Miroslav Macek: Wolf dostal pět let natvrdo. Kolik dostane Bursík?

30.01.2012 19:48

Glosy Miroslava Macka.

Miroslav Macek: Wolf dostal pět let natvrdo. Kolik dostane Bursík?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

K pětiletému nepodmíněnému trestu exposlance Wolfa za zneužití státních dotací mám dvě poznámky:

Velmi by mne zajímalo, kolik obdobných trestů by muselo padnout, kdyby se policejně přezkoumaly všechny obdobné dotace a dále by mne velice zajímalo, kolik let dostane exministr životního prostředí Bursík, který přikázal svému podřízenému, šéfovi odboru auditu Červenkovi, aby Wolfovi vrácení podvodně získaných dotací prominul (poté, co Wolf přeběhl k Topolánkově vládě).

Ke stejnému tématu čtenář glos M. Č.:

Pan Wolf dostal za zneužití jedenáctimilionové dotace celkem pět let. A odvolal se. Nechápu. Po zaplacení pokuty jeden milion Kč stále zbývá deset milionů, které navíc nemusí vracet, protože mu je Topolánkova vláda odpustila.I kdybych já obdobně seděl na své pracovní židli pět let, přesto si nevysedím ani desetinu této sumy. Mohl by mi pan Wolf poradit, jak se nechat zavřít s výdělkem dva miliony ročně?

Úplně mě dostal titulek na idnes: "Kongresové centrum ve Zlíně prodělává. Ale mnohem méně, než se čekalo."
 Už se "těším" na titulky, až bude zapotřebí toto centrum za půl miliardy po čase rekonstruovat a eurodotace už nebudou...

Finský ministr zahraničí Erkki Tuomioja v rouhovoru pro Lidovky: "Každý snad už vidí, že s dluhem 130 procent HDP a programem tvrdého šetření se z toho Atény nikdy nedostanou. Čili každým dalším balíčkem jen odsouváme hodinu pravdy, házíme peníze do kanálu a privátnímu sektoru umožňujeme, aby se z Řecka stáhl co nejdál a účty přenechal daňovým poplatníkům."

Velmi se mi líbí přirovnání vysokých škol k divadlům . Je jich přespříliš, spousta špatných, se stejným postojem k daňovým poplatníkům: "dejte nám co nejvíce peněz na naše ušlechtilé konání a už se o ně nestarejte. A každou snahu o zjištění efektivity vynaložených prostředků budeme brát jako útok na vzdělanost, kulturu a svobodu vůbec...a nepřejte si pak ten řev!"

Půjčky musejí mít pro některé lidi nějaké zvláštní kouzlo! Matka bývalého šéfa pražského Dopravního podniku Marie Nováková kupříkladu v rozhovoru s MF Dnes říká, že jako developerka vydělala stovky milionů korun. Vzápětí nato vysvětluje půjčku na nákup domu na Madeiře ve výši jednoho milionu eur (tedy něco přes dvacet pět milionů korun) od advokátní kanceláře - která si ovšem sama půjčuje tyto peníze od jakési obskurní formy na Panenských ostrovech...

Středočeský hejtman, poslanec a bývalý ministr zdravotnictví David Rath zlomyslně radí: Jste chudí? Darujte své orgány!
Bez zlomyslnosti: Kdyby se odhodlal nechat se vycpat, některé muzeum kuriozit by dozajista s potěšením zaplatilo nemalou částku...

Zpráva, nad kterou zůstává rozum stát: Německo vybralo v prosinci loňského roku na daních rekordních 70,8 miliard eur, nejvíce za jeden měsíc ve své historii. Díky těmto příjmům z daní se země nebude muset tolik zadlužit.

Mnoha čtenáři jsem byl poučen, že půjčka MMF je prostě 1,5 miliardy Euro. Prima, ale proč ne jen jedna miliarda nebo naopak dvě miliardy? Jak k té sumě vláda dospěla? Ta metodika mne zajímá!

Čtenář glos M. N. mi napsal:
Dotace na ovoce a dotace od EU obecně mají ještě další rozměr. Ve skutečnosti se za ně v ekonomicky slabších zemích jako ČR udává nadvýroba zboží z ekonomicky silnějších zemí. Tyto země vlastní rozhodující obchodní řetězce, stály za likvidací naší sobestačnosti v řadě odvětví a nabízejí své skrytě dotované produkty. To, že 23 let po revoluci nejsme soběstační v komoditách, které bychom si při skutečně nepokřiveném volném trhu bez problémů vyrobili sami (vepřové apod.), je cílená likvidační politika vůči provinciím EU. Vidět jen objem peněz od EU a ne proč a za jakých okolností k nám jdou, je jako vidět na jedno oko...

Přítel Z. Š. mi napsal:
Pan P.B. se zamýšlel nad problémem, zda jsme v tom zdravém jádru stáda EU krávy, bejčci, nebo volové. Já myslím, že nejde o stádo kravské - jsme prostě ovce.

Tomuto správnějšímu určení druhu kopytnatců odpovídají i další příspěvky v pátečních glosách. Kdo jiný, než ovce se po tolika letech v socialismu nechá dovést k dalšímu socialismu, i když je tento jaksi "západní provenience"? Komu jinému, než ovcím uniká, že vlk je vlkem i když o sobě tvrdí něco jiného? Kdo naslouchá pohádkám velké ovčí babičky - EU a není schopen si nad realitou všedního dne uvědomit, že ten slibovaný evropský ráj je jen heslo, pod kterým putujeme po další třetí cestě? Pouze ovce. Vždyť i ta hesla se opakují - jen pro příklad: před několika lety chtěla EU dohnat a předehnat zbytek světa, zejména USA. Po pár letech regulací a nařízení typů "úsporné žárovky" se to změnilo v heslo udržet krok. Nyní, když jsme si vybudováním sociálního státu blahobytu úplně zařízli konkurenceschopnost, zbývá nám již jen neztratit stopu. Vot tak. Vsjo uže býlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miroslav Macek

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…