Minuta demokracie: Zákon, který všichni chceme. Ale nesmí se týkat i nás

13.09.2016 14:39

Jeden z nejsledovanějších zákonů tohoto roku čeká rozhodující hlasování poslanců. Je zde reálná šance na omezení střetu zájmů u politiků a veřejných činitelů nebo alespoň jeho zprůhlednění. Najdou poslanci shodu na silném a účinném zákonu? Nebo neprojde, protože ho sice všichni chtějí, ale nechtějí, aby se týkal právě jich?

Minuta demokracie: Zákon, který všichni chceme. Ale nesmí se týkat i nás
Foto: Rekonstrukce státu
Popisek: Rekonstrukce státu

MINUTOVÝ KOMENTÁŘ: Beránka raději neobětovat

Poslance čeká tuto středu hlasování o zákonu o střetu zájmů. Mluví se o něm už tři roky, ten letošní zřejmě nejhlasitěji. Pro politiky je teď jedinečnou příležitostí, jak se vypořádat s podnikáním a vlastnictvím médií představitele současné nejpopulárnější strany.  Zákon obsahuje kromě návrhů mířících na ministry několik dalších důležitých bodů (třeba zákonnou definici střetu zájmů - dosud chyběla). Jeden klíčový prvek z něj ale může nakonec vypadnout.

Přístup veřejnosti k majetkovým přiznáním veřejných činitelů, která by měli ihned po nástupu do funkce vkládat do jednotného registru, se může stát obětním beránkem pro to, aby dvě vládní strany získaly i hlasy opozice. Zákon by si tak sice došlápl na budoucí ministry, ale vymahatelnost jeho porušování bude velmi slabá (stále budou případná porušování sankcionovat přestupkové komise obecních úřadů v místě trvalého bydliště), obcházení snadné. Řada významných novinek v zákoně zřejmě zůstane. Pokud ale poslanci vyjdou vstříc návrhu ODS, aby vůbec nebyl zřizován centrální registr přiznání, nebo návrhu poslance Pletichy z ČSSD, aby přiznání nebyla veřejná, výrazně to omezí veřejnou kontrolu, na které celý zákon původně stál. Byla by to dost drahá cena za "skalp" jednoho ministra.

Václav Zeman, Rekonstrukce státu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…