Miroslav Matějka: Herman likviduje festivaly, které zaštítil prezident

26.10.2016 11:52

Prezident republiky jakožto i ostatní nejvyšší ústavní činitelé poskytují záštity festivalům klasické hudby jako projev jejich kvality a prestiže. Prezident z největších festivalů v posledních dvou letech poskytl záštity např. Pražskému Jaru, MHF Český Krumlov, MHF České doteky hudby a MHF Petera Dvorského v Jaroměřicích nad Rokytkou na Vysočině. Je dnes snadno dohledatelné, že ministr kultury Herman se mstí festivalům nad kterými má záštitu prezident republiky a to tím, že jim více než jiným likvidačně krátí finanční prostředky.

Miroslav Matějka: Herman likviduje festivaly, které zaštítil prezident
Foto: Václav Jirásek
Popisek: Česká filharmonie

Nejvíce se mstí tedy vybraným festivalům jako PETERA Dvorského na Vysočině v Jaroměřicích nad Rokytkou (ten zkrátil o 100%, obdržel 0 Kč, Pražské Jaro zkrátil o 1, 5 mil Kč, MHF Český Krumlov o 6. 855 000 a MHF České doteky hudby o 3.330 000 Kč. Herman krátí podíl kofinancování státu hudebním festivalům tak likvidačně, čehož důkazem je i to, že ve čtvrtek 20.10 prohrál hlasování ve Sněmovně na písemnou interpelaci poslance Adámka, kterému dala sněmovna za pravdu, když kritizoval klientelistické rozdělování peněz na MKČR v oblasti festivalů klasické hudby. Byl to možná první poslanec, který porazil ministra v tomto funkčním období Sněmovny v hlasování v usnesení písemné interpelace.

Výpis velkých festivalů klasické hudby s rozpočty nad 5 mil (červeně označeny festivaly se záštitou prezidenta, zeleně označen financování ve 100% akce, jejíž předkladatelem a statutárem pan Ivo Medek, rektora JAMU, který je ministra Hermany členem hodnotící komise):

Miroslav Matějka
ředitel MHF České doteky hudby

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …