Miroslav Kulhavý: Poslechli si litoměřičtí svého muslimského senátora?

04.09.2017 11:22

Poslechli si litoměřičtí na DVTV 30. 8. svého muslimského senátora Hassana Meziana? Ti, kteří ano, drbají se už za uchem; komu že to dali hlas?

Miroslav Kulhavý: Poslechli si litoměřičtí svého muslimského senátora?
Foto: Archiv
Popisek: Krajský zastupitel Ústeckého kraje MUDr. Hassan Mezian

Je až k neuvěření, že lze bez uzardění (no, to vlastně muslimové neznají) pouštět do veřejného prostoru takovou snůšku polopravd a vyhýbavých odpovědí. Celou dobu se baví o migrantech a ani moderátor nereaguje podotázkou, proč ti populističtí a xenofobní Češi nechtějí ty muslimy do své země pustit?

Takový výrok „mám víru, ale nemám náboženství“ přičítám spíše špatné češtině, protože jinak je to nesmysl. M.j. na to, jak je tady dlouho, by mohl mluvit lépe. Ale další výrok „V ČR skoro žádní muslimové nejsou a už vůbec nejsou organizovaní.“ Jako senátor by mohl vědět, že zde máme ÚMO a když už, tak briskně zorganizovaná protestní modlitba na Letné s patřičnou publicitou v síle několika set muslimů; to je dílo koho?!!

Pravděpodobně iniciací rozhovoru byl pouze premiérův výrok v rakouských médiích, že při zkušenostech ze západních zemí „muslimy v ČR nechceme“. Nutno podotknout, že i když před volbami, od p.Sobotky to byl výkon a jistě bude mít co v Bruselu vysvětlovat, pokud i tam nebude volební pochopení. Ale když už pan Mezian tento výrok nemohl strávit, mohl si připomenout, že ty výroky byly dva; ten druhý, dříve, jako předehra, v sobotkovském stylu: Nepřeji si silnou muslimskou komunitu.

Není nad to, když někdo umí neříci nic konkrétního

Moc by mne zajímalo, co pan senátor myslel tou svou vírou, protože největší sdělení, kterého se nám v rozhovoru dostalo, byla jeho „víra“, že to pan premiér nemohl myslet vážně, že to dokonce bylo přeřeknutí. Ale zpět k víře; v co skutečně muslim v Evropě věří se asi nedozvíme, ale můžeme se ptát: věří v celý Korán nebo jen části?, je mu Mohamed vzorem ve všem nebo si vybírá jen něco?, atd. Není nad to, když někdo umí neříci po dobu dlouhých minut nic konkrétního, ale zůstane ve vzduchu jen zvednutý prst jakéhosi nesouhlasu.

Když se kdokoli začne jako jediným argumentem ohánět 1,6 miliardou muslimů, je zřejmé, že žádné argumenty k věci nemá. Od senátora - muslima bych očekával dobrou (alespoň dostačující) znalost islámských textů a současně dostatečné povědomí, jak se chovají již dříve usazení muslimové na Západě a jak se chovají migranti, přes 90% muslimové. Pak by musel upřímně uznat (je-li toho schopen), že je dosti velká díra mezi evropským právem a pojetím islámské víry, která je až škodolibě popisována jako mírová.

Kdo jiný, než integrovaný muslim v politické funkci by měl, má-li takovou příležitost, vysvětlit české veřejnosti, proč nejsou islámská pravidla v zákrytu se zákony a co lze udělat, aby se tak stalo. Jinak platí to, co léta před Sobotkou říkali ti oškliví islámofobové a co premiér jen opakoval. Z tohoto pohledu bylo plané vyjadřování pana Hassana Meziana bez jakéhokoli argumentu bezcenné a zvláště pro časy příští s nulovou hodnotou.

reklama

autor: PV

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …