Miroslav Macek: 94 % populace se s koronavirem doposud nikdy nesetkalo?

03.04.2020 22:16

Páteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: 94 % populace se s koronavirem doposud nikdy nesetkalo?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Při všech svých apelech na zdravý rozum a potlačení stádního chování s nedozírnými ekonomickými a sociálními následky, jsem bohužel pesimistický. Platí totiž beze zbytku slova psychiatra Cyrila Höschla: „Z technologického hlediska se svět změnil k nepoznání, možná i z hlediska sociologického. Přírodovědci ale pod slupkou civilizačních nánosů odhalují prastaré neměnné zákonitosti, sdílené nejen napříč dějinami a lidskými kulturami, ale i napříč živočišnými druhy. Svět tak, jak je uspořádán, je řízen pouhými variacemi na daná témata. Proto tolik překvapení, když se ukáže, že davové chování v hospodářských kruzích, při epidemiích, požárech a při ohrožení vůbec je v podstatě uniformní. A když se zjistí, že navzdory opakované revizi hodnot se lidstvo stereotypně dopouští stále stejných chyb. Takže opět padneme na držku. Ovšem s rouškou…

Podíl nakažených koronavirem z počtu testovaných je nyní na 6,1 procenta. Toto procento je stabilní od prvních skupin vyšetřených a nyní dokonce lehce klesá. Tento jev s „opatřeními“ zjevně nesouvisí, byť se nám to politici u moci budou snažit namluvit.

Opravdu si myslí, že těch zbývajících 94 % populace se s koronavirem doposud nikdy nesetkalo?

Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula 22. března řekl, že pokud na konci března bude méně než 8500 nakažených, bude možné začít uvolňovat restriktivní opatření. Zřejmě proto má nouzový stav platit do 11. května a policie bude moci pokutovat koronavirové přestupky.

Jsem velice zvědavý, zda se některý z vědců zaměří na fakt, že v Itálii je většina antibiotik běžně dostupná (dokonce i bez lékařského předpisu) a lidé si je sami ordinují na kdeco, včetně viróz.  Jakpak to asi vypadá s jejich obranyschopností?

Americký novinář Jim Geraghty na webových stránkách National Review:

„Sociální média odvedla „úžasnou“ práci při objasnění pravdy o koronaviru. Každý, kdo se méně než vy obává o sebe či své blízké, že se nakazí virem, je naivní, nezodpovědný, neinformovaný a jde mu jen o ekonomiku, peníze a zisky, nikoli o lidské životy.

Každý, kdo se obává více než vy, že on či jeho blízcí se nakazí, je paranoidní, neurotický, nechápe statistiku a jsou mu lhostejná pracovní místa, zničené podniky a všechna ta bída a hrozba veřejnému zdraví, jež způsobí ekonomická krize.“

Určitě si přečtěte!

ZDE a ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …