Nevím, kdo může stanovit který výtvarník je nejpopulárnější? Navíc populárnost je pofidérní měřítko a v umění už vůbec neplatí.

Milan Knížák: Fajtovo hledání cizích „stars“ považuji za tvůrčí impotenci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Aj Wej-Wej je problematická postava. Své dílo vybudoval v komunistické Číně, kde prý byl i členem Ústředního výboru komunistické strany. Když na západě zjistil, že Čína není v módě a že „frčí“ intelektuální levice podporující vše nestandardní, dostal se do problémů s vlastní zemí. To, že mu byl nakonec vrácen pas svědčí o tom, že se s nimi nějak domluvil. Dobře známe z totality tento druh domluv. Zkrátka Aj Wej-wej dělá všechno pro to, aby byl slavný a bohatý.

Národní galerie Aj Wej-wejův „mezinárodní tahák“ opravdu ještě neměla a to jí ctilo. Ředitel Jiří Fajt nejen, že nerozumí současnému umění, ale je ze stejného těsta jako Aj Wej-wej. Jde mu také jen o moc a peníze. Jeho devastující hospodaření v Národní galerii se provalí jakmile zmizí z Ministerstva kultury farizejský Herman, který nad ním drží ochranou ruku.

Považuji Fajtovo hledání cizích „stars“ za tvůrčí impotenci. Česká Národní galerie by měla v prvé řadě pečovat o české umění a prezentovat ho světu a ne přebírat vyčichlé hvězdy.

Silácký Aj Wej-wejův projekt předimenzovaného uprchlického člunu nemá s uměním nic společného, je jen trapnou politickou agitkou a ukazuje jak hluboko klesla Národní galerie a jak daleko se vzdálila svému poslání českého muzea umění.

Zdroj: milanknizak.com

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…