Mirko Raduševič: Trump a jeho druhá omluva Srbům za bombardování v roce 1999 a změna politiky

14.10.2016 16:53

Včera byla zveřejněna část z rozhovoru kandidáta na amerického prezidenta Donalda Trumpa pro srbský týdeník Nedeljnik. Jedná se o jeho první rozhovor pro východoevropská média.

Mirko Raduševič: Trump a jeho druhá omluva Srbům za bombardování v roce 1999 a změna politiky
Foto: repro youtube.com
Popisek: Donald Trump, republikánský kandidát na prezidenta USA

Zřejmým důvodem, že se již podruhé v letošním roce se omlouvá za bombardování Srbska, je to, že chce zdůraznit změnu v americké zahraniční politice, a to především vůči Rusku, které je spojencem Srbska. Vidí v tom efektivní možnost jak porazit Islámský stát.

Poprvé došlo k omluvě u příležitosti patnáctého výročí akce NATO, kdy Trump se omluvil Srbům ve svém rozhovoru s moderátorem Larry Kingem: „Clintonovi zapříčinili velký chaos v Kosovu a Srbsku. Všimněte si, že jsme Srbsko bombardovali z bezpečné výšky. Ale přitom titíž Srbové zachraňovali americké piloty v druhé světové válce. Bylo chybou, že jsme Trump Nedeljnik obálkabombardovali národ, který byl naším spojencem ve dvou světových válkách. Clintonovi se domnívají, že byli úspěšní, ale považuji to naopak za ostudné. Adresuji omluvu všem Srbů za chybnou americkou politiku, především ze strany Clintonů. Potřebujeme spojence v boji proti islámskému terorismu, kteří mají bojové zkušenosti v boji proti tomuto zlu - a v Evropě jsou to právě Rusové a Srbové. Budu-li stát v čele americké zahraniční politiky, změním její kurz, který byl často špatně nastaven.“

Nyní se opět Donald Trump stejným způsobem omlouvá. Znovu ve svém rozhovoru tentokrát pro srbský Nedeljnik mluví o změně americké zahraniční politiky vůči Balkánu a to v případě, že ve volbách zvítězí. „Bombardování Srbů, kteří byli našimi spojenci v obou válkách, bylo velkou chybou. Srbové jsou velice dobří lidé. Bohužel Clintonova administrativa způsobila hodně zla, a to celému Balkánu, kde díky tomu vznikl chaos,“ uvedl pro týdeník Donald Trump a mimo jiné slíbil Srbsku, že bude-li zvolen prezidentem tak zesílí vztahy s Bělehradem.

Donald Trump využil této příležitosti a vyzval Srby, kteří žijí v USA, aby pro něj hlasovali.

Bude-li dostupný celý rozhovor, budeme čtenáře o jeho obsahu informovat.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.