Milan Knížák: Pane Hermane, myslel jsem si, že jste slušný člověk. Asi jsem se ale mýlil

08.03.2014 16:01

Svým činem ukázal, že podléhá lobistickým a politickým tlakům a to je něco, čemu ministr kultury v žádném případě podlehnout nesmí.

Milan Knížák: Pane Hermane, myslel jsem si, že jste slušný člověk. Asi jsem se ale mýlil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Jeho naprosto nekvalifikované rozhodnutí o uvedení Jiřího Fajta do funkce ředitele Národní galerie proti vůli podstatné části odborné veřejnosti a bez respektu k názorům lidí, kterých se to týká, tzn. vedoucích pracovníků Národní galerie, kteří si ještě pamatují, jak působil Jiří Fajt v této instituci, bez diskuze s představiteli Pražského hradu, kde zanechal obrovský dluh za výstavu Karel IV. a bez verifikace Fajtova uváděného životopisu, bez ohledu na mnohamiliónové finanční propady, které za sebou zanechal, by mělo vést k tomu, aby ministr kultury Herman abdikoval. Svým činem ukázal, že podléhá lobistickým a politickým tlakům a to je něco, čemu ministr kultury v žádném případě podlehnout nesmí. Nehledě k tomu, že bývalá ministryně kultury Alena Hanáková jmenovala Fajta v době, kdy byla v demisi a odvolána a v podstatě už neměla na úřadě co dělat. Navíc tato ministryně nechala zaplatit dluh ve výši 10 miliónů, který zbyl po Fajtovi ve Středočeské galerii v Kutné Hoře za výstavu Jagellonců z ministerského fondu určeného na úhradu škod po katastrofách a nenadálých nutných výdajích.

Fajtovy projekty byly vždy předražené. Za poslední výstavy navíc dodnes dluží katalogy, které měly být jejich součástí.

Tlaky sponzorů, kteří vlastní cenná umělecká díla a chtěli by zrušit jejich památkovou ochranu, což je v gesci Národní galerie a Ministerstva kultury, jsou velkým nebezpečím pro náš kulturní poklad a pokud není Ministerstvo kultury, potažmo jeho ministr schopen takovým tlakům čelit, nemá na ministerstvu co dělat.

Myslel jsem si, že je pan Herman slušný člověk, ale přesvědčil jsem se, že je to asi jinak. Na mé dopisy neodpovídá. Chápu, že nemůže odpovídat na všechny dopisy, ale když mu napíše o Národní galerii člověk, který stál v jejím čele bezkonkurenčně nejdelší dobu z naší polistopadové historie, měl by alespoň sdělit, že takový dopis obdržel.

Vážený pane Hermane, odejděte z Ministerstva kultury.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: eportal.parlamentnilisty.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…