Mirko Raduševič: Čeká Makedonii levicová revoluce vedená Sorosem?

13.06.2016 17:30

Političtí strejdové v Bruselu si říkají: „Zatracený jih“. Myslí na jižní státy společenství EU, kde starci v poklidu hrají šachy nebo karty, zatímco za rohem stojí mládež s transparenty s Che Guevarou a rudými vlajkami a křičí před vládními budovami, že chce změnu. Hrozí revolucí. To je zrcadlo dnešní Makedonie. Do toho všeho musí bruselská administrativa myslet na problémy s makedonsko-řeckou hranicí a Evropu obtěžující utečence.

Mirko Raduševič: Čeká Makedonii levicová revoluce vedená Sorosem?
Foto: wealthydebates.com
Popisek: George Soros

Makedonie patří k nejchudším zemím Evropy, prožívá velkou nezaměstnanost, především mladých lidí, do toho velké korupční skandály a problémy s apetitem albánské menšiny připojit se k Albánii. O makedonských problémech a hrozící barevné revoluci jsme psali před měsícem: Chystá Západ další barevnou revoluci? Tentokrát na jihu Balkánu. Psali jsme také o obavách Západu, když nevyřeší zdejší problémy, že číhá Rusko, ke kterému může mít tato pravoslavná země slabost. Nejen média hledala viníka makedonských problémů a najednou je ZDE - jmenuje se George Soros.

Velmi a přemnoho nasliboval vládnoucí makedonské garnituře a ta mu uvěřila. Nyní, koncem minulého týdne vystoupil v Bruselu se svojí obhajobou před obviněním, že Makedonii zavlekl do hluboké krize. Došlo k tomu, když makedonský novinář na tiskové konferenci týkající se projektu Integrace Romů v EU 2020, jehož Soros je sponzorem, se zeptal vlivného světového finančníka, jak chce vysvětlit tvrzení, že se podílí nejen na ekonomické krizi, ale zároveň na politické destabilizaci země ( viz  ). George Soros neochotně odtušil, že na tuto otázku neumí odpovědět, neboť se na ničem takovém nepodílí. Zodpovědnost za současný stav svedl na osobnosti, které v Makedonii stojí za organizováním nepokojů. Novinář, který je zaměstnán v Makedonské tiskové kanceláři, obvinil Sorose z toho, že je jeho Open Society Fund, který podporuje opozici a organizuje nepokoje, destabilizuje zemi.

Open Society Fund funguje v Makedonii již dvacet let a je podporovatelem četných nevládních organizací. Křesťansko-demokratická strana VMRO-DPMNE (Vnatrešna Makedonska Revolucionerna Organizacija-Demokratska Partija za Makedonsko Nacionalno Edinstvo), je u moci již deset let, je konzervativního pravicového zaměření a nařkla Sorose a jeho fond s z aktivní politické role. Makedonská tisková kancelář a zmíněný její novinář píší o tom, že fond založil v Makedonii četné levicové organizace, podporuje levicově smýšlející vůdce a také média této orientace. Rovněž se píše o organizování zahraniční podpory opoziční Sociální demokratické strany – SDSM a spolu s ní se fond má podílet na organizování demonstrací v hlavním městě Skopje a v celé zemi. „Předseda fondu v Makedonii Vladimir Milčin se staví do role politika a tajná služba odhalila, že v době bývalé Jugoslávie spolupracoval s tajnou komunistickou bezpečností. Objevuje se jako řečník na četných shromážděních opoziční socialistické strany,“ píše se ve zprávě Makedonské tiskové agentury, která komentuje Sorosovo vystoupení v Bruselu. Na konci zprávy se uvádí, že fond zasílá peníze do Makedonie prostřednictvím různých velvyslanectví k financování mnoha nevládních organizací a médií. Řada makedonských ideologických vůdců získává podporu a vzdělávání prostřednictvím nadací včetně těch, které mají úzké vazby na Sosorův fond, což mluví samo o sobě o jejich politické roli.

Všem nařčením se však Soros snažil v Bruselu bránit, když řekl. „Makedonský Fond otevřené společnosti je veden makedonskými občany, ti rozhodují o všem a na ně by měly směřovat všechny pochybnosti a kritiky.“

Prohlédnutí Sorosových „kouzel“?

Americký finančník, který požívá v západních zemích úctu a renomé nemůže tvrdit o jihu Evropy nebo Rusku, že si jej zde váží. Naopak, na serverech těchto zemí najdeme řadu teorií a spekulací týkající se jeho osoby a světových událostí s ní spojených.

„Ekonomika USA se propadne. Čínu očekávají třenice uvnitř politického vedení země a s tím také hospodářská krize, což v USA a zbytku světa vyvolá deflaci. Evropa se nachází na kraji propasti. Vzhledem k neřešení řeckého finančního propadu, odchodu Británie z EU a neřešení krize utečenců se rozpad EU stává nevyhnutelným. Zlato je jedinou spolehlivou investicí.“ Takto srbský deník Politika shrnuje Sorosovy prognózy ve svém komentáři v minulém týdnu na úvodní straně listu. Jeho autorka považuje Sorosovy výmysly za fantastické a zároveň přisuzuje Sorosovi jemu vlastní depresivní pohled na svět. Připomíná jeho dřívější komentář o čínské ekonomice, kdy doporučuje vytvoření strategického partnerství mezi Čínou a USA, čímž by se obě velmoci vyhnuly vzájemnému nevyhnutelnému vojenskému konfliktu.

Tento pohled na depresivního Sorose je ještě poměrně málo útočný. Jsou zde však média buď balkánská nebo ruská připomínající Sorosův obdiv k americkému miliardáři Rotschieldovi, ale také zejména spekulují a vytváří určité teorie o jeho působení na dění ve světě. Časté jsou v těchto médiích citace z webu investigativního novináře Wayna Madsena (WayneMadsenReport.com), který má sklon ke konspirativním teoriím. Například uvádí spojitost Sorose s bombovými útoky v bývalém Československu v letech 1986 a 1987 (např. výbuch v říjnu 1986 u sídla krajského výboru KSČ a Muzea dělnického revolučního hnutí v Českých Budějovicích. Tlaková vlna vybila okna obou budov i přes ulici stojící budovy krajského národního výboru. ), kdy se začaly projevovat i u nás první výsledky Gorbačovovy perestrojky. CIA věřila, že bombové útoky pohnou apatií našich obyvatel. Článek z Madsenova serveru se odvolává na zprávu CIA jejího denního zpravodajství National Inteligence Daily. Dále zde píše: „Charta 77 byla ze třetiny financována Sorosem, a podstatnou část dalších financí poskytovala CIA přes další napojené subjekty, jako americká Národní demokratická nadace (U.S. National Endowment for Democracy - NED).“ Soros údajně podle autora měl přes opoziční undergroundové organizace prát peníze získané při spekulativních obchodech s měnami. Z tohoto WayneMadsenReport.com usuzuje, že je dost dobře možné, že je to Soros, kdo stál za tehdejšími teroristickými akcemi (citace: „CIA, když analyzovala teroristické útoky, došla k závěru, že toto násilí prezentovalo činnost ´zahraniční skupiny´. Opět, prst ukázal na Sorose. A celý odstavec ve zprávě o československých bombových útocích nechala CIA začerněný.“).

V tomto článku se objevuje věta, kterou najdete již i dříve ve zprávách serverů Východu a jihu Evropy. Jedná se o obvinění Sorose z organizování „tematických“ tj. i barevných revolucí ve světě: „Soros je mistr ve vedení tematických revolucí, které se projevují nenásilnými akcemi, které pod Sorosem nakonec vyústí v pouliční násilí. Byli jsme toho svědky v ulicích Tbilisi, Damašku, Káhiry, Caracasu, San´ á nebo Kyjeva.“ K této větě nyní předejme poslední pouliční události v bývalé Jugoslávii, a to „duhové“ protestní akce v makedonském Skopje nebo protesty v Banja Luce, Republice Srbské. Obě akce usilují o změnu vlády a poměrů v zemi. V souvislosti s tím tato média připomínají vztah Sorose k Rusku a k pravoslavným zemím, které automaticky považuje za spojence Moskvy. Nezáleží na tom, že makedonský premiér Nikola Gruevský je prozápadní a má velmi dobré vztahy s USA. Jeho vztah k Rusku je pragmatický, zejména když se jedná například o plynovod Jižní tok.

Soros a migrantská krize

V souvislosti se Sorosovou podporou různých nevládních organizací po celém světě se objevují rovněž teorie, které jej zároveň s Rotschieldovými nadacemi spojují se současnou migrantskou krizí.

Servery, které jsou i na srbské poměry brány za opoziční a konspirativní, jako je například Novi Standard, přichází s teorií, že Soros záměrně vyvolává negativní energii v Evropě, aby ta byla posléze otočena vůči jeho hlavnímu nepříteli, kterým je Rusko. Podle této teorie se v jednom článku uvádí, že Soros vede hybridní válku, která má rozměry asymetrického konfliktu. „Tato válka může být přeměněna z politického pole do sféry ozbrojeného konfliktu. Hybridní válka počítá s konvenčním konfliktem, právě tak terorismem a součástí je ´neomezená válka´. Projekt s migranty může vést v některých zemích EU k občanské válce, ke vzbouření vůči stávajícím vládám, které tolerují uprchlíky. Na druhé straně migrační cunami podporuje posilování pravice, nacionalismu až fašismu,“ píše autor ze serveru Novi standard a v tomto vidí zmíněnou kumulaci negativní energie, kterou Soros využívá ke svým cílům. K tomu přidává teorii o zanesení virusu, který vyvolá organizovaný a kontrolovaným chaos, čím lze dosáhnout post-konfliktní nebo před-konfliktní chaos v ekonomice a společnosti, a to vše v zájmu finančních kartelů a korporací.

K těmto cílům má Soros používat již výše popsané nevládní organizace, které financuje Freedom House a na něj napojené Sorosovy organizace. Ty jsou studnicí programů přicházející ve formě grantů ze soukromých nadací, zejména Open Society Foundation nebo National Endowment. Freedom House má v současné době 10 kanceláří a rozvíjet programy ve více než 20 zemích všech regionech světa. V roce 2015 Rusko činnost těchto organizací na svém území zakázala. „Bylo zjištěno, že aktivita Open Society Foundations a Nadací Open Society Institute vyvíjí aktivity, které ohrožují základy ruského ústavního systému a bezpečnost státu,“ řekla před rokem mluvčí generálního ruského prokurátora Marina Gridněva (viz  ).

Podle tohoto scénáře sorosových organizací se nyní má schylovat k levicové revoluci v Makedonii.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…