Milan Rokyta: Poláci budou mít klidnější stáří, ale co Češi?

08.09.2013 12:54

Polská vláda vysvobodí starší generaci a státní dluh ze soukromých penzijních fondů.

Milan Rokyta: Poláci budou mít klidnější stáří, ale co Češi?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodci v parku

Po Maďarsku a Slovensku je to třetí země, která hledá východisko z nepromyšlené penzijní reformy, které u nás říkáme „druhý pilíř“ a jejímž výsledkem bylo rozvrácení penzijního systému, nižší penze a růst státního dluhu.

Polsko se pustilo do zásadní penzijní revoluce namířené proti zátěži v podobě soukromých penzijních fondů. Nakonec nesáhlo ke znárodňování jako odvážní Maďaři, ale na druhou stranu zvolilo radikálnější otevření fondů než Slováci. Podle serveru Vaše věc to bude kombinace převodu aktiv nejstarších účastníků do průběžného systému „natvrdo“ a naprosté dobrovolnosti příspěvků pro ty, kdo v soukromých fondech zůstanou. Cílem je snížení státního zadlužení.

„Kdybychom nezaváděli kapitálový pilíř v roce 1999, měli bychom zadluženost veřejného sektoru pod 40 procenty HDP, tedy nižší, než mají Češi,“ řekl na konci června podle agentury Bloomberg polský ministr financí Jacek Rostowski. Místo toho dosahovala zadluženost na konci loňského roku hodnoty 55,6 procenta HDP.

Operace se státními dluhopisy vyvede podle Financial Times 120 miliard zlotých (přes 700 miliard korun) ze 14 soukromých fondů a skokově sníží zadluženost veřejného sektoru o 8 procentních bodů. Fakticky jde o přeměnu aktuálního dluhu v implicitní dluh penzijního systému - nárokové peníze budou vyplaceny v důchodech, které jsou kryty průběžnými příjmy systému, nikoliv hotovostí z trhu. Do budoucna bude soukromým penzijním fondům zakázáno investovat do dluhopisů, avšak na druhou stranu se plně otevírají možnosti investovat do akcií i v zahraničí. Jde tedy o polovičaté opatření, které v sobě obsahuje inherentní systémový defekt a potenciál nestability.

Reálným řešením je zespolečenštění základních výrobních prostředků, zrušení peněz i s dluhy a zavedení objektivních Pracovních kreditů. Protože jsou obyvatelé v převážné většině čistými dlužníky, ať už prostřednictvím kreditních karet nebo hypoték na byty, dostane takový program značnou politickou oporu a ti, kdo na něm získají, přehlasují parazitní menšinu, která na něm ztratí.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tydenikobcanskepravo.parlamentnilisty.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…