Miroslav Kulhavý: Je Miloš Zeman stále dobrý prognostik?

08.02.2019 7:33

Je pozvání opozičního guru Juana Guiadó ve Venezuele dobrý tah a nebo se Hrad unáhlil? Pokud to není blokováno „vyššími zájmy“, tedy neveřejné info, určitě by to chtělo pro těch dolních 10 miliónů pár slov na vysvětlenou. Tedy jen pro tu větší polovinu voličů; u těch ostatních je to zbytečné, neb stačí když se Zemanovi pohne vlas a už je to předmětem sžíravé kritiky a důvodem k volání po impeachmentu.

Miroslav Kulhavý: Je Miloš Zeman stále dobrý prognostik?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Když se trochu podrobněji podíváme na situaci ve Venezuele za posledních pár let (tedy ne jen si ji ukázat na mapě), první co se vybaví je ropa a dluhy. A hned za těmito veličinami nepochopitelná bída těch dole. Stát, který v tak hojné míře disponuje žádaným artiklem, musí mít nadstandardní příjmy; kde jsou?!! Na odpověď nemusí být člověk špičkový ekonom: neuvěřitelně velká korupce. A prezident Nicolás Maduró všechno kryje.

Spíše je s podivem, že to trvalo tak dlouho, než lidé ve větším počtu vyšli do ulic. V žádném případě nejsem příznivcem toho, aby ulice (u nás často účelově zverbovaná) rozhodovala o chodu státu. Ale při dlouhodobé hluchotě a neochotě se s lidmi o problému bavit, perzekuci mluvčích těch nespokojených, lidem nic jiného nezbývalo; přesto, je to samozřejmě zcela mimořádná situace.

A ta situace se ve Venezuele dynamicky vyvíjí a tak Zemanův krok – pozvání  Juana Guiadó – se nám dole jeví jako unáhlený. Ano, nemáme tolik informací jako prezident a rovněž nemáme jeho profesionální rozhled. Proto by pár slov na vysvětlenou bylo na místě, pokud nejsou z kolonky neveřejných. M.j. všimněte si, že tentokrát se nelze do Zemana od stolků v pražské kavárně opřít s kritikou jeho samolibosti, neb je ve shodě s vládou.

Příští dny nám ukážou, nakolik je prezident v obraze. Tou nejhorší variantou by bylo Madurovo zapouzdření současného stavu; třeba i za použití armády a bezpečnostních sil nebo při vyhlášení výjimečného stavu na neurčito. Na druhou stranu hospodářská blokáda nic neřeší; odnesou to ti nejzranitelnější a nejchudší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla