Miroslav Kulhavý: Tři důvody slepoty Zemanových kritiků za projev v Radě Evropy

18.10.2017 16:36

Je do určité míry pochopitelné, že Zemanův projev v Radě Evropy k připojení Krymu k Rusku, vzbudil zájem nejen politiků, ale i světových médií. Zvláště, jsou-li řečena od úřadujícího politika země, která je členem EU a NATO. Nic to nemění fakt, že zahraniční politiku státu určuje vláda.

Miroslav Kulhavý: Tři důvody slepoty Zemanových kritiků za projev v Radě Evropy
Foto: Radim Panenka
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Prvním důvodem jednostranné kritiky je nesmiřitelný postoj poražených skalních voličů soupeře Zemana v druhém kole; p. Schwarzengerga. Hlásnou troubou je p.Kalousek, ale zdání silné skupiny občanů stejného názoru je dáno mediálním prostorem, který se druhé straně nedostává a to ani ve veřejnoprávním, kde by měl být názorový prostor vyvážený. Názornou ukázkou bylo posledních „168 hodin“ protekční Nory Fridrichové, ženy programového ředitele. Určitě se seznámila s hodnocením Zemanových slov jako moudrých (od předsedy Rady) a se skutečností, že z následných řečníků se nikdo názorově neohradil, nepočítaje ukrajinského zástupce. Rovněž obdobné hodnocení jako Zeman vyjádřila již dříve řada býv. špičkových politiků záp. světa. A navíc, závěrečný dokument otvírá možnost k ukončení evropských sankcí proti Rusku. Nic z toho v pořadu nezaznělo. Tento kompilát knížecích obdivovatelů a médií vytváří falešný obraz o počtu Zemanových odpůrců.

Druhý důvod je ještě zřejmější. Proč dostali prostor k vyjádření Zemanovi protikandidáti do nadcházejících prezidentských voleb, když jejich blekotání bylo předem jasné? Žádný vyvážený rozbor pro a proti; jen zvednutý prstíček. Kde zůstali zastánci Zemanova projevu, když ze všech možných průzkumů je skupina Zemanových příznivců nejsilnější?! Další fuj! pro ČT.

Třetí důvod je složitější. Je nepochybné, že v soupeření velmocí má Ukrajina své místo. Rusko nehodlá připustit, aby se v jeho „podbřišku“ zrodil nový člen NATO a USA, za pomoci EU mají zájem oslabovat soupeře na všech frontách, i když to otevřeně nemůže být řečeno (viz. plán na americkou základnu pod patronací Ukrajiny). A co na to lidé u nás? Je přirozené, že po ruské okupaci v 68. je stále hodně lidí naladěno proti Rusku a současně nekriticky tíhnou na západ, ať se tam děje cokoli. Toto je také obraz většiny našich médií, zvláště těch veřejnoprávních. Konkrétní kritika za pokrytecké konání západních zemí včetně USA není skoro vůbec možná. Vznášet minimálně otazník nad kamarády USA z islámského světa (Saudská Arábie, Turecko) je naprosto nemyslitelné, přestože právě zbraně a peníze SA stojí za řadou konfliktů ve světě. Ani o záp. zemích v EU není slyšet, jak v komoditách, které nezahrnují sankce, čile obchodují s Ruskem. Kdopak ty komodity asi vybral? Tito lidé, kteří berou toto pokrytectví jako samozřejmost a ještě se na něm(třeba za mrzký peníz) podílejí, mají z otevřeného pravdivého pojmenovávání věcí přímo husí kůži a tak je u nich Zeman tím nejlepším a nutným terčem. Jiní a nebo ti stejní u nás připisují Zemanovi, že je agentem té či oné mocnosti; z okamžité odmítavé reakce ruské strany na návrh o kompenzacích je očividné, jak tato nařčení skřípou.

Z jiných, dokonce senátorských kruhů zní hlas, že by měl být Zeman zbaven funkce za poškozování ČR, zvláště v zahraniční politice. Je to přímo ukázková názorová schizofrenie. Na jedné straně bagatelizují Zemanovy aktivity poukazováním na to, že zahraniční politiku státu určuje vláda, ale hned na to zveličují, co všechno v zahraniční politice pokazil; tedy ú d a j ně. V tomto nazírání však ten, kdo jednoznačně šlápl do lejna a musela se pro jeho ú m y s l n o u chybu vytvářet zvláštní nóta, řeč je o ministru Hermanovi, ten je z řad Zemanových kritiků skoro hrdina! Fuj!

Nevím samozřejmě jak dopadnou blízké prezidentské volby, ale střízlivý odhad je, že Zeman v druhém kole bude. Tam už jsou všechny průzkumy nanic; volba ze dvou je specifická. Při současné mediální masáži proti Zemanovi (a před volbou to bude ještě intenzivnější), kdy se bude usilovat o hlasy pro neúspěšné kandidáty a i o nevoličů z prvního kola, se může stát, že nerozhodní pod tíhou špíny, především z medii, na Zemana nakydané, budou volit protestně, tak jak to ortodoxní kritici proti Zemanovi doporučují, tedy jeho soupeře v 2. kole, ať už to bude kdokoli.

Prezident Zeman není určitě bez chyb; vyčetl bych mu na prvním místě někdy zbytečně expresivní slovník. I třeba oprávněná nevole k některým novinářům by šla říci stejně ostře, ale ne destruktivně – viz návštěva u Putina. Ale s hlavním směřováním jeho konání (migranti, islám,EU a další) jsem ve shodě. Někteří občané kritizují Zemana ve srovnání s ideálním kandidátem, ale takový neexistuje a za Zemanem je z dosavadního portfolia kandidátů značná propast.

Tedy závěr: Ten, kdo je v politice hodně vidět (nedřímá za bukem a něco dělá), musí počítat i podpásovkami a nebo také s jiným názorem. Média, jako další velmoc (u nás spíše žumpa), dokážou hodně, ale výsledek bude ukázkou toho, zda český občan – volič si nechá vymýt mozek a potlačit logickou úvahu v rámci kritického myšlení, kterou se media snaží přehlušit.

P.S. – Jsem přímo „dětsky nedočkavý“ na superlativy na osobu Zemanova soupeře v 2. kole, ať už to bude kdokoli. Konečnou volbu v prvním kole nepředpokládám; už jen pro četnost kandidátů. K této variantě: může to být záměr, že se přihlásili další kandidáti?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …