Milan Rokytka: Levice proruská, pravice prozápadní? NE, politika pročeská!

22.04.2014 14:20

Selhání politických elit v zrcadle české filosofie.

Milan Rokytka: Levice proruská, pravice prozápadní? NE, politika pročeská!
Foto: red
Popisek: Rusko

Podle mediálně oblíbených politiologů je politické spektrum tradičně rozděleno na "proruskou levici", do které řadí KSČM a levicové křídlo ČSSD a "prozápadní pravici", kam prý patří TOP 09, ODS a vedení ČSSD i ANO. Povrchní politologická schémata však neodpovídají živoucí realitě.

Především čeští politici mají hájit české národní zájmy, nikoliv být více či méně "vlezdobruselisté" či jiní "rektální alpinisté". To, že si "sametoví pučisté" za čtvrtstoletí od převratu nevypracovali širší konsensus na zahraniční politiku, svědčí nejen dle analytika Petra Robejška o neschopnosti těchto politických elit.  Místo toho se jednotlivé partajní figurky podbízejí svým zahraničním idolům a bojují o jejich přízeň a moc poškozováním legitimních zájmů spoluobčanů.

Není například českým národním zájmem zničit zbytky průmyslu v ČR avanturistickou klimaticko-energetickou politikou Bruselu a už vůbec není v zájmu občanů ČR rozpoutávat konflikty na východě, což dále ohrožuje nejen energetickou a surovinovou bezpečnost, ale i holou existenci národa.

Malý národ nemůže mít žádný zájem na válce o globální hegemonii, ani na svém rozpuštění v europeistickou břečku, což pochopil už před lety velký český filosof Ladislav Klíma. Češi mají vznešenější cíl: boj o intelektuální svobodu, tu "pravdy žízeň", jenž započal už Jan Hus a Jan Žižka. Ostatní národy se pokoušel jej naučit Jan Amos Komenský, ne zcela s úspěchem. Jeho pedagogická maxima: všechno, všude, všem, byla elitáři odsouzena. Stačí se podívat na britské a nyní i české školství...

Husitství však inspirovalo celý svět a například bez něj by nebyla ani americká revoluce proti britskému králi a jeho bankéřům, jak upozornil na jedné z diskusí velvyslanec USA Norman Eisen. "Neodvrhneme-li svou malost, na mrzké živoření a hnusné doživoření jen otevírá se vyhlídka," varoval Klíma. Je nejvyšší čas!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Milan Rokytka - profil

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …