Mirko Raduševič: V Evropě se rozhořela propagační válka

15.11.2017 20:09

Rusko se snaží ovlivňovat situaci v Evropě a zejména v zemních západního Balkánu, a to šířením dezinformací. Toto často mnohými evropskými politiky opakované tvrzení přichází znovu, ale Federica Mogheriniová, představitelka zahraniční politiky EU tento názor právě nesdílí.

Mirko Raduševič: V Evropě se rozhořela propagační válka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéfka diplomacie Evropské unie Federika Mogheriniová

Nová zpráva. Včera v londýnské City (hlavní finanční centrum Velké Británie) vystoupila britská premiérka Theresa Mayová s projevem, ve kterém zaútočila na ruskou propagandu, která podle ní „ohrožuje mezinárodní řád, na kterém jsme všichni závislí.“ Mluvila dále o tom, že se Rusko v posledních letech snaží svými akcemi oslabit západní instituce (ZDE).
Na její projev z Ruska zaznělo více reakcí a komentářů v tom smyslu, že světový pořádek neohrožuje Rusko, ale přívrženci intervencí, státních převratů a změny režimů (ZDE).

Další dnešní zpráva týkající se tématu: Přečtěte si zprávu organizace Freedom „House Manipulating Social Media to Undermine Democracy“ (ZDE), ve které se uvádí, že stále více zemí následuje Čínu a Rusko v manipulaci prostřednictvím sociálních sítí. Podle průzkumu organizace ze 70 zemí třicet vlád těchto zemí manipulovalo veřejným míněním prostřednictvím internetu.

***

Rusko tradičně udržuje dobré vztahy se zeměmi východní Evropy a Balkánu, a má v těchto regionech silné geostrategické zájmy. Moskva se opírá o ruské menšiny, zejména v pobaltských státech a spoléhá se na historické vztahy se slovanskými a pravoslavnými komunitami na západním Balkáně, jako jsou Srbsko, Bulharsko nebo Makedonie. Mluví se o tom, že až jedna třetina Srbů považuje více za spojence Rusko než EU. To jsou závěry, které často poslední dobou zaznívají v médiích.

Psali jsme již o dopise osmi zemí EU (Chorvatsko, Česká republika, Lotyšsko, Litva, Polsko, Rumunsko, Švédsko a Spojené království) určenému nejvyšší představitelce diplomacie EU Mogheriniové, ve kterém sdělují své obavy nad „stále sofistikovanějším a intenzivnějším“ šířením dezinformací a propagandy „vnějšími subjekty“. Hlavním cílem má podle nich být „vytvářet nedůvěru a nespokojenost s demokratickým řádem a zdiskreditovat partnery v EU a oslabit tím evropskou jednotu“.

Podporovatelé propagační války s Ruskem usilují o rozšíření práce organizace East StratCom Team, která vznikla v září roku 2015, začala fungovat v rámci Evropské služby pro vnější činnost a pracuje v ní jedenáctičlenný tým expertů sestavený z unijních institucí a členských států.

Hlavním cílem týmu není aktivně vyvracet ruskou propagandu, ale, podle jejich webovských stránek, především vysvětlovat politiku EU v regionech východního partnerství, informovat o jejích aktivitách a hodnotách, vytvářet vhodné komunikační strategie. Během tohoto procesu dochází zároveň k odhalování a vyvracení dezinformací. Jejich výstupem je server euvsdisinfo.eu (ZDE) a Českou republiku v tomto týmu zastupuje novinář Jakub Kalenský. V létě vznikla speciální pracovní skupina StratCom pro západní Balkán a o něco dříve, před osmi měsíci, byla založena skupina South StratCom, která se zaměřuje na islamistickou radikalizaci.

K propagační a kybernetické válce se v pondělí sešlo v Bruselu 65 evropských bezpečnostních expertů a poslanců z 21 evropských zemí a podepsali deklaraci s úkolem pro Federiku Mogheriniovou, aby EU přijala vhodná protiopatření. Zároveň se v deklaraci mluví o Rusku jako hlavním zdroji nepřátelských dezinformací (ZDE). O omezení vlivu ruských sdělovacích prostředků jednala v Bruselu Rada pro zahraniční věci (FAC), a to se zvláštní pozorností na země bývalého východního bloku. „Chceme odstranit informační mezery,“ řekla k zasedání mluvčí představitelky zahraniční politiky EU Maja Kočijančićová.

Bezpečnostní experti se domluvili, že je třeba navýšit finanční prostředky na omezení ruské propagandy, a ty by měly být ztrojnásobeny na nejméně jeden milion eur. Pro srovnání podobná pracovní skupina ve Spojených státech má v současné době 80 lidí s prostředky ve výši 60 milionů dolarů.

Zajímavé je, že Federica Mogheriniová v tomto ohledu však ochlazuje horké hlavy a tvrdí, že nemá tak velké obavy z ruského vlivu a naopak si myslí, že země východní a jižní Evropy jsou přitažlivější pro EU než Rusko. K tomu dodává, že si je vědoma citlivé situace kolem voleb v různých zemích EU: „Je příliš brzy na to, aby bylo možné posoudit rozsah ruských vlivů." K ukonejšení protiruských vášnivců říká: „Je to jeden z nejdůležitějších problémů, na kterém budeme pracovat.“ O tom, že hlavní představitelka zahraniční politiky EU nepřikládá ruské propagandě velkou váhu, svědčí fakt, že v Zahraniční službě EU (EU foreign service) pracuje zatím jen čtrnáct diplomatů a úředníků, kteří zkoumají ruskou dezinformaci ve východní Evropě a dva další jsou pověřeni teritoriem západního Balkánu. Tento útvar nemá žádný institucionální podklad a může být kdykoli rozpuštěn.

Malý entuziasmus v hodnocení ruské propagandy Mogheriniové (jde o levicovou italskou političku) k útvaru StratCom potvrdil pro server Euobserver diplomat, který nechtěl být jmenován a účastnil se pondělního jednání: „Je si naprosto vědoma skutečnosti, že státy EU by nesouhlasily s tím, že musí najednou vydat další finance. Členské země by stejně poukazovaly na to, že již má dostatek finančních prostředků na komunikační prostředky.“ Diplomat podal informaci, že tím může být myšlen projekt pro Severní Afriku a na Blízký východ nazvaný Open Neighbourhood, na který EU vydává ročně 20 milionů eur.

Kdo má obavu z ruské propagandy

Zatímco v roce 2017 byly odmítnuty zvláštní finance pro útvar StratCom, tak pro příští rok se již s určitým rozpočtem počítá. Podnět přichází především z Polska, které chce pomoci tomuto útvaru svojí cyber-jednotkou čítající tisíc mužů vyzbrojených IT-dovednostmi. Hrůzu z Ruska má nově Španělsko, které se přidalo k osmičce a jako důvod je uváděno, že se Kreml začal vměšovat do katalánské krize. Ministr zahraničí Alfonso Dastis měl v Bruselu na jednání uvést, že jeho bezpečnostní služba „má důkaz“, že falešné ruské účty sociálních médií se pokusily podnítit katalánský separatismus. Španělská ministryně obrany Maria Dolores de Cospedalová uvedla: „Víme o akcích pocházejících z ruského území“.

Také britská premiérka Theresa Mayová, uvedla, že „se ruské agentury snaží zasahovat do západní politiky. K informačním útokům nasazují své státní mediální organizace, aby vytvářely falešné příběhy a upravované fotografie za účelem rozpoutat na Západě třenice.“

Další organizací vedle Stratcomu je v říjnu založený Center of Excellence for Countering Hybrid Threats ve finském hlavním městě Helsinkách, na jehož práci se má podílet celkem jedenáct evropských zemí a USA (ČR se finského projektu neúčastní). Tento tzv. think-tank se zabývá „hybridní válkou“ a strategickým využitím diplomacie, politiky, médií, kyberprostoru a armády k destabilizaci a podminování vlády určité země. Finský prezident Sauli Niinistö k otevření centra pronesl slova o ruské hrozbě: „Hybridní hrozby vyžadují větší informovanost. Strategicky musíme analyzovat cíle a prostředky našich protivníků.“

Obdobná centra již existují v Estonsku, Lotyšsku a Litvě.

Mezi hlavní podporovatele Stratcomu a podobných iniciativ je polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski, který na již uvedeném zasedání EU kritizoval některé členské státy, které nevidí ruskou hrozbu a spíše se chtějí soustředit na jinou problematiku (viz). „Všechny země EU by se měly jasně postavit, když se jedná o hrozby počítačových útoků nebo propagandy, která přichází z Ruska a směřují proti našim zemím. Musíme rozpoznat tuto hrozbu a investovat na obranu proti ní,“ uvedl pro média polský ministr zahraničí.

Douška – P.S.

Do redakce nám přišel mail s určitou vzpomínkou, kterou jsme nepublikovali, abychom nebyli následně zahlcení dalšími a dalšími vzpomínkami čtenářů na dřívější časy. Výjimečně z ní vybíráme:

„Pan učitel Novák nosil takovej světle zelenej plášť nebo že by modrej?
Každopádně nás oslovoval „ty trulante", když někdo něco nevěděl. Dneska se to moc neslyší (význam: ty hlupáku), ale 2650 výskytů na Googlu je.
Oblboval nás historkou o Rusku – měl nás snad jen na začátku, první, druhá třída a říkával:
„V Rusku jsou takový zimy, že když plivnete, dopadne na zem už rampouch".
My mu to věřili.

Proč to uvádíme? Dnes se zprávami o Rusku oblbuje a vše zveličuje znovu, i když trochu jinak.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…