Mirko Raduševič: Názor k Philipu Rothovi

24.05.2018 19:07

Když včera zemřel Philip Roth, objevila se řada článků vzpomínajících, že to byl on, kdo jako jeden z prvních slavných spisovatelů seznámil Západ se současnou českou literaturou, která se nesměla během let normalizace u nás vydávat.

Mirko Raduševič: Názor k Philipu Rothovi
Foto: pixabay.com
Popisek: Smuteční kytice - ilustrační foto

Seznámil Západ jak s Kunderou, s Ivanem Klímou i dalším, ať rozhovory vedenými v prestižních periodicích nebo přímo také tím, že založil vydavatelství, které se soustředilo na publikování východoevropských autorů.

Těžko říci, jak k tomu Philip Roth dospěl a navíc laik v oblasti literární historie a teorie může jen odhadovat z přečtených článků motivy Rothova rozhodnutí. Dovoluji si názor, že rozhodně to zapříčinila skutečnost, že Roth byl především homo politicus. To, že se začal zajímat o východoevropskou literaturu, stejně jako ostatní západní intelektuálové, bylo způsobeno především politickou situací a útlakem spisovatelů u nás. Nikoli tedy prvotně literárními kvalitami. Přiznejme si, že ty byly objevovány až druhé linii. Lze usuzovat také z toho, že po roce 1989 Philip Roth toto své vydavatelství zavřel.

Podobným důkazem je jeho rozhovor v The New York Times se spisovatelem Ivanem Klímou, když se ho mimoděk ptá: „Co se stane s vaším psaním - a s morálními hodnotami, které jsou v tvorbě obsaženy - po odstranění systému?“ Jak ze strany Rotha předvídavé. Dá se říci, že s Rothovým zavřením vydavatelství se zavírá také prestiž a známost československé literatury na Západě. Philip Roth byl významnou spojnicí české literatury a Západu. Nyní zaniká i toto literární spojenectví.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinamiPublikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …