Miroslav Macek: Možná by se Kubáncům mělo připomenout naše přísloví „Kde blb, tam nebezpečno“

16.01.2017 19:20

Pondělní glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Možná by se Kubáncům mělo připomenout naše přísloví „Kde blb, tam nebezpečno“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Z „Otevřeného dopisu členům Rady pro rozhlasové a televizní vysílání“ dvou zástupců šéfredaktora zpravodajství ČT M. Kubala a F. Lutonského mne nejvíce zaujala jedna z jejich otázek: Na základě čeho označujete velvyslance USA A. Shapira za transparentního příznivce Hillary Clintonové a neberete jej jako nejvyššího reprezentanta USA v ČR?

Na tu totiž existuje neuvěřitelně „komplikovaná“ odpověď: Protože je transparentní příznivec Hillary Clintonové.

Ale chápu, že taková odpověď je nedostatečná, neboť není podložená statisícovou analýzou od kamarádů.

Dosluhující americký prezident Barack Obama s okamžitou platností zrušil zvláštní imigrační režim, který umožňoval kubánským emigrantům získat trvalý pobyt ve Spojených státech, pokud se dostali až na jejich území. Kuba, která s touto praxí nesouhlasila, Obamovo rozhodnutí přivítala s tím, že bude navracené migranty přijímat zpět.

Možná by se těm Kubáncům mělo připomenout naše přísloví „Kde blb, tam nebezpečno“. A všimli jste si, jaký povyk spustili Schwarzenberg, Kocáb, Šiklová, Halík a další? Ale možná se domnívají, že nemají z Kuby co utíkat, neboť tamní režim je ten správný socialismus s lidskou tváří…

Bývalý hejtman Olomouckého kraje za ČSSD Jiří Rozbořil sice po volbách ve funkci skončil, na kraji však působí dál. Úřad jeho nástupce Oto Košty z ANO si ho najal na předání agendy. K zákonem danému „odchodnému“ tak nyní Rozbořil navíc na čtvrt roku dostává dalších 45 tisíc měsíčně.

Konečně solidní návod pro pokladní v Kauflandu a všechny ostatní zaměstnance, když budou propuštěni! Docela sviňárna, jinak! Zajímalo by mne, co na to říká Babiš, když tvrdí, že jeho ANO vede stát jako firmu: také to ve svých firmách praktikuje?

Ekonom Pavel Kysilka v Echo24.cz

Takže se dá říct, že služební zákon z roku 2014 dnes podráží nohy českému exportu?

Ano. V některých zemích tento služební zákon může celkově působit pozitivně, napadá mě třeba Kanada. U nás, při našem mentálním naladění, převažují negativa. A je to škoda. Lidi, které česká státní správa a samospráva zaměstnávají, jsou vesměs kvalifikovaní. Umějí ráno vstát, vyčistit si zuby, pozdravit, pustit počítač a něco na něm udělat, jsou použitelní. A tyhle použitelné lidi stát nabírá nikoliv proto, aby něco pozitivního vytvořili, ale aby naplnili nové agendy úřadů. A co to jsou ty nové agendy? Regulace, dirigismus, kontrolorství, které doslova dusí podnikání, ale pozor, například i neziskovou sféru. Tady je působení české vlády na ekonomiku hrozně negativní.

Jaké regulace a dirigismus máte na mysli konkrétně?

Zajděte se zeptat do kterékoliv malé, střední nebo velké firmy, kolik mají za rok návštěv kontrolorů, kolik jim regulace berou času a jaké často úplně nesmyslné předpisy musejí dodržovat, aby neztratily licenci, živnostenské listy. Pracovní zákonodárství se šíleně zesložiťuje.

A to se zhoršilo za této vlády?

Zhoršuje se to plynule od roku 1996, 97. A zhruba od roku 2010 to roste exponenciálně, doposud.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…