Miroslav Kulhavý: Dobré video pana Robejška, ale...

18.01.2017 8:29

Jak může muslim porozumět ateistovi a naopak?

Miroslav Kulhavý: Dobré video pana Robejška, ale...
Foto: repro foto youtube.com
Popisek: doc. Petr Robejšek oznámil vznik nové strany Realisté

Nedá mně to a musím reagovat na lídra nové strany "Realisté", který zveřejnil video pod názvem "Češi nejsou troubové!". V něm právě odmítá nálepku pro Čechy v podobě rasistů a troubů. Podepsal bych mu každé slovo; jen škoda, že projev není celý a ještě větší škoda, že pan Robejšek ani o delším neuvažoval.

Pod zkratkou SOS = S - stop ilegálním přistěhovalcům, O - ochota se přizpůsobit majoritě, S - systém rychlého začlenění do společnosti, jsou bohulibá hesla, ale již všeobecně známá; a to, co je neznámou u podobných vizí, je realizace. Stop si žádá způsob obrany mořské hranice Schengenu; Ochota se nedá rozpoznat z jednoho nebo několika azylových rozhovorů při skutečnosti, že 95% jsou muslimové; Systém má stejnou slabinu.

Námitky rozvedu na hypotetickém příkladu při srovnání dvou dvacetiletých mužů; z průměrných úplných rodin bez extrémní výchovy: sunnitský muslim a evropský středoškolák. Každý z nich přijal životní filozofii odpovídající společenskému standardu. Výčet srovnávacích dat bude zestručněn bez nároků na celkovou analýzu.

Video Petra Robejška

Evropský jedinec se při školní výuce seznámí s historií své země, také světa, včetně historie křesťanství a dalších náboženství, s evoluční teorií, s demokracií a  zastupitelským systémem a s trnitou cestou k tomuto společenskému řádu, včetně všech válečných útrap. Tuto cestu provázely v evropském prostoru  křesťanské církve a jejich bohulibé zásady, ale často ale i negativa, vyústily, také s postupem vědeckých poznatků a rozvoje průmyslové výroby, v odstavení církví od světské moci. To bohulibé, hlavně mravní základ společenství, se odrazilo při stanovování principů demokracie a jejich zákonů a tedy je pravdivé tvrzení, že spolu s historií a tradicí je evropská kultura a její pravidla postavena také na křesťanských základech.

Každý průměrně inteligentní ateista, pokud se seznámil s vývojem křesťanství včetně doby předcházející a s následným završením v podobě Nového zákona, nemůže popřít (i při všech sekulárních principech), že čerpání z odkazu Ježíše Krista bylo, je a bude, pro formování jedince v demokratické společnosti, přínosné.

Dvacetiletý sunnitský muslim (a předesílám, že mu nevyčítám, že je muslim a chápu to, co má zabudované v hlavě a v jakém prostředí to získal), jehož výchova probíhala v klasickém islámském duchu, má už od raného dětství vštípenou nerovnost pohlaví, jak se s ní ostatně od mala v praxi setkával. Při vysvětlování, proč tomu tak je, dojde k prvnímu seznámení se s Koránem. Dle něj se dostane i na vztah k jinověrcům a k ateistům zvláště, kde vedle opovržení přistupuje i nenávist. Pokud se přidá částečný výklad historie, jistě bude předestřeno, kdy z malé skupinky v Medině se islám rozšířil do třetiny Francie a na druhé straně do Indie. Jak? To bude asi pominuto. Jedinečnost a povýšení islámu nad vše ostatní, s vizí danou již Mohamedem o vládě nad celým světem, je lákavá teze, která se lehce přijímá. Otázkou pak jen zůstává, jak silné přesvědčení nový Mohamedův následovník přijme a co všechno pro naplnění této vize je ochoten udělat.

Vedlejší kapitolou by byl popis výchovy sunnitského jedince v demokratické evropské zemi (bez silné muslimské komunity). Při popisu by si mnozí vzpomněli na nedávnou dobu, kdy se doma mluvilo jinak, než na veřejnosti. Na Západ od nás se však v řadě států s výchovou mladého muslima pouze dle islámských zásad už netají ( -náctiletí se vyjadřují i na kameru), byť je tato v rozporu s platnými zákony.

Vrátím-li se k titulku a k "výbavě", se kterou přichází mladý sunnita do Evropy, je celé Vaše SOS, pane Robejšku, na vodě. V Evropě už je, na ochotu se ho nikdo neptal a systém narazí na neslučitelnost islámské nauky s demokratickými pravidly. Zůstaneme-li u nově příchozích; dostane se mu vysvětlení (dříve než ho pohltí některé radikální centrum) o rozdílu mezi jeho chápáním světa a prostředím v Evropě včetně platných zákonů? Nemělo by být takové poučení součástí azylového řízení, kde by žadatel písemně potvrdil, kterých islámských zásad se v demokratické společnosti musí vzdát, aby mu azyl vůbec mohl být přidělen? Viz O - ochota!  Zde je jasná absence dokumentu "Kodex evropského muslima"(po kterém již dlouho volám), který by byl ve shodě s evropským právem.

Vedle ekonomických příživníků s drahými mobily a značkovým oblečením, je prioritní problém náboženská orientace. Celé Vaše SOS, pane Robejšku, se týká muslimů. Od Vás však zaznělo jen obecné "bez rozdílu barvy pleti". Pojem islám nebo muslim máte zakázaný?!!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…