Miroslav Macek: Počít a porodit potomka umí každá myš. A to více a častěji…

29.06.2017 13:37

Čtvrteční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Počít a porodit potomka umí každá myš. A to více a častěji…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Neuvěřitelných deset tisíc migrantů jen za tři dny zachránily záchranné lodě ve Středozemním moři. Informovala o tom agentura pro ochranu vnějších hranic Frontex. Podle jejích zástupců se v tomto směru jedná o rekord.

Tolik včerejší zpráva. Chybí v ní ovšem ta nejpodstatnější informace, zda byli zachránění migranti vráceni zpět, či byli dopraveni k evropskému pobřeží.

Kamerunská novinářka Patti Beb Nefertari v rozhovoru v časopisu Týden: Podle vás tedy měly velmoci raději nechat dále u moci diktátora Kaddáfího, který měl na svědomí stovky životů a podporoval terorismus?

To je opět evropský, nikoliv africký pohled. Naprostá většina Afričanů Libyicům pod Kaddáfím záviděla. Libye měla bezplatné zdravotnictví, účinný sociální systém, řada mladých lidí mohla studovat v zahraničí. Afričané měli ale hlavně pocit, že Kaddáfí v první řadě myslí na prosperitu vlastní země a celé Afriky, nikoliv na zájmy Evropanů a nadnárodních koncernů. To se o mnoha dalších afrických vůdcích říci nedá.

Libye za Kaddáfího každopádně představovala bezpečnostní pás. Dnes je to země chaosu a bezvládí, přes niž proudí do Evropy většina afrických uprchlíků. A nejen to. Zbraně, které velmoci dodaly povstalcům v Libyi, byly přeprodány dále do nitra Afriky a mají na svědomí tisíce mrtvých v jiných konfliktech. Včetně třeba řádění skupiny Boko Haram. Na mnoha místech afrického kontinentu se dnes bojuje zbraněmi vyrobenými v Evropě. Jak se tam dostaly, když Evropa údajně tak moc touží po tom, aby byl v Africe klid a lidé z ní neutíkali?

Někdy mi připadá, že jde o předem naplánovaný scénář. Velmoci podpoří jednu stranu konfliktu, dodají jí zbraně, a když dojde k válce, snaží se pomoci obětem. Třeba humanitární pomocí. Jenže ani ta není úplně zadarmo. Ruka, která dává, také rozhoduje. Takže humanitární pomoc nakonec skončí v rukou zkorumpovaných místních politiků, kteří za to podepíší se západní firmou nevýhodnou smlouvu. To je i případ Kamerunu. Tam nám snad patří jen to, co roste nad zemí. Nerostné bohatství si odvážejí Francouzi.

Kdyby šlo velmocem o odstranění Kaddáfího jako teroristy, mohly to udělat už dávno. Jeho pád ale podpořily až v době, kdy začal dělat konkrétní kroky k tomu, aby většina afrického bohatství zůstala v Africe. Teprve poté musel být odstraněn. A to i se všemi důsledky.

Josef Provazník na FB:

Přátelé, rozmáhá se nám tady takový nešvar: Kojení na veřejnosti, následné focené a chlubení se tím. Plus kecy o tom, že je to přirozené a komu se to nelíbí, tak je nejspíš strašlivé hovado. A nejenom u nás, ale po celém světě. Nějaká australská senátorka prý kojila přímo ve chvíli, kdy promlouvala k poslancům.

Tak já se tímto hlásím mezi ta strašlivá zpátečnická hovada. Okázalé kojení na veřejnosti a následné chlubení se tím je prostě zvrhlost. Kojení je sice přirozené, to ale souložení také. A nevím, jak vy, ale já bych v autobuse, na úřadě či přímo na ulici nic takového fakt nedělal.

Dodávám:

Osobně jsem přesvědčen, že ty militantní kojící matky se domnívají, že narození potomka je nějaká strašlivá zásluha, která musí být okolí náležitě předvedena a okolím náležitě oceněna. Jaksi zapomínají, že počít a porodit potomka umí každá myš. A to více a častěji…

Řádně dítě vychovat, až to je zásluha, ale i povinnost. Kupodivu ty exhibující matky stejně nepředváděly početí, ale možná i k tomu jednou blbá móda dospěje…

Petr Paulczyński na fb:

Prý by Drahoš ve druhém kole porazil Zemana.

Průzkum proběhl na naprosto reprezentačním vzorku na katedře genderových studií University Karlovy!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…