Mirko Raduševič: Putin - „Vymácháme je v záchodové míse“

29.11.2015 14:06

Rusko-turecké vztahy se v tomto roce již dříve dostaly do kritické roviny. Projevila se velká zloba prezidenta Putina po sestřelení ruského dopravního letadla nad Sinají.

Mirko Raduševič: Putin - „Vymácháme je v záchodové míse“
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin, prezident Ruské federace

Velmi tvrdě promluvil, a to otevřeně o tom, co celý svět mlčky přehlíží, kdo jsou skutečně bezprostřední podporovatelé, po stránce finanční, logistické a materiální IS – Daeše. Titulek listu Pravda 18. listopadu zněl: Rusko varuje Katar a Turecko. V článku mluví Jevgenij Satanovskij, ředitel ruského Ústavu blízkovýchodních studií o tom, že útok na ruské letadlo byl organizován v Kataru a dále tuto skutečnost vztáhnul na aktivity islámských teroristů, když tvrdí, že vše je řízeno a financováno z Kataru a Saudské Arábie. „Tam je štáb, tam jsou konkrétní lidé řídící teroristické akce v Sýrii a Iráku,“ uvádí ruský expert na tuto oblast. V této souvislosti je také řeč o jižním ruském sousedovi, kdy deník píše o tom, že je načase, aby OSN zahájila mezinárodní soudní tribunál s vyšetřováním vlád Kataru, Saúdské Arábie ale i Turecka pro jejich zapojení do teroristických aktivit. V této spojitosti se píše o vojenské hrozbě také Turecku na podkladě článku 51 Charty OSN, která hovoří o právu státu na svoji obranu. Tak to využily USA k útoku na Afghánistán po teroristickém útoku 11. září v roce 2001. Na tuto možnost upozornil ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že sebeobranu lze provést všemi prostředky, finančními, diplomatickými i vojenskými. Deník Pravda připomíná, že prezident Putin byl naposledy takto rozhořčen v roce 1999, kdy slíbil vypořádat se s čečenskými bojovníky a uvedl, že je „vymáchá v záchodové míse“. Na závěr článku listu Pravda se píše o tom, že je snadné zjistit, kdo je přítel, o kterého se lze opřít v boji proti teroristům. Rusko ví, že se nemůže spoléhat na Západ, a proto zahájilo akci v Sýrii, neboť v bojích organizovaných NATO by šlo především o snahu, co nejvíce je přiblížit k ruským hranicím.

Rusko se zaměří na ekonomickou slabost Turecka

Ruský expert na Blízký východ z agentury Sputnik Rustem Safronov do komplikovaných rusko-tureckých vztahů zatahuje další sousední zemi v regionu - Turkmenistán, kde se střetávají zájmy jak Ruska, tak Turecka. Tato země je strategicky-významná svými nalezišti plynu a ropy, o něž probíhá neustálý boj mimo jiné mezi Ruskem a USA. Turkmenistán toho využívá. Má ale obavy z Tálibánu, neboť turkmenská menšina s těmito bojovníky se nachází v Afghánistánu, ale stejně tak v Turecku. Právě na skrytou podporu Turecka Tálibánu poukazuje článek opět v deníku Pravda, kde v rozhovoru se Saframovem padne tato otázka. Saframov upozorňuje, že hra s teroristy Tálibánu by byla pro Turecko velmi nebezpečná s nepředvídatelnými důsledky.

Co je pro rusko-turecké vztahy zajímavé, je jeho názor, že jednak si myslí, že Turecko jedná s ohledem na teroristy rozumově a dále vylučuje to, že by vojensko-politické plány obou zemí byly propojeny s ekonomickými zájmy. Tomuto názoru skutečně odpovídá současná politika obou zemí, kdy se Rusko i Turecko snaží obě tyto oblasti striktně oddělovat. Turecko dováží z Ruska 57 procent své veškeré spotřeby plynu a po Německu je jeho druhým největším odběratelem na světě. Naopak Turecko může Rusku hrozit uzavřením průlivu Bospor a Dardanely. V tom smyslu hrají významnou roli turecká vyjednávání s dalšími středoasijskými republikami o zásobování plynem, ať je to Turkmenistán nebo Ázerbájdžán (TANAP). Ve středu zájmu je pro Turecko strategický významný projekt Southern Gas Corridor (SGC) zahrnující tři produktovody. Zde je významné americké angažmá.

/Zde jen poznámka: Syrští Turkmeni nemají mnoho společného se stejně nazvaným národem ve Střední Asii a někdy se jim říká Turkomani. V 10. století se vydali na pouť do různých míst - Sýrie, Írán a Irák. V Sýrii jich je údajně kolem 200 tisíc, bojují proti Asadovi a dostává se jim turecké podpory organizací Fawaz Gerges. Tato menšina v Sýrii je důležitá pro plnění tureckých zájmů./

Z výše uvedeného vyplývá, že Turecko je velice zranitelné po ekonomické stránce Rusko toho bude využívat. To potvrzuje Anna Glazovová z Ústavu strategických studií : „Rusko nebude reagovat podle tureckého scénáře a bude pokračovat ve své strategii boje proti radikálním islamistům v Sýrii. Moskva nebude reagovat, jak doufalo turecké vedení. Rusko tuto zemi zasáhne ekonomicky, což především velmi pocítí turecké firmy.“ Glazovová vychází ze svého stanoviska, že Turecko chtělo svým činem vlákat Rusko do pasti, aby se dostalo do konfliktu s NATO na území Sýrie. Ze stejného zdroje upozorněme na postřeh německého analytika Stefana Meistera, ředitele Programu pro východní Evropu (Program for Eastern Europe, Russia and Central Asia Robert Bosch Center, DGAP), který je toho názoru, že Rusko nyní může rozdělit NATO a Turecko od něj oddálit.

Islámský faktor

Co významně vstupuje do rusko-tureckých vztahů, je islám – v tomto případě sunnitská větev. V Ankaře vládne většinou v parlamentu islámská strana, což ovlivňuje chování na mezinárodní scéně, kdy se Turecko chce pasovat do islámského vůdce v regionu. Nezanedbatelný je právě v tomto ohledu vliv na sunnity v Rusku a přitom Moskva je v boji proti IS ve svazku se šíity. Spekuluje se, že přes Turecko proudí tam a zpět bojovníci IS z Ruska, což Ankara toleruje.

Další významnou roli ve vzájemných vztazích hraje Krym a krymští Tataři, na které se Turecko dívá jako na své bratry. Turecko velice nelibě nese zásah Moskvy na Krymu a nynější situaci, což může vést ke sbližování Ankary s Kyjevem.

Turecké snahy o dominanci sunnitské větve dospěly až tak daleko, že to začalo vadit i samotným USA. Loni se viceprezident USA Joe Biden pustil do kritiky spojenců Washingtonu Saúdské Arábie a Turecka, a to v jejich přehnaném úsilí o svržení Asada, což vedlo k posílení IS. Vedlo to k posilování lidí z Al Nusra a Al Káidy. Těžko se však dá spočítat kolik financí přišlo do rukou IS ze Saúdské Arábie a Turecka, neboť tok peněz nejde přes bankovní účty, ale přímo lidskými zdroji - doporučenými lidmi. Dochází však k tomu, že se ideologie IS vymkla Turecku a Saúdské Arábii z ruky a saúdsko-arabský velký muftí loni v srpnu prohlásil, že radikální teroristická ideologie nemá nic společného s islámem. „Stoupenci této ideologie jsou největší nepřátelé Islámu,“ řekl muftí.

Uznejme Islámský stát

S tímto prohlášením měl v těchto dnech údajně přijít šéf turecké výzvědné služby Hakam Fidam, píše o tom také server Pravda.ru s odvoláním na německou agenturu AWDNWES a další média. Podle Fidama Rusko nebojuje proti IS, ale chce udusit islámskou revoluci v Sýrii. Islámský stát podle něj je obtížné zničit, neboť se jedná o dobře fungující organizaci s populárním vládnutím, a proto je třeba jej také uznat. „Vyzývám své západní kolegy, aby zrevidovali své názory na islámskou skutečnost, zanechali svůj cynismus a zmařili plány Vladimira Putina na rozdrcení syrských islámských revolucionářů,“ uvedl šéf rozvědky Hakam Fidam, kterého měla citovat turecká tisková agentura Anadolu.

Mluvil také o tom, že je třeba zastavit džihádisty cestující do Sýrie, kteří baží po boji, a proto by bylo dobré, kdyby IS měl možnost vybudovat svůj zastupitelský úřad v Istanbulu.

Dále uvedl, že Turecko poskytuje zázemí zraněným bojovníkům IS, kteří bojují s ruskou armádou a odcházejí do Turecka v případě potřeby. Rovněž jsou bojovníci IS přijímáni v turecké provincii Hatay na břehu Středozemního moře.

Turecká agentura Anadolu však ve svém prohlášení popírá pravost této zprávy a uvádí, že jde o podrvrh se záměrem poškodit Turecko. Podle zprávy turecká zpravodajská služby s médii nekomunikuje. Mimo jiné to poukazuje rovněž na mediální boj, když se zprávou přišel seriozní ruský deník Pravda. Zda je o falešnou zprávu bude jistě dále médii zkoumáno.

Přesto z i dalšího vyplývá dvojí hra tureckého prezidenta Recepa Erdogana, který vytváří dojem spojence Západu, ale s největší pravděpodobností sní o velké osmanské říši.

/Jak významné  a velké jsou zdroje z těžby nafty pro Daeš (na což poukazuje ruský prezident) ukazuje mapa. Většina nafty je pod cenou prodávána v Turecku./

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …