Mirko Raduševič: Legalizace „mariánky“ se v EU vzdaluje

10.06.2015 20:45

Vyplývá to z prohlášení šéfa agentury EU pro monitoring drog ( EMCDDA - European Monitoring Centre for Drugs and Drugs Addictions) Wolfganga Götze. Upozornil, že státy EU nebudou v legalizaci následovat příklad některých států USA.

Mirko Raduševič: Legalizace „mariánky“ se v EU vzdaluje
Foto: Archiv
Popisek: Konopí - ilustrační foto

Na evropském drogovém poli je stále nejnebezpečnější drogou heroin, ale stávají více a více nebezpečnými tzv. lehké drogy.

„Nárůst v síle i čistotě nejčastěji nelegálně užívaných drog v Evropě dává důvod k obavám o zdraví jejich uživatelů. Ti, nevědomě nebo vědomě sahají po stále silnějších produktech,“ uvedl Wolfgang Götz důvod, proč se EMCDDA rozhodla nenásledovat v oblasti drog Spojené státy. Jedním dechem dodal, že k závěru navíc přispěly statistiky, které poukazují na znepokojující nárůst užívání konopí ze zdravotních důvodů v Evropě v letech 2008 až 2012. Se závěry EMCDDA nepouštět „zvíře ze řetězu“ se podle něj ztotožňují také rozhodnutí vlád a parlamentů jednotlivých zemí: „Neznám v Evropě žádnou vládu nebo parlament, který by v současnosti uvažoval o legalizaci konopí nebo určitým způsobem usiloval o jeho povolení.“

Srovnání

Portugalsko přikročilo v roce 2001 k dekriminalizaci užívání drog a další země jej následovaly s tím, že držení malého množství drog, zejména marihuany, je pouhým přestupkem, nikoli trestným činem. Německo umožňuje vážně nemocným pacientům pěstovat, nakupovat a konzumovat vlastní konopí na základě zvláštního povolení. U nás platí od roku 2013 zákon umožňující používání konopných léků a později došlo k povolení pěstování konopí i doma do obsahu THC 0,3%.

V USA je ve 23 státech povoleno používání konopí z lékařských důvodů a ve čtyřech státech se došlo ještě dále, když je zde umožněno lehčí užívání marihuany dospělými. Na úrovni federálního zákona však zůstává droga jako nelegální omamná látka, když není použita k akutnímu lékařskému užití.

Evropské středisko pro drogy a drogovou závislost uvádí „impozantní“ skutečnost, že Česká republika je „vůdčí zemí“: Češi jsou jedni z největších uživatelů marihuany a extáze v Evropě. Čeští studenti statistiku s marihuanou dokonce vedou, kdy čtyřicet procent z nich má s touto drogou zkušenost!

Varující skutečnosti o konopí

Konopí je stále nejčastěji konzumovanou nezákonnou drogou v Evropě, přičemž se odhaduje, že v předchozím roce tuto drogu užilo 19,3 milionu dospělých (ve věku 15–64 let), z nichž 14,6 milionu tvoří mladí lidé ve věku 15–34 let. Odhaduje se, že zhruba 1 % všech dospělých užívá drogu každý nebo téměř každý den.

Vysoká prevalence této drogy se odráží v počtech osob nastupujících specializovanou léčbu drogové závislosti, přičemž největší skupina klientů nastupujících léčbu poprvé nyní uvádí konopí jako drogu, která představuje jejich hlavní problém.

Policie v Evropě zajistila předloni asi 99 tun rostlinného konopí a asi 594 tun pryskyřice. Za posledních pět let se počet záchytů zdvojnásobil, roste i zadržené množství.

Navíc zpráva uvádí, že konopí hraje hlavní roli ve statistikách drogové trestné činnosti, přičemž tato droga představuje 80 % počtu záchytů a užívání konopí nebo jeho držení pro osobní potřebu tvoří 60 % všech hlášených drogových trestných činů v Evropě.

Celou ZPRÁVU i v češtině můžete číst ZDE

Trendy

Zdůrazňování marihuany je záměrné, neboť to souvisí s celkovým trendem užívání drog v Evropě, na které EMCDDA upozorňuje. Ředitel organizace Wolfgang Götz si stěžuje: „Máme velice komplikovanou drogovou situaci. Nepřetržitě se vyvíjí nové a nové drogy. Co nám dělá největší starost je síla a čistota některých substancí, které se objevují na trhu. Jedná se zejména o látky, kterým se říká měkké drogy jako je marihuana a extáze.“

V tomto ohledu došlo v Evropě k velké změně. Zatímco ještě před dvěma lety vévodil heroin, dnes je to marihuana. Stále častěji v evropských zemích dochází k tomu, že první pomoc je poskytována především pacientům, kteří konzumovali kanabis. Důvodem je to, že produkty na bázi marihuany jsou čím dál silnější. V Evropě loni zaznamenali také rekordní počet nových omamných látek. Bylo jich celkem 41.

Do trendů již delší dobu spadají i tzv. syntetické drogy, se kterými mají evropské státy problémy, aby účinně bránily jejich šíření. Podstata spočívá v tom, že obvykle obsahují látky, které nejsou zakázány, kdy syntetická droga obsahuje molekulu, která nespadá do seznamu zakázaných látek. Látka je pak prodávána ve formě tabletky nebo prášku.

„O této látce se dozvídáme ex post, kdy člověk, který ji požil a s problémy ocitne u lékaře. Odhalení nové látky dochází také tím, že sociální pracovníci naleznou určitou tabletu nebo dojde k zabavení tablet s údajným podezřením, že se jedná o extázi. Následně s pomocí národních center se rozjíždí mašinerie vyšetřování, abychom zjistili, kde se nová látka a jak vyrábí. Stává se, že nejen zjistíme, že pacient skončil na první pomoci, ale někdy i v márnici. Než něco o látce zjistíme, obvykle napočítáme 20 až 30 smrtelných případů,“ uvádí Wolfgang Götz, který dodává, že největším tržištěm pro distribuci drog se stal internet.

Největší problémy tvoří distribuce na tzv. „deep webu“, kde organizace prodeje je šifrovaná a platba se odehrává v bitcoinech, čímž je vysledování ztíženo. Mezi takové weby patřil například Silk Road (http://silkroaddrugs.org/  ), který byl nedávno odhalen.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…