Miroslav Macek: Kalašnikov na premiéra? Jako by Česká zbrojovka nevyráběla vhodné zbraně!

27.01.2016 9:41

Středeční glosy Miroslava Macka:

Miroslav Macek: Kalašnikov na premiéra? Jako by Česká zbrojovka nevyráběla vhodné zbraně!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Prezident Miloš Zeman během návštěvy Jihomoravského kraje na dotaz jedné občanky, jak je možné zbavit se premiéra Sobotky, odpověděl, že existují dvě možnosti - buď ho sesadit demokraticky ve volbách anebo nedemokraticky kalašnikovem. Vlastenecky se tedy nevyjádřil! Jako by Česká zbrojovka nevyráběla vhodné zbraně!

Pokud ovšem jeho tradičně buranský bonmot (BB) opravdu vyděsil děti, rodinu a přátele premiéra Sobotky, tak máme v čele vlády ještě většího ňoumu, než jsem si doposud myslel, neboť normální chlap by Zemanovy BB s chápavým úsměvem vysvětlil i pacholeti…

Spousta novinářů kupodivu napsala, že prezident vyzývá k zabití premiéra…což už je úplná pitomost. Zdá se, že někteří novináři (a politici), majíce před očima Zemana, vždy oslepnou a zblbnou.

Jinak by si třeba i povšimli, že Zeman bohorovně zapomněl na třetí možnost: dobrovolnou abdikaci.

Zdeněk Šarapatka pak neváhá a okamžitě na Zemana podává trestní oznámení. Zřejmě nezná dostatečně Suchého a Šlitrova Škrholu…čeká nás pěkné panoptikum! Jen, kdyby ti herci nebyli taková šmíra!

Pro pořádek: přepis dotazu studentky na pondělním setkání prezidenta Miloše Zemana s občany v jihomoravském Tišnově a prezidentova odpověď.

Otázka studentky z publika:

"Dobrý večer, pane prezidente, já bych vám chtěla poděkovat za všechny občany České republiky, určitě všechny, protože někteří ani neví, kdo vůbec na Hradě sedí, jaká osobnost. Chtěla bych vám poděkovat, jakým způsobem vlastně svoji funkci vedete, a měla bych na vás otázku. Určitě víte, že se projednávala petice za odstoupení pana (předsedy vlády Bohuslava, pozn. ČTK) Sobotky a petice byla shrnuta ze stolu. Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem vlastně mají čeští občané postupovat, protože jak víme, pan Sobotka určitě nestojí za českým národem, ale proti němu."

Potlesk v sále.

Odpověď prezidenta Miloše Zemana:

"Chcete-li se zbavit jakéhokoli politika, prezidenta nevyjímaje, je k tomu jediná demokratická cesta - a to jsou svobodné volby, které v daném případě budou za rok. Vypadáte mladě, takže roku 2017 se zcela určitě dožijete. A pak existuje nedemokratická cesta - a ta se jmenuje kalašnikov."
Smích a potlesk v sále.

Čtenář glos V. S. mi napsal:
Ačkoli vím, že nesedíte na zasedání tripartity, a ani já nejsem díky bohu odborářem, zasílám Vám výsledek domácí úlohy z matematiky pro odboráře. Dle mého názoru je to nesprávně postavený příklad.

Příklad je podivný, protože výsledek nevychází ani podle zadání. Jestliže může zaměstnavatel z malé díly vynaložit na mzdy 40 000 Kč a má 4 zaměstnance, dává na jednoho 10 000 Kč. V tom jsou ale zahrnuty i odvody zaměstnavatele (to jsou přece taktéž náklady na mzdy), které činí 34% z hrubé mzdy. Příslušná hrubá mzda je pak 7 463 Kč a do toho by se „vlezl“ naposledy v prosinci 2005 (tehdejší min. mzda 7 185 Kč byla od 1. ledna 2006 zvýšená na 7 570 Kč). Se současnou úrovní minimální mzdy si může tento zaměstnavatel / lidumil dovolit maximálně tak 3 zaměstnance (9 900 * 1,34 * 3 = 39 798) a ještě mu 202 Kč „zbyde“. To byl samozřejmě pokus o vtip. Jestliže bude minimální mzda 11 500, pak podle stejného postupu to vychází na 2,59 zaměstnance a tak se zbývajícími dvěma ještě 9 180 korun „ušetří“. Vlastně ne, jelikož nutně přidá těm dvěma nešťastníkům, protože budou muset makat za tři.

Princip je bezesporu správný, minimální mzda je zločin na dělnické třídě a její zvyšování bere práci těm nejméně kvalifikovaným. Ale připustit ve výpočtu takovou chybu z neznalosti znamená, že autor příkladu tomu buď nerozumí nebo to záměrně zamlžuje a zlehčuje. Což je přesně argument, a zadarmo, pro ty, kteří si navyšování mzdy přejí či ho prosazují.

Vladimír Pikora pojmenoval rizika roku 2016:
1. Globální akciové trhy jsou přehřáté a rostou jen díky penzijním systémům
2. Centrální banky napumpovaly do globální ekonomiky tolik peněz, že jsou přehřáté i trhy dluhopisů
3. Svět je předlužený. Nejde přitom jen o dluh států, ale i korporací a domácností. Na planetě máme už většinu vyspělých zemí, kde tento kumulovaný dluh přesahuje 200 % HDP a u více než 5 zemí 300 % HDP. Růst na dluh nemůže pokračovat donekonečna. Letadlo jednou narazí a přijde dominový efekt bankrotů. Už nepůjde jen o malé Řecko.
4. Regulace dusí ekonomiku. ECB tak zregulovala bankovní sektor, že má problémy se ziskovostí. Trh proto začne banky obcházet, což vyústí v něco těžko predikovatelného. Obecně to Evropa s regulací přehnala, což ji bude globálně oslabovat.
5. Růst úrokových sazeb v USA povede k odlivu kapitálu z rozvíjejících se ekonomik, což může vyvolat pád tamních bank i politických garnitur. Prostě něco jako Asijská chřipka z devadesátých let se může snadno opakovat. Jsme na „dobré“ cestě.
6. Budou pokračovat měnové války, kam řadím i rozhodnutí ČNB intervenovat proti koruně. Intervence přitom nebudou trvat věčně, a čím déle potrvají, tím více škod napáchají, protože ekonomika bude žít na dopingu. Místo toho, aby byla donucena k vnitřním změnám, budou se zakonzervovávat i málo produktivní technologie. Jinými slovy, ČR zůstane jen montovnou a skladem pro Německo. Opuštění intervencí přitom může vyvolat velké turbulence podobně, jako tomu bylo ve Švýcarsku.
7. Pumpování peněz do ekonomiky trvá už nezdravě dlouho. Výsledkem je tisk peněz pro ty, kteří investují na uměle přehřátých trzích. Tam obecně investují bohatší lidé. Kvantitativní uvolňování tak podle mě nezdravě rozevřelo nůžky mezi vrstvami společnosti. Dlouhodobě se přitom ukazuje, že ekonomiky s velmi vyrovnanými příjmy nerostou a ekonomiky s velmi nerovnými příjmy končí společenskými převraty. Rozdíly mezi společenskými vrstvami by proto měly být rozumné, což možná už mnohde není. Řady chudých rostou, řady bohatých pro mnohé překvapivě také rostou, ale střední vrstva mizí.
8. Ropa podle mě ještě nedosáhla svého dna. Je jí na světě moc. Přináší to nové nečekané problémy. Kanadský dolar oslabuje, norská koruna oslabuje, padají i akcie. Řada lidí chápe, že v důsledku toho bude mít problémy i bankovní sektor. Nízká cena ropy přinese bankrot některých těžařů, což se projeví ve špatných úvěrech zaangažovaných bank a může to skončit podobným letadlem, jako tomu bylo u podřadných amerických hypoték v roce 2008.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…