Milan Knížák: Národní ostuda

20.08.2018 18:15

Zítra pořádá Národní galerie v Praze několik svých otevření a rozeslala pozvánky s novým logem. Jsem si vědom, že má kritika bude vykládána jako zaujatá, poněvadž jsem byl 12 let generálním ředitelem Národní galerie, ale přesto jsem se rozhodl napsat tento kritický a varovný text.

Milan Knížák: Národní ostuda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Říká se, že inovace, které v současnosti probíhají na nejrůznějších úrovních jsou většinou k horšímu. Pro Národní galerii to platí bezezbytku. Nové logo je trapné, nečitelné, nemonumentální.

Národní galerie přestala být národní, dělá všechno, aby byla světová, ale být dnes světovým znamená nebýt ničím.

Stydím se za to, že národní muzeum umění se stává lokální galerií, která se nebezpečně podobá všem současným podobným institucím kdekoliv na světě a to je špatně. Významným se stává ten, koho významnost nezajímá, světovým bude ten, kdo porozumí sobě a svému okolí a přiloží do světového kotle své osobité polínko.

Národní galerie v Praze ztratila veškerou osobitost a vinni jsou nejen ti, co za to zodpovídají, ale všichni umělci a zájemci o umění.

Považuji to, co se děje v Národní galerii, za zlovolné amatérství.

Současná Národní galerie se nestará o České umění, ale hledá módní vlny s kterými by se svezla. Hanba jí a hanba nám, že to trpíme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …