Miroslav Kulhavý: Vážení aktivní islamofobové, na muslimy nemáte! Ptáte se, proč?

18.12.2016 13:50

Je toho hodně, tak dám alespoň jen malý závdavek.

Miroslav Kulhavý: Vážení aktivní islamofobové, na muslimy nemáte! Ptáte se, proč?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: ISIS

1) V prvé řadě se kritikům islámu dostane odpovědi: "To ne my, to oni a my je za to odsuzujeme!", což znamená, že je v islámu řada směrů a odnoží, vůči kterým je možno se vymezit.   

2) Druhá super výhoda je odpověď otázkou: "Umíte arabsky a četli jste Korán v originále?" A arabský muslim nebo sluníčkový arabista dodá ještě přídavek, že Korán je nutno umělecky přednášet, což může jen studovaný imám; pak se teprve dostaví magický zážitek a účinek.

3) Když už nejde z jednoznačného verše nikam uhnout, přijde varianta: "To platí jen pro ideální islámský stát." (opakovaně p.Alrawi ) a nebo ještě lépe, hojně rozšířená odpověď: "Každý verš je nutno chápat v historickém kontextu, tedy se sunnou (život Mohameda a jeho výroky včetně uznávaných hadísů )"....!" , a je vymalováno.

Jen tyto tři body stačí, aby málo poučenému kritikovo došel dech, tedy argumentace. Ale i jemu zůstává to praktické, co je mimo jakoukoli diskusi. Pohled do islámských států, registrace výroků politiků a islámských učenců a hlavně muslimské chování a projevy na západ od našich hranic. Dává nám právo prohlásit, že "TO" v ČR nechceme. A co tedy nechceme? Nechceme sílící muslimskou komunitu; tedy žádný další muslim do ČR. Ale pojďme k jednotlivým bodům.

k bodu1) K dělení islámského hnutí došlo hned po smrti Mohameda (sunnité, šiíté) a tak, jak tomu bylo zpravidla v dalších časech, šlo o nástupnictví, tedy spor o to hlavní, o moc. Do dnešních dnů se  táhnou spory mezi muslimy a není na nás sledovat kdo je kdo; jen registrujeme, že řada válek na Středním východě má původ v rozdílném chápání Mohamedem zvěstovaných tézí. Všichni z tohoto textu vycházejí; navzájem si konkrétně nedají na papír, v čem se ti druzí mýlí, ale všichni tvrdí, že je pro  správné muslimy Korán závazný do poslední čárečky. No, nedal by jim jedem korunu?                                                                                            

Zásadní, a dá se říci, že až historickou chybou západních vlád a i EU je striktní nevyžadování praktikování islámské víry v mezích evropského práva při nepřekročitelných mantinelech, které by vedlo k sankcím v podobě okamžitého vyhoštění nebo uvěznění. Když je možné hlásat veřejně islámskou nenávist k majoritě na úrovni nacistických myšlenek a nic se neděje, je něco shnilého "ve státě dánském"! Horší navíc je, že ze zdánlivě "umírněné" komunity se může vygenerovat terorista, který nastoupí na Boží stezku a obratem jsou za ním mrtví civilisti. Samozřejmě byl frustrovaný, odstrčený atd. , ale proč nejde sám se svou frustrací skočit ze skály, proč chce sebou vzít co nejvíce těch "nevěřících psů"? Kdo mu to napověděl? Imám? Nebo stačily jen verše z Koránu?! Dle Erdogana a mnohých učenců je islám jen jeden a je na místě se důrazně ptát: jaký je ten v Evropě?  

k bodu 2) Ano, v Koránu je 2x zdůrazněno, že byl seslán ARABSKÝ Korán. Pokud je tak nezbytné ho číst nebo slyšet v originále a ještě s patřičným přednesem, pak se ptám, co hledá islám v Evropě?! Čemu věří všichni ti muslimové v Evropě, ti z Afriky, z Afghánistánu, Pákistánu atd. při neznalosti arabštiny? Jenom tomu, co slyší v mešitě? Krajně nebezpečné! A to jako v překladu? A ono to jde? Tak pak bude jistě pravda, že pan Hrbek, ohodnocený jako jeden z nejlepších překladatelů vykonal dobré dílo při překladu Koránu. V neposlední řadě je nutno zmínit, že kritika nenávistných a k násilí vybízejících veršů se ozývá z celé Evropy, čerpajíce z různých překladů do jazyků na starém kontinentu zastoupených.  

Věřím, že do víry silně pohrouženému muslimovi, který umí arabsky, zní dobrý přednes veršů z Koránu v originále jako rajská hudba, ale těch v Evropě, v nám srozumitelných jazycích, se musíme ptát: čemu vlastně věříte?! A pokud to nebude v souladu s evropským právem, je na místě dobrá rada: vraťte se domů a i rodilí Evropané - muslimové, jděte za hlasem svého srdce a své víry, nejlépe do Mediny a okolí, kde váš guru Mohamed ty vámi uznávané myšlenky zvěstoval; v demokratické Evropě nemáte a nesmíte mít své místo!

k bodu 3) Jistě, je možné, že vše, co je v Koránu a je v rozporu s evropským právem, lze realizovat v ideálním islámském státě. Aby tento stav nenastal, musí EU včetně ČR zavřít pro všechny další muslimy hranice, v nutných případech při udělení přechodného pobytu informovat o 100% jistém návratu do mateřských zemí. Stávající muslimy přinutit k dialogu (vláda, poslanci) a nechat si podrobně vysvětlit bod z podkladů pro udělení registrace "žít podle islámských zásad". Jaké tím byly myšleny? Nemají konečnou v ideálním islámském státu? 

Druhou obezličku v chápání veršů  Koránu s důrazem na historický kontext přímo miluji. Něco se semlelo a v tu ránu měl Mohamed zjevení. Příklad za jiné: na trestné výpravě proti jednomu kočovnému kmenu (jak jinak) se ztratila Mohamedova nejmilejší žena Aiša. Výpravu dohnala za delší čas, ale v doprovodu mladého bojovníka. Hned byla obviněna z cizoložství, ale to tak přece nemohlo zůstat. Obratem přišlo zjevení o čtyřech svědcích a také o trestech za nedoložená tvrzení. Nu, a Aiša byla očištěna. Tou druhou stranou mince, které jsme v různé síle svědky dodnes, je tvrdé trestání ženy, která ohlásí znásilnění a nemá ty příslušné 4 svědky (samozřejmě mužské!). Jiná poznámka k historickému kontextu je přímo v Koránu: 25/32  "Kdyby mu byl seslán Korán celý, uvěřili bychom!"  Závěr o existenci Koránu od "stvoření" si udělejte sami.

Nakonec bych si dovolil vyzvat vážené čtenáře k převtělení; tedy jen jako. Co má dělat muslim (imám), který vyznává Korán v plné šíři, tedy včetně toho, co se nám krajně nelíbí? Může ty své "pravdy" hlásat s odvoláním na svobodu slova?! Nemůže; dnes by se se zlou potázal. I islámská nauka radí zdrženlivost, je-li komunita hodně v menšině. Určitě to není jednoduché: v mešitě, vedle své pravdy o nenávistném vztahu ke státu a nemuslimům ještě učit své ovečky dvojí tváři a sám ji názorně praktikovat do medií.

Bude to stejné za 5 , 10 , 15 let?

Při volbě budoucnosti to berte v úvahu.

P.S.  I v německé televizi se diskutuje (v závěru) o dvojí tváři. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla