Mirko Raduševič: Co se děje s Assangem?

28.11.2016 18:36

Týdny jako by se po Assangovi slehla zem. Došlo to tak daleko, že jej veřejnost s obavami o nejhorší žádala, ať se ozve.

Mirko Raduševič: Co se děje s Assangem?
Foto: Archiv autora
Popisek: Julian Assange

Stupňovaly se dohady o tom, že je odříznutý od internetu až po spekulace, že je po smrti. Veřejnost je udivena náhlou změnou v chování ekvádorské vlády. „Assangeovo internetové připojení bylo záměrně přerušeno ze strany státu a musíme aktivovat příslušné náhradní schéma,“ psalo se již v říjnu na Twitteru WikiLeaks.

To se odehrávalo během prezidentské kampaně, kdy WikiLeaks oznamuje na Twitteru, že John Kerry požádal ekvádorské představitele, aby zabránili Assangeovi publikovat Clintonové maily. V listopadu pak následuje od Wikilkeaks tweet - bezpečnostní hláška SHA-256 (Secure Hash Algorithm), že není odpovídáno na tweety, což znamená, že se Julian Assange již nenachází pod kontrolou účtu Twitter. Další podezření vnesl John Pilger, že vedl rozhovor 30. října s Assangem. Zjistilo se, že tento rozhovor byl editován a v rozhovoru nebyla shledána žádná reakce na současné dění. Nakonec se dostáváme k bodu, kdy WikiLeaks ve čtvrtek 24. listopadu žádají veřejnost, ať upustí od neustálého tlaku po důkazu, že Assange žije. „Prosíme, zanechte již žádost o potvrzení Assangeovy existence. Nechceme Assange kontrolovat ani fyzicky, ani přes internet,“ píše se v tweetu od WikiLeaks. Nicméně v sobotu 26.listopadu se Assange náhle objevil, a to prostřednictvím konferenčního hovoru - Free Connected Minds conference. Přichází další důkaz o přítomnosti Assange, když Craig Murray, bývalý britský velvyslanec v Uzbekistánu, aktivista za lidská práva a spisovatel, tvrdil, že právě v sobotu vedl rozhovor s Assangem. Tvrdil, že Assange je naprosto v pořádku až na nachlazení a prý je povzbuzen posledními událostmi.

Níže si můžete Juliana Assange poslechnout ze záznamu FCM konference. Rozhovor se týká mezi jinými manipulací médii a citlivých témat současného dění, jako je například, jak je Západ zapleten v případě ISIS. Důležité v hodinovém rozhovoru je padesátá minuta, kdy Assange tvrdí, že WikiLeaks je pod kontrolou jeho týmu a zpráva, že WikiLeaks převzala CIA je nepravdivá.

ROZHOVOR ZDE

Zcela jistý rozhovor přinášíme níže a byl před několika týdny publikován v Literárních novinách č. 11 pod titulkem Věříme v to, co děláme.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…