Miroslav Kulhavý: Všichni, kdo říkají Babišovi NE, chtějí nové volby? Ne, nechtějí, ale...

24.10.2017 9:08

Matematika je jasná: když nikdo do koalice s Babišem, tak se musí najít 23 poslanců, kteří kývnou na menšinovou vládu ANO a... to nejdůležitější: budou hlasovat kladně při žádosti vlády o důvěru parlamentu. Jinak...?

Miroslav Kulhavý: Všichni, kdo říkají Babišovi NE, chtějí nové volby? Ne, nechtějí, ale...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Jinak může prezident (ale nemusí) pověřit druhého v pořadí, tedy ODS a ta, bez ANO koalici dohromady nedá. Tedy? Nové volby!!! No to by byla vizitka, páni politici! Právě jsem vyslechl diskusi čtyř (po sólo p Faltýnkovi) v Událostech komentářích a byla to "estráda"! My s Babišem určitě NE, říkal každý, ale on se někdo najde. Nejlepší byl Gazdík, který jasně potvrdil povinnost politiků se na nové vládě dohodnout, ale při svém kategorickém NE naznačoval přes stůl, že oni by měli. Opravdu schizofrenie nebo lépe pokrytectví v přímém přenosu.

Nejsem právník, ale šetrný prezident by jistě měl zájem spojit případné nové volby s těmi podzimními obecními. A co do té doby? Která strana by od takové situace očekávala zisk?

Můj osobní náhled, při současném rozložení sil, zcela jistě by získalo ANO, když jejich státotvorné snažení všichni odmítli a na...míchnutého voliče budou nutit k novému rozhodování. To si skutečně přejí všechny strany, které se hlásí do opozice? A což teprve, kdyby šlo obvinění kolem Čapího hnízda se stolu; no to by byl mazec a osobně musím dodat, že by se mně ta procenta navíc pro Babiše nelíbila.

Tak, jak zde já, laik, rozvíjím povolební úvahy, jistě daleko sofistikovaněji přemýšlí lidé u kormidla svých stran. Čas, cca měsíc, nám ukáže, co vymysleli. To, co ještě nebylo zmíněno je varianta, že po neúspěšných pokusech se státotvorně projeví sám p. Babiš, ale neumím si představit, že se vzdá svého legitimního nároku na post premiéra.

Zcela při základní nevědomosti nachytal Okamura Bartoše z Pirátů, který neuměl pochopit, že neexistuje islám bez šárie. Moc rád bych viděl p. Bartoši - ale na papíře, deklaratorně - jak takový islám vypadá. To, že se, mimo no go zones v Evropě, nepraktikuje, když tak jen okrajově, neznamená (a při průzkumech mezi evropskými muslimy si přeje právo šária více jak 60 %), že není součástí islámské víry. Správně Vám, pane Bartoši, p. Okamura radil; dostudujte. Nicméně, i bez šárie zůstává řada veršů, které jsou zcela neslučitelné s demokratickými pravidly.

Moderátor jel v zaujatých kolejích ČT, tedy proti Okamurovi a předtím, někdy až hloupými otázkami proti Faltýnkovi. Ale mají v ČT smysl pro černý humor; hned tak neuvidíme vedle sebe oheň a vodu, tedy "vítače" Bartoše a "nulovou toleranci" Okamuru. Opět jen čas ukáže, který postoj k muslimským migrantům v ČR převáží a jak se to projeví na příštím "rozdání karet".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …