Mirko Raduševič: Politik LaSalvia - Američané promiňte, Trump je egomaniak

02.03.2016 16:24

Raději žít den jako lev, než sto dní jako ovce, tak zní Mussoliniho citát, který tweetnul kandidát na amerického prezidenta Donald Trump.

Mirko Raduševič: Politik LaSalvia - Američané promiňte, Trump je egomaniak
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Všimli si toho okamžitě média. Jindy by to celkem prošlo bez povšimnutí, ale Trump přidává sůl do otevřených ran. Ani nepomohly jeho výmluvy, že nevěděl, že se jedná o Mussoliniho výrok. Navíc se tak stalo nedlouho potom, co jej bývalý mexický prezident (2006-2012) Felippe Calderón nazval rasistou a srovnal jej s Hitlerem. Podnět ke Calderónovu rozhořčení  dalo Trumpovo vyjádření k imigrantům, kteří „mají jinou barvu kůže, než on. Calderón navíc prohlásil o Trumpovi, že šíří atmosféru strachu, což podle něj dělal rovněž Hitler. Stejného srovnání použil další bývalý mexický prezident (200-2006) Vincente Fox. Mexiko se cítí být uražené tím, když Trump také prohlásil, že Mexiko do USA vysílá násilníky a vrahy. Mexiko je přitom po Kanadě a Číně třetí největší obchodní partner USA a obě země dělí od sebe hranice kolem tří tisíc kilometrů.

Jih Ameriky: Alabama je pro Trumpa jistá

Včera v první březnový den, se v tzv. volební super-úterý již hlasovalo v Alabamě ( a v dalších dvanácti státech). Zde v Alabamě si to před půl rokem Trump vyzkoušel v Mobile Ala a již tehdy jej podpořil známý senátor a představitel Tea Party Jeff Sessions. Tehdy již začaly náznaky toho, čeho jsme nyní svědky. Dav křičel „White power“ (Bílá síla). K tomu komentátor serveru Salon.com poznamenal: „V té době, si většina lidí myslela, že je to jen jedno z neobvyklých vybočení v prvních dnech bláznivé primární volební kampaně, kterému se později budeme všichni smát. Dnes se ale nikdo již nesměje.“

Trump si minulý týden s jistotou zajel do Alabamy pro podporu k Jeffu Sessionsovi a již mu nemusel ani dávat svoji volební baseballovou čepici s nápisem „Make America Great Again“. Donald Trump s jistotou zařval do shromážděného davu: „Třicet let politici slibovali zamezit ilegální imigraci. Udělali to?“ Dav zařval „Nikoliv!“ Na to senátor Sessions křičí: „ Trump to udělá!“ Zajímavé je, že tentokrát se neřvalo „White power“. Komentátor ze Salon.com tvrdí, že to nebylo potřeba, neboť stačí podpora Sessionse, který je v USA známý jako nejvíce xenofobní politik, stojící proti černochům a zastává v Senátu již poměrně zastaralé rasistické názory.

Americká pravice je však šokována tím, že existuje někdo na jejich polaritě, kdo je rasista a ke komu se budou další rasisté hlásit.

Netýká se to pouze Alabamy. Server deníku The New York Times cituje z průzkumu, který byl proveden opět na jihu USA ve státě Jižní Karolina. Zde až polovina dotazovaných by okamžitě z USA deportovala ilegální migranty. Autorka článku Lynn Vavrecková k tomu dále poznamenává, že ani na jihu USA nemusí Trump používat rasistický slovník a stejně se typ lidí podporující rasismus kolem něj točí. Tito voliči jsou stejně tak proti imigraci muslimů do USA. Jsou zde další a další fakta z průzkumu kompromitující Trumpa z rasismu, jako například to, že 20 procent jeho voličů se staví proti Emancipačnímu prohlášení prezidenta Lincolna z roku 1863 nebo že pro jeho bílé dělnické voliče je bílá rasa nadřazená.

Ameriko, jste blbci

To je titulek ze serveru Salon.com, který pokračuje: „Trumpův politický triumf oficiálně potvrzuje: Jsme národ idiotů“. Článek je v těchto dnech na serveru druhým nejčtenějším. V textu se opakují známá fakta, že nejprve se o Trumpovi myslelo, že je to outsider – komediant, podomní obchodník, televizní osobnost a najednou jsou všichni překvapení. Autor článku Sean Illing ( veterán leteckých sil USA, redaktor Salonu, učil na Loyolské Univerzitě filosofii a politologii ) tvrdí, že Trumpův úspěch je o to překvapující, že si v kampani vystačí jen s málem slov, jako jsou: plot, Mexičané, Číňané, Muslim, blbec, ztroskotanec, velký, Amerika, dohoda … Trump podle něj vsadil na jednoduchost. Předstírá, že je hloupý a naštvaný, neboť toto podobenství hloupým a naštvaným se líbí.

Podle autora oklamal miliony Američanů, aniž by předložil nějaký projekt nebo plán. Proto pak Illing poznamenává: „Nerad to říkám, ale staví nám zrcadlo: Jsme hloupá země, plná chvástalů, negramotných a přitom důvěřivých lidí.“ K tomu dodává: „Nejedná se jen o jakési nevraživé konzervativní republikány nebo bigotní zápecníky ale také jsou zde nezávislí, elitní republikáni, podmnožina demokraticky smýšlejících Reaganovců.“ Z komentáře je vidět, jak je autor zoufalý ze situace a jeho zoufalost vyplývá ze zoufalosti USA, kterou popisuje: „Vše to vypovídá cosi velice nepříjemného o naší zemi a našem směřování. Většina Američanů se nezajímá o skutečnou činnost vlády, nerozumějí jí a ani jí rozumět nechtějí. Mají jen vágní pocity o něčem, pro ně nedefinovatelném a své hlasy dávají tomu, kdo je nejblíže jejich hněvu. Tak to do určité míry je a Trump se stal pro celý národ Rubikonem.“

Illing srovnává Trumpa s Reaganem a tvrdí, že bývalý prezident byl aspoň herec, který uměl mluvit, uměl svá slova květnatě zabalit a hlavně měl cíl. Zatímco Trump není ani z poloviny řečník jako Reagan, jen spoléhá na to, že voliči jsou ve svém deliriu zoufalí. Tak jim předstírá svůj fanatismus a nic nespecifikuje a dává jen slib, že „Amerika bude opět velká“ – „Make America Great Again“. Navíc podle autora prezentuje Trump antiintelektualismus, který podle něj v USA prosakuje již desetiletí a není pochyb, že to funguje.

Američané promiňte, že jsem Trumpa dostal do politiky

Takto hořekuje (viz) Jimmy LaSalvia, který byl vlivný republikánský politik a bývalý představitel konzervativního hnutí GoProud, zastupující gaye a lesby, kde byl jeho výkonným ředitelem.Pracoval rovněž v nevládní organizaci zabývající se lidskými právy American Civil Liberties Union (ACLU). Pro rozpory s republikány v roce 2014 se stal nezávislým politikem.

V samém začátku své kritiky Trumpa, podává velice přesné hodnocení stavu americké společnosti ve vztahu k jejím lídrům, když tvrdí. „Léta jsme slýchali, že Amerika je rozdělená a že jsme polarizovaný národ, opak je však pravdou. Jsme jednotní v naší frustraci z nefunkčních vlád, politického systému, stran a lidí, kteří toto vše financují.

Z tohoto úhlu vidí nebezpečí populismus a staví se jak proti Bernie Sandersovi, který chce zastupovat demokraty, tak proti Donaldu Trumpovi za republikány. Oblibu podle LaSalvii získávají tím, že tvrdě říkají realitu a postavili se proti statutu quo. Oba jsou netradiční kandidáti s populistickým tónem a tím přitahují proreformně zaměřené voliče.

LaSalviu zaujal Trump již v roce 2011, kdy jej představil jako republikánského kandidáta na prezidenta, který představuje člověka stojícího proti vládnímu establishmentu, který vystupuje i v politice především jako podnikatel. LaSalvia dal Trumpovi hlavní slovo na konferenci organizace GoProud. Jednalo se o to, že se gay a lesbické hnutí v USA dostávalo do střetu se společností i s médii a potřebovalo podporu. Oběma stranám toto vyhovovalo. Hnutí upozornilo na Trumpa a LaSalvia byl s jeho vystupováním tehdy velmi spokojený. Žertem jej nazval „mediální děvkou“.

Díky spolupráci s Trumpem dokáže analyzovat jeho dnešní vystupování. I názor LaSalvii se shoduje se shora uvedenými: „Trump vyvolává strach a běs Američanů - jednoho proti druhému. Ti stojí proti sobě na základě rasového, náboženského, sexuálního postoje a dalších kulturně-společenských charakteristik. To získává pozornost médií, ale také to pozitivně přitahuje konzervativně nasměrované republikány.“

Tak se stalo, že Trump se dostal do přímého rozporu s dřívější podporou gayů a lesbického hnutí v USA, na podkladě kterého se dostal do politiky, když se během své kampaně v Iowě postavil proti loňskému rozsudku Nejvyššího soudu, který legalizoval homosexuální sňatek v padesáti státech USA.

Proto LaSalvia uzavírá, že „Trump je egomaniak, který lidi rozděluje. Rozděluje nás a snaží se soustředit pozornost pouze na sebe a nikoliv na to, aby naše země byla opět veliká. Naše jednota k reformě společnosti je naprosto zbytečná, když si zvolíme prezidenta, který nás rozdělí.“

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…