Milan Knížák: Miluj bližního svého jako sebe samého

23.05.2017 18:00

Nechci mluvit o vládní krizi, kterou stejně jako řada dalších vnímám jako dlouhodobě neřešený problém. Chci se pouze vyjádřit k chování prezidenta Miloše Zemana.

Milan Knížák: Miluj bližního svého jako sebe samého
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Nejdříve odporné divadlo s ponižováním premiéra. Ať je premiér Sobotka, jaký chce, jednou je to představitel státu a je třeba se k němu chovat přinejmenším slušně.

Nic podobného se předtím v naší zemi nestalo, vyjma jediné události, a to byl Havlův Rudolfínský projev. Havel sice tehdy negestikuloval, dokonce ani nejmenoval, ale způsob, kterým chtěl ponížit premiéra Klause, byl vnitřně podobný tomu Zemanovskému.

Co mě připadalo nejodpornější na Zemanově chování, bylo jeho udělování milosti vězni Kájinkovi. Nevím, je-li tento člověk vinen nebo ne a je mi to v tomto případě jedno, ale když prezident prohlásí, že mu dává milost, tak má tuto milost bez prodlení vyřídit. Protahování udělení považuji za druh sadismu. Možná, že chtěl Zeman potrestat nenáviděné novináře, kteří tak museli vartovat u věznice několik dní, ale to je chybné uvažování.

Prezident Zeman se určitě cítí jako Zorro mstitel, který chce pomstít všechny křivdy podle Zemana na Zemanovi páchané. Bohužel, je však na Zorra přece jen trochu starý a immobilní.

S funkcí prezidenta se má pojit úcta, která působí z obou stran, jak od obyvatel k prezidentovi, tak od prezidenta k obyvatelům. Každému moudrému muži sluší pokora. Ta narcistnímu Zemanovi chybí. Přímá volba byla omylem. Nejsme asi dost vyspělí, abychom uměli zodpovědně volit, tzn. volit slušnost, moudrost, statečnost a pokoru.

To nám ostatně dokázalo také hnutí ANO, které se nechalo zmanipulovat komunistickým pohrobkem Babišem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…