Miroslav Kulhavý: A tak vím, o čem píši...

03.03.2017 9:07

Poslední únorový den jsem se zúčastnil slavnostního zahájení projektu, který m.j. iniciuje zamyšlení nad stále četnější civilizační nemocí – rakovinou. Vedle klasické nemocniční léčby je důležitý psychický stav pacienta, ale také přijetí takové diagnózy v rodině a u dalších příbuzných.

Miroslav Kulhavý: A tak vím, o čem píši...
Foto: pixabay.com
Popisek: Srdce, zdraví - ilustrační foto

Slavnostní zahájení pátého ročníku Tulipánového měsíce uvedla MUDr. Alexandra Aschermannová, onkoložka s dlouholetou praxí a odbornice, která pracovala na koncepcích v oblasti onkologie, její úvodní slovo doplnila Michaela Čadková Svejkovská, která představila projekt. Poté se hosté večera mohli potěšit nádhernými tóny zpěvu a hudby, kterou v netradičních prostorách karlínské Kotelny 55 rozezněl Spirituál kvintet. Celou slavnostní akci doprovodila výstava obrazů.

Tulipánový měsíc zahrnuje akce v nemocnicích, školách, na ulicích, v kavárnách i v samotných Centrech Amelie.  Jeho hlavním sdělením je: onkologické onemocnění vystavuje člověka mnoha výzvám. Má chronickou povahu, léčba je náročná a zdlouhavá; nemoc člověka spoutává, omezuje v běžném životě a často izoluje od ostatních. Proto nemocní a jejich blízcí potřebují nejen léčbu, ale i odbornou psychosociální podporu. A laskavý přístup.

Projekt zastřešuje spolek Amelie, který nabízí psychosociální pomoc onkologicky nemocným a jejich blízkým v Centrech Amelie (v Praze, Liberci Olomouci a Rakovníku), na Lince Amelie a v rámci dobrovolnického programu v nemocnicích. Více informací na www.amelie-zs.cz.

Projekt můžete podpořit i vy, koupí benefičních kytic tulipánů na www.florea.cz nebo jako dobrovolník. Jedním z nich jsem i já, rovněž postižen touto nemocí a tak vím, o čem píši.

C:\Users\kuku\AppData\Local\Microsoft\Windows\Temporary Internet Files\Content.IE5\GWG726YA\IMG_2552-1.jpg

Setkání při slavnostním zahájení mělo krásnou atmosféru podtrženou příjemnou hudbou se zpěvem a tak není od věci vyjádření jedné z účastnic, Pavlíny, která to řekla za mnohé z nás: „Moc se mně to líbilo, byl to pro mě zážitek. Jsem ráda, že jsem zde mohla být.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…