Miroslav Kulhavý: Babiše nemusím, ale co je moc, to je moc

04.05.2017 10:30

Pohled na pana Sobotku potažmo na ČSSD hlásí hrubé pokrytectví a kroucené lži. Zjevná snaha zahýbat padajícími preferencemi odsunula to, proč tato strana sedí ve vládě a má premiéra, na poslední kolej. Politici jsou pověřeni občany ve volbách, aby je zastupovali a rozhodovali. K této službě občanům a státu je jim delegována příslušná moc. Ale pokud jsou politické čachry na prvním místě, je potřeba takovou stranu vykopat na hnůj!

Miroslav Kulhavý: Babiše nemusím, ale co je moc, to je moc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Vždy, když to jde, mám rád, pro objektivnost názoru (vím, silné slovo), časovou osu. Když se tvořila koalice, ať už jde o kohokoli, má ten, kdo do ní vstupuje (a v politice to platí dvakrát), dobře vědět, s kým má tu čest. Neví-li to, je to politický břídil a to, co od 89. ČSSD předvedla, u ní nepředpokládám. Tedy veškeré kauzy, které byly proti Babišovi použity, byly známy už před jeho vstupem do politiky. Ale zpočátku, když Babiš boural pracně 20 let budovanou mafii ODS na masové odsávání státních zakázek, když odhaloval Kalouskovy kostlivce ve skříni a když i jeho zásluhou se měla vláda čím chlubit, byl hájen.

Jenže hvězda ANO začala na politickém nebi stoupat a preference ČSSD naopak klesat. M.j. také neschopností některých ministrů (následná výměna) a také neschopností samotného premiéra viz. třeba aféra kolem Dalajlámy a flagrantní porušení směřování zahraniční politiky státu ministrem Hermanem. Ten, i se svým lhaním a dodatečným "svědomím" měl být neprodleně odvolán. Ač s jasnými argumenty toho slabý Sobotka nebyl schopen. Ale s tím Ano bylo potřeba "něco dělat"!

Grilování nad ohněm Stb neuspělo, tak se vytáhlo Čapí hnízdo. Strategie byla jasná; když vyštípeme Babiše z vlády, ANO pohasne. Jenže obrana v podobě dvou kontrol z EU, které dříve celou věc prověřovali, byla dostatečná. Aby střelba neutichla, vytáhlo se Babišovo nabývání majetku. Slabá karta; preference ANO rostou. No to je k zlosti, přitvrdíme: zákon o střetu zájmu s okamžitou platností (nestandardní). Babiš své milované dítě neopustí. Zase vedle, opustil. Tak ještě přitvrdíme, to už neustojí. Černé peníze na nákup korunových dluhopisů; legálně na ně neměl. A ukázalo se, že měl. No to snad není možné; i mediální masáž za pomoci naší veřejnoprávní byla málo. A preference ANO a ČSSD jdou stále každá opačným směrem a volby se blíží!

Tak korunové dluhopisy jako takové; tedy nemorální, obcházení daňového zákona, t.z. optimalizace. Jenže nejvíc to slíznul Mirda Kalousků, který svou aktivizací nákup Babišovi umožnil. Ten chlap je snad nezničitelný! M.j. výzvy, aby se zachoval jako chlap se otočily proti vyzývateli: ukaž tvrdou ruku, konečně ho vyhoď! Tady se celoživotní politik Sobotka projevil jako stratég - ANO by tím nepoškodil, a ty volby se pořád blíží!! Ale na správnou úvahu (spekulaci) hned bota: veřejně vyhlašuje, to co mělo zůstat nevyřčeno: "Nebudu z Babiše dělat mučedníka!" Tím se přiznal ke všemu; i k té následné šárádě. ANO bych tím jen pomohl! Nezbývá než zoufalá, téměř jistá sebevražda: demise celé vlády; pomůže to??? No, raději to nikomu neoznámil; i spolustraníci by mu to asi neodsouhlasili. A tak, k vůli jednomu neschopnému Sobotkovi, hraje celá ČSSD vabank.

Celý Sobotka má své velké máslo na hlavě a své funkce už víckrát využil, aby se kolem OKD nic nevyšetřovalo. I spřízněný tisk pana Bakaly pro něj pracuje a nemusí ho vlastnit; stačí, že Bakalovi pustil chlup! Důkaz na PL, kde je vyvrácena lež, hodící se do krámu, o rozhovoru Sobotky a Zemana mezi čtyřma očima. M.j. měl by si jít pobesedovat s lidmi z bytů OKD o slíbené ceně, za kterou si je měli odkoupit. No, raději ne; mohli bychom se vzápětí dočkat státního pohřbu.

To nejhorší na celém kolotoči je, že zájmy většiny občanů, tedy státu, jeho pověst v zahraničí, jde pro stranické handrkování stranou. Jednu prioritu si může Sobotka připsat; těžko se najde ve světě podobný exot na tak významném postu, který pro osobní cíle hodí bobka na celý stát. Jak jsem napsal v úvodu; Babiše nemusím, našel bych pro to mínusy, třeba ty řepkové, ale shazovat jeho nesporně dobré výsledky takovým diletantským způsobem, to hned tak nevidí! Z výše uvedeného je patrné, že to není o Babišovi a ANO, ale o ČSSD a voliči by jí to měli spočítat.

Nepřeji si vládu oligarchů a proto by měli dostat šanci noví lidé z menších stran. Důvod je prostý: ty tradiční velké strany jsou už vyžilé a totálně zklamaly. ČSSD je toho jasnou ukázkou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…