Mirko Raduševič: Slovenské volby jen potvrdily evropský trend

07.03.2016 11:52

Bylo správné, že se Fico svojí politickou strategií přiklonil téměř k extrémním nacionalistickým stranám? Zachránil tím aspoň určitý solidnější volební výsledek? Mohl dopadnout hůře? Ukrojil touto taktikou nacionalistickým, extrémistickým stranám voliče?

Mirko Raduševič: Slovenské volby jen potvrdily evropský trend
Foto: Radim Panenka
Popisek: Slovenský premiér Robert Fico

Tvrdit, že si takto pomohl je spekulace. Potvrzeno a je jisté, že se dal populistickým a nacionalistickým směrem. Pravdou také je to, na co Fico svádí výsledek voleb, že „káru táhnul SMER čtyři roky sám“ a jako jednobarevná vláda se nemůže vymlouvat na nesoulad s koaličními partnery. To, co Ficovi přililo hořlavinu do ohně, byly problémy ve školství a zdravotnictví, což premiéra dostalo do defenzívy. Dále téměř s jistotou lze říci, že neúspěch Smeru a vládnoucích stran po rozdělení Československa bylo napojení na podnikatele, a to vadí především slovenskému venkovu (viz hesla nacionalistů: „Smeráci sú banda zlodejov“). Nyní k tomu přidejme skutečnost mladých voličů a prvovoličů vůbec, kteří inklinují k extrémním názorům a máme namíchaný koktejl, který vytvořil volební výsledek na Slovensku, na který nyní zírá celá Evropa. Čeká, co bude teď!

Evropu však zejména zajímá slovenský nacionalismus až fašismus, kam se Slovensko historicky dnes dostalo od doby Slovenského štátu. Slovenské volby jen potvrdili bezradnost Evropy s utečeneckou krizí akotleba plakátjejí vyčkávání. Slovensko je další toho důsledek.

Kam dostal našeho východního souseda Kotleba a jeho Ĺudová stana Naše Slovensko? Tato strana je tvrdší než francouzská Národní fronta Le Penové a dá se srovnávat s maďarským Hnutím za lepší Maďarsko Jobbik ( Jobbik Magyarországért Mozgalom ) nebo najdeme rovněž srovnání s řeckým Úsvitem.

Níže uvádíme opatrné české reakce. Jako i jinde v Evropě  bylo vítáno prohlášení slovenských stran, které mohou mluvit do vytvoření vlády, že s Kotlebou jednat nebudou. Obecně vzato všichni jsou překvapení z nárůstu extrémismu a fašimu.

Reakce českých politiků

Andrej Babiš: Slovenští voliči jsou zděšení, co zvolili.

Lubomír Zaorálek: Jednání o vládě nebudou jednoduchá. Výsledek fašistů se nečekal.

Miroslav Kalousek: Sestavit vládu nebude jednoduché. Vláda nebude stabilní a proevropská.

Petr Fiala: Na Slovensku došlo k posílení středo-pravicových stran. Varující je nárůst extrémistů.

Vojtěch Filip: Může dojít k hádkám, které povedou k předčasným volbám.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

15:49 David Rath: Kámen mudrců, euro a koruna

Císař Rudolf II. proslul svojí snahou získat kámen mudrců, který dokáže sprosté olovo změnit na ušle…