Miroslav Kulhavý: Panu Halíkovi tleskal Václavák. Věděli všichni, komu a čemu tleskají?!

24.11.2016 11:09

Jsem přesvědčen, že u části publika byl potlesk podmíněn nevědomostí o tom, co je ten pán zač a jaké postoje zastává. Mohu souhlasit (jako u každého kněze) s jeho obecným výkladem: křesťané a společnost. Není však možné si vybrat z názorů jedince jen to, co je platné v obecně pojímané morálce a nevnímat jiné, opakovaně proklamované názory, které hraničí se ztrátou soudnosti a s nabádáním k záhubě nejen sebe, ale i celé společnosti.

Miroslav Kulhavý: Panu Halíkovi tleskal Václavák. Věděli všichni, komu a čemu tleskají?!
Foto: halik.cz
Popisek: Filozof a katolický kněz Tomáš Halík

Vliv p. Halíka na mladé je nepopiratelný, ale pod rouškou současně potřebných morálních hodnot šíří bezbřehou toleranci k netolerantnímu náboženství, které je z větší části nátlakovou ideologií.

Mám na mysli jeho opakované bratření se s muslimy a současně horování pro vstřícnost k muslimským migrantům. Při svém rozhledu a znalostech je nemožné, aby neviděl, jaký mají muslimové vztah ke křesťanům, když se mohou, dle své víry, svobodně projevit. Nenávist, perzekuce, znásilňování, zotročení, bourání kostelů a vraždění nejsou jen excesy, ale vše vychází ze samotné islámské ideologie.

Netvrdím o muslimech, že jsou všichni stejní, ale všichni mají stejnou mantru; Korán. Není na nás, mít skleněnou kouli a hádat, který je který. Je jen a jen na muslimech, aby deklarovali shodu s evropským právem; ta není a spíše, s přibývajícími muslimy v Evropě, se od ní tito vzdalují.

Pan Halík by chtěl radit a případně rozhodovat za společnost. Kdo je pan Halík? Kněz, jako mnozí jiní, ale svými kontroverzními názory se zviditelnil a dokonce za ně dostal cenu. Svými postoji degradoval jinak bohulibé cizelování křesťanskými duchovními hodnotami morální obraz společnosti. Rozhazuje moudra a tak já mám pro něj také jednu radu. Moc dobře si jistě uvědomuje, že kromě některých umělců a části studentů, kteří jsou nejvíce vidět a svým křikem slyšet, je většinová společnost proti přijímání muslimských migrantů do ČR. Tedy p. Halíku, potvrďte svá slova skutky; vezměte si všechny ovečky s nataženou rukou, převážně z Afriky a odvezte si je do Vatikánu. Tamní sestavě v čele s papežem uděláte určitě radost. A radost bude mít i pokladník, když zaprášené zlaťáky konečně najdou správnou kapsu a nebude je muset do noci počítat! A tam pořádejte semináře o vzájemné lásce mezi křesťany a muslimy. Jistě Vám ti snědí mladí chlapci porozumějí.

A vy z Václaváku, vězte: být dobrý rétor, mít v zásobě hezká slovíčka, zdárně je sestavit i do falešných ostnů, lobovat pro cizí zájmy v rozporu se zájmy oprávněných, a to tak, že by tomu jeden uvěřil, to vše naznačuje, že vysvěcením se člověk nestává neomylným nebo vždy pravdomluvným. Pan Halík nežije jen v modlitbách a sleduje i světské cíle; otázka je, v čí prospěch? A o tom je potřeba, bez emocí, přemýšlet.

Důsledky při naplnění jeho slov, jeho doporučení, neponese jen on, ale celá společnost. A možná i po mnoho dalších generací.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

9:44 Zdeněk Jemelík: Perly senátorky Kovářové

Z fotografie na stránkách Parlamentních listů se na mne usmívá veselá stařenka. Je to senátorka Dani…