Miroslav Macek: Alkohol a žádná buzerace. Uzeniny jsou jako tabák

27.10.2015 16:36

Úterní glosa Miroslava Macka:

Miroslav Macek: Alkohol a žádná buzerace. Uzeniny jsou jako tabák
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Dopravní experti opět vymýšlejí další a další kontroly řidičů a další a další tresty. Moje čerstvá zkušenost z Rakouska, kde je povoleno mít 0,5 promile alkoholu v krvi: Den rakouského sektu ve sklípcích Josefa Docknera v Kremstalu. Spousta hostů, na cestách mezi vinicemi a na parkovišti parkuje odhadem 200 automobilů. Od 16 hodin se popíjí sekt a víno dlouho do noci. Pak se všichni spořádaně rozjíždějí domů. Žádná kontrola, žádní policisté, žádná buzerace, přestože by dozajista odchytili dost řidičů s hladinkou alkoholu vyšší. Všichni spořádaně odjeli domů a jsem přesvědčen, že bez jakýchkoliv problémů, neboť jeli opatrně u vědomí vypitého vína.

***

Dle světové zdravotnické unie jsou uzeniny stejně karcinogenní jako tabák.

Jako vždy by bylo zapotřebí nejprve definovat pojem. U tradičních uzenin s tradičním výrobním postupem bych pak osobně volil postoj Karla Velikého ke dně: když mu lékař kvůli tomuto bolestivému onemocnění zakazoval zvěřinu a červené víno, odvětil: Než bych se vzdal zvěřiny a vína, raději budu trpět dnou.

Moderní průmyslový odpad vydávaný za uzeniny pak žádný soudný člověk nekonzumuje. Obávám se ovšem, že vůbec nejde o naše zdraví, ale záhy nás potká „daň z uzenin“.

Přestaňme už konečně oplocovat své zahrady a zamykat domy a byty! Jinak se kulturního obohacení nedočkáme!

***

Čtenář glos P. J. mi napsal:

Dnes ráno, když jsem vstával v pět hodin do práce, jsem si představoval, jak v tuto chvíli i běženci na svých ubytovnách vstávají, aby i oni stihli vše co je v tento den třeba. Že si svůj denní čas rozdělili tak, že kuchaři a pomocnice vaří v kuchyni, jiní nastupují do úklidových čet, učitelé připravují denní vyučování pro děti nebo vzdělávání dospělých, lékaři že budou poskytovat svou péčí, krejčí a švadleny budou opravovat oděvy a sem tam něco spíchnou třeba dětem pro radost, inženýři už přemýšlejí, jak by v této zemi pomohli…. A pak také hudebníci a jiní byť amatérští umělci že připravují svá vystoupení. Prostě takové společné úsilí pomoci si a usnadnit si chvíle čekání…. Zdálo se mi to?

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …