Miroslav Jahoda: Zúčastnil jsem se ve Varšavě demonstrace proti islamizaci a EU

14.10.2015 18:20

O víkendu vedla má cesta do hlavního města Polska Varšavy. Tak jako v mnoha jiných městech i zde proběhla demonstrace proti kvótám na imigraci a Evropské unii. A nutno říci, že Poláci jsou v tomto ohledu obzvláště aktivní.

Miroslav Jahoda: Zúčastnil jsem se ve Varšavě demonstrace proti islamizaci a EU
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Celá akce byla svolána na sobotu 10. října do centra Varšavy. Jelikož jsme v Polsku, asi nepřekvapí, že pochod začal nejprve mší v jednom z předních kostelů, a nevím, zda úmyslně nebo ne – přímo před ministerstvem hospodářství. Zde se poté uspořádala malá předdemonstrace a tisková konference, kterou zahájil poslanec Janusz Korwin-Mikke. Narozdíl od podobných demonstrací v ČR, myslím, že zájem médiií byl větší, ale rozhodně si nedělejme iluze, že by polští novináři informovali jinak než u nás. Mezitím se do průvodu shromáždilo asi 1500 lidí a vyšli jsme na pochod do historického centra. A nutno říci, že to nebyla jen malá procházka, ale asi 2,5 kilometrová trasa, která spojovala celé velké centrum Varšavy.

V průběhu jsme mohli slyšet hesla jako: "PiS, PO – je to zlo" (dvě hlavní polit. strany, pozn.), "Včera Moskva, dneska Brusel", "Polsko proti islamizaci" ale i třeba "Pryč s rudou holotou" nebo "Nízké daně". U tohoto se zastavím, jelikož si myslím, že je důležité zdůraznit dvě věci.

Jednak to, že Poláci se nijak zvlášť neomezují politickou korektností a více se zdůrazňuje, že problém imigrace je převážně problém imigrace islámské. Je to jistě dáno i tím, že země je podstatně více nábožensky založená, a tudíž se více řeší problém nekompatibility s jinou, potencionálně nepřátelskou vírou. Zatímco u Čechů můžeme pozorovat skepsi k islámu spíše v ohledu kriminality, násilí a zneužívání dávek. Proto jsme také na demonstraci nejednou mohli slyšet, že Polsko je stát křesťanský, a ne islámský, kdežto u nás se spíše díváme na zločinnost v Marseille. Samozřejmě nehodnotím, který přístup je lepší nebo horší, beru to jako realitu, kterou respektuji.

Druhá věc, která mě na demonstraci potěšila, bylo to, že se nejednalo o jednoduchou národoveckou záležitost, ale pořadatelé nezapomněli, že problémy, ve kterých se nacházíme jsou komplexnější. Jednak je to velký stát a jednak vysoké daně a sociální dávky. Hezky to ilustrovalo to provolávání demonstrantů: "Nízké daně pro otce i matku" což se v polštině se to rýmuje jako - niskie podatki dla ojca i matki. Toto považuji za velmi důležité, jelikož to ukazuje, že strana Korwin, která demonstraci svolala, nenabízí pouze výkřiky proti imigraci, ale reálná ekonomická řešení.

Celá akce vyvrcholila projevy řečníků na náměstí poblíž prezidentského paláce a upřímně doufám, že to pan Duda slyšel dobře. Projevy se nesly v podobném duchu jako celá demonstrace a řečníci upozornili jak na nebezpečí masové imigrace, tak i nebezpečí rostoucího socialismu, politické korektnosti a přibývajících omezení v našem životě.

Vše shrnul na závěr Janusz Korwin: "Stát se nemá míchat do našich soukromých životů. Má nás bránit, a nemá se vměšovat. A takový stát chceme." A tato základní poučka se dá aplikovat jak na problém imigrace, tak velký stát, sociální dávky a špatnou ekonomiku. Sdělení z této demonstrace je jasné – státe, nemáš o nás co rozhodovat ani sem koho posílat. Tvým úkolem má být naše obrana a ne říkat nám, co je pro nás dobré.

Vyšlo na eportal.parlamentnilisty.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…