Miroslav Němec: Nástup ruskojazyčných zločineckých gangů a mafií na naše území

05.04.2017 19:15

Po otevření našich hranic, po politickém převratu v roce 1989, začaly na naše území takřka okamžitě pronikat různé zločinecké gangy a mafie z celého světa, včetně ruskojazyčných gangů a mafií, které měly značnou výhodu v tom, že území naší republiky znaly takřka důvěrně z dob dlouhodobého pobytu sovětských vojsk (1969 až 1990).

Miroslav Němec: Nástup ruskojazyčných zločineckých gangů a mafií na naše území
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Evropa, Rusko

Počátkem devadesátých let minulého století se postupně v naší republice začaly usazovat ruskojazyčné zločinecké gangy, jejichž základnou se již v této době stalo známé lázeňské město Karlovy Vary.

Postupně docházelo k rozpínání ruskojazyčných zločineckých gangů na další území naší republiky. Již v této době však město Cheb a Aš a jejich okolí a oblast Železné Rudy zcela ovládly asijské zločinecké gangy (zejména vietnamské) a dále zločinecké gangy vytvářené z občanů bývalé Jugoslávie, jejichž centrem se v této době stala Plzeň. Přesto, že ruskojazyčné zločinecké gangy nelze považovat za tradiční mafie, jsou takřka stejně nebezpečné jako klasické mafie s propracovanou strukturou a tradicí.

Ruskojazyčné zločinecké gangy přebírají některé rysy tradičních ruských zločineckých organizací založených na tzv. „vorech v zakone“ („zloději ze zákona“, „zloději podle zákona“ nebo „zloději podle práva“), což je tradiční forma stavovské organizace profesionálních zločinců vůdcovského typu v Rusku.

Struktura ruskojazyčných zločineckých skupin má dvě varianty. První varianta zločineckého gangu je řízena „radou vorů“ a prostřednictvím nejvyššího „vora v zakoně“ konkrétního gangu, řídí přes „autoritu“ jednotlivé „staršiny“. Tato struktura odpovídá i ruským zločineckým gangům operujícím na území České republiky.

Druhá varianta struktury ruskojazyčných zločineckých gangů působících mimo jiné i na území České republiky je rovněž řízená „radou vorů“, neomezeně jí vládne „vor v zakoně“ uvedeného gangu, který prostřednictvím „autority“ (níže postaveného řídícího) úkoluje „komadýra“, kterému podléhají jednotliví staršinové. Tito staršinové pak řídí jednak ruskojazyčné vojáky, zabijáky, zloděje, násilníky a ostatní ruskojazyčné kriminální živly, kteří využívají ruskojazyčnou inteligenci, bývalé vojáky sovětských vojsk, bývalé ruskojazyčné prokurátory, odborníky a specialisty. Určení staršinové kontaktují „klienty“ a využívají specialistů v zemi svého působení, tj. v České republice využívají jednak českých odborníků a specialistů (včetně právníků, advokátů a dalších), řídí české zločinecké skupiny, které jsou ochotny spolupracovat, a dále je nadřízeným tzv. „poskoků“ (např. pronajímatelů domů, chat a bytů, informátorů a zprostředkovatelů).

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …