Milan Knížák: Pokud Trebbia něco zušlechťuje, tak je to peněženka Miro Smoláka

30.06.2017 7:33

V televizi úspěšně pokračuje prezentace ostudné ceny Trebbia, kterou se zviditelňuje nevýznamný a kýčovitý galerista Miro Smolák.

Milan Knížák: Pokud Trebbia něco zušlechťuje, tak je to peněženka Miro Smoláka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Knížák

Nejhorší je, že tomuto paskvilu dává záštitu prezident republiky Miloš Zeman a ministr nekultury Daniel Herman. Nevím, proč se do toho plete ministr zahraničí Zaorálek a Vladimír Dlouhý o kterém jsem si dosud myslel, že je alespoň drobínek kulturní.

Na průběhu této ceny je všechno pokleslé. Hra na mezinárodnost, výběr oceněných i kulturní vložky, které pořad protkávají. Je to necitlivý a kýčovitý guláš, který hovoří o tom, že jsme hloupá a nekulturní země. Fascinující bylo dražení „děl“. Obraz Taťány G. Kuchařové je totéž jako kdybych já tančil v Národním Labutí jezero, ale i grafika Ronnieho Wooda zdaleka nestojí tolik za kolik jí Smolák nabízel. Juraj Kukura to asi pojal jako hru, poněvadž se při prezentaci svého díla dobře bavil. Jediný, tzv. profesionální autor je zcela nevýznamný český výtvarník, jehož jméno mi v hlavě nezůstalo. Nechápu, proč museli tyto, tzv. osobnosti malovat obrazy. Smolák mohl klidně vydražit spodní prádlo Taťány G. Kuchařové nebo Kukurovu kravatu. Asi by se to prodalo stejně, možná lépe. Trapný byl i způsob aukce, kdy Miro Smolák žebral na obecenstvu o příhozy. Všechno bylo nedůstojné.

Česká televize je placena daňovými poplatníky. Dostává ročně 8 miliard a za to by nám měla zaručit alespoň profesionálně vybraný program. Je řada uměleckých akcí, které si zaslouží být prezentovány a nikdy se v ČT neobjeví, ale zato velkohubá a trapná reklama Miro Smoláka se na obrazovkách České televize objevuje už řadu let.

Kultura by měla zušlechťovat ducha. Pokud Trebbia něco zušlechťuje, spíše ztlušťuje, tak je to peněženka Miro Smoláka.

Zdroj: milanknizak.com

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty