Miroslav Kulhavý: Fialo, Fialo, je těžká doba a Vy na ni evidentně nestačíte

18.12.2022 13:29 | Komentář

Už delší dobu mám vnitřní pocit se k současnému vedení státu vyslovit. Žádné politické uskupení by to nemělo lehké; ano je složitá hospodářská, ale i politická situace ve světě, potažmo i uvnitř státu, ale nezaregistroval jsem od vlády snahu o zásadní řešení, které by (samozřejmě v mezích možného) směřovalo k trvalým hodnotám v budoucnu. Nechci zde proklamovat to známé „po nás potopa“, ale když se častěji než kdy jindy toto v hodnocení kroků vlády vtírá, je něco dost špatně.

Miroslav Kulhavý: Fialo, Fialo, je těžká doba a Vy na ni evidentně nestačíte
Foto: Hana Brožková
Popisek: Petr Fiala

Vím, nejsem expert na ledasco; jsem jen trochu lépe informovaný občan s dobře fungujícím „selským mozkem“ a právě to je zarážející, že ten stačí, abych se bez předchozí nápovědy ve finále shodnul s kritickým hlasem odborníků z opozice. Přiznám se, že k celkovému pohledu na (viditelnou) práci vlády, mě vyprovokoval můj nový rozpis záloh od PRE : 12/2022 – zál. 400,-Kč , 1/2023 – 7/2023 zál. 1.400,-Kč !!! Tragické je, že už od 80. let za komunistů a kdykoli později by takový údaj vyvolal gen. stávku a okamžitý pád vlády; dnes je občanstvo už natolik špatnými zprávami otupělé, že akorát se zatím jen hrozí.

Válka na Ukrajině s velkou podporou USA začíná poměrně lehce rozkližovat EU, kdy jsou registrovány tendence některých států tím známým „bližší košile než unijní kabát“. Premiér Fiala nevyužil předsednictví byť jen k takovému prostému dotazu, co říkají unijní souputníci na to, že ČR vyrábí elektřinu lacino a tak ji dodává na burzu v Lipsku, ale ve finále ji má nejdražší ze všech.

Stejně tak je to s podporou Ukrajiny;  náš státní rozpočet se opakovaně propadá k částce cca 300 miliard Kč ročně do mínusu a chtělo by se zvolat „k nebesům“: zachraňte ČR před úpadkem, ale  - (opět pane Fialo, nevyužité předsednictví) – to se musí změnit pořadí priorit. Nemůžeme přece žít stále na větší dluh a to ne převážně z titulu „rozežranosti“ českého občana, ale na nejvyšší posty v žebříčku hodnot se „propracovala“ pomoc Ukrajině. V žádném případě se nechci vyslovit proti bohulibé činnosti, ale jde mi o přiměřenost. Pro rychlou názornost: když bude záplavami smetena celá vesnice, je jistě chvályhodné přeživším pomoci náhradním ubytováním a základním stravováním. Ale v žádném případě nelze souhlasit s tím, že místo ubytovny dostanou postižení nové byty plus fin. podporu a domácí utřou nos.

Další, silně zavánějící neschopností, je více jak půl roku ministrem Rakušanem slibovaná evidence příchozích. A to nejen Ukrajinců, ale muslimů z různých zemí. Z celé té množiny je možné také objevit osoby vyhoštěné, v minulosti odsouzené – prostě nežádoucí. Samozřejmě, někteří migranti, kteří byli dříve Tureckem hnáni přes Bělorusko do Polska, ve svém úsilí neochabují a využijí jakoukoli skulinku, především do západních zemí.

Zahraniční politiku vlády zde nebudu rozvádět; někdy jindy, jen dotaz: ČT i jiné televize, provládní plátky Reflex, Forum 24, Novinky.cz, Seznam.cz a další a další – ventilují ochotně i třeba neprokázané válečné zločiny ruské armády (tedy mnohé nezpochybňuji), ale v žádném případě se recipročně neobrátí na druhou stranu s komentářem o ukrajinských válečných zločinech; jako kdyby nebyly? A už vůbec nemají odvahu se blíže podívat na dění na Donbase v letech 2014 – 2022. Už se ke mně dostal opakovaně komentáře z USA, které se ukrajinským zločinům věnují a jen těžko Amíky označit jako proruské. Naposled  Richard Black, plukovník ve výslužbě a bývalý senátor státu Virginie m.j. připomněl video ze zajateckého tábora, kde po vystoupení z dodávky se svázanýma rukama jim Ukrajinci prostřílejí kolena a stehna. Do nemocnice je asi neodváželi, takže tam na zemi vykrváceli. 

Vrátím-li se k vládnímu konání – chtělo by se řvát při vědomém zatahování státu do hnoje. Přece když mám hluboko do kapsy, nemohu stále nakupovat na dluh, což má jen dvě řešení: děti a vnoučata, vy to zaplatíte a nebo …..státní bankrot. Řešením je v jakémkoli společenství se uskromnit viz. např.: nekoupit desítky stihaček, ale jen do deseti na zácvik pilotů, pro pěchotu nákup jen pro tuzemsko a ne pro mise v zahraničí atd., atd. Co se týká zásobování plynem, je na stole otevřené velké pokrytectví. Zásadně hned na počátku konfliktu Fiala (kromě jeho jasného „jsme ve válce“) zastavil odběr plynu z Ruska, ale jak se ukazuje, ten se k nám dostává přes dvoje ruce náhradních dodavatelů, ale hlavně řádně přidražený.

Silně se nabízelo využít předsednictví v EU k usměrnění překotné pomoci Ukrajině, té Ukrajině, která v minulosti měla vizitku silně korupčního státu a pokud vím se obyvatelstvo se všemi oligarchy nevyměnili. Při těch výsledcích v ČR – cena elektřiny, cena plynu, vysoká inflace atd. – vyměnit potřebuje někdo jiný. Ano, jak už jsem dříve napsal, tak šup pane Fialo, sundat postroje a jít se pást, bude se přepřahat!    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Absence historické paměti

15:22 Ivo Strejček: Absence historické paměti

Přestože oslavy konce II. světové války jsou již bezmála týden za námi, chci se k nim dnes ještě vrá…