Milovníci alternativního umění si přišli na své aneb Mejdan pro knihobudku

16.03.2017 10:40

V pátek 3.3.2017 se roudnické nádraží během večera a noci proměnilo v přehlídkové molo. Organizátoři zářijové pouliční akce Zažít Roudnici Jinak se rozhodli poukázat na několik let nevyužívaný prostor s obrovským potenciálem a skloubit příjemné s užitečným. První březnový víkend uspořádali pro veřejnost nezapomenutelný alternativní večírek na počest roudnické knihobudky „Z“, za jejíž realizací stojí aktivní roudnická občanka Radka Zabilánská. Výtěžek mejdanu měl posloužit k nákupu druhé knihobudky, která by mohla být výhledově umístěna na Karlovo náměstí.

Milovníci alternativního umění si přišli na své aneb Mejdan pro knihobudku
Foto: Archiv autora
Popisek: Výtěžek z módní přehlídky šel ve prospěch nákupu knihobudek.

Organizátoři MejDan pRo KniHoBudKu spolu s dalšími cca 150ti návštěvníky akce dočasně resuscituovat rozlehlé prostory roudnické nádražky, která se v pátek 3.3.2017 proměnila během večera a noci v jedno velké přehlídkové molo.  Kamarádské duo Šárka Lina s Markétou Žampachovou, pro jež  se stala oděvní tvorba neutuchající vášní a meditací, představily v průběhu večera dvě nezávislé kolekce – volnočasovou URBAN WEAR, postavenou na mikino-kabátcích a mikino-šatech z úpletů a sofistikovanou FEMME FATALE, v rámci které dominovaly asymetrické střihy s příjemnou dávkou průhlednosti a hravosti.

Všechny z přehlídkových modelů se na místě dražily a zájem o autorskou tvorbu předčil veškerá očekávání. Atmosféru večera probarvil hlas bezkonkurenčního roudnického moderátora Petra Šindrbala.

Časoprostor mezi oběmi přehlídkami vyplnilo bajkerské duo X-BIKERS, kteří svými extrémními kousky na kolech opět překvapili a vyrazili nejeden dech. Nádražní okna i účastníky akce rozvibrovala pražská gramoměničská trojka Abu&Nailer&Matejkys. Ti za DJským pultem vydrželi až do sobotního rána a roztancovali i migrující knihobudku plnou knih, která svou přítomností zútulnila rozlehlé prostory a explicitně demonstrovala účel akce.

Gurmáni si pochutnávali po celý večer na lokálním zámeckém vínu, pivu z lokálního  minipivovaru Židovice a na delikatesách, které pro ně připravil mistr kuchař Petr Pejřimovský.  

Milovníci alternativného umění si také přišli na své – výstavu velkoformátových abstrakcí pro ně nachystal Kralupák Nikola Demele. Aktivní umělci se mohli vyřádit v amatérském graffiti koutku, kde jim byly dány k dispozici spreje a velkoformátová plátna. Zeď vyhrazená právě pro tyto účely změnila pod nánosem sprejů od základů svoji tvář za páteční noc několikrát. Obrazy se střídaly před očima, trysky zanechávaly stopy, propukla 'válka' sprejerů. RCNL, 41301, SVOBODA ŽIVOT, autoportéty, 3.3.2017, ZDRAVÍME ČD.

Více než pět let opuštěnou zaprášenou nádražku se Roudničanům a jejich kamarádům povedlo na jeden večer-noc-ráno přetransformovat do útulného prostoru s naprosto unikátní atmosférou, kde se všichni cítili sami sebou. Nadto se podařilo vybrat dostatečně velký finanční obnos, který poslouží k realizaci další – nikoliv jedné, nýbrž dvou - knihobudek. Roudnice, děkujeme!

Text a foto: organizátoři akce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

11:24 Ivo Strejček: Migrační pakt je ohromným nákladem členství České republiky v EU s dalekosáhlými důsledky

Denní glosa Ivo Strejčka