Miroslav Novák: Domácí ekonomika roste, ale zase o něco pomaleji

15.11.2018 8:29

Komentář k HDP – 3. čtvrtletí 2018

Miroslav Novák: Domácí ekonomika roste, ale zase o něco pomaleji
Foto: Archiv MN
Popisek: Ing. Miroslav Novák, analytik společnosti AKCENTA CZ

Za třetí je zřejmé, že česká ekonomika evidentně zpomaluje a tím pádem dochází i k nižšímu růstu produktivity práce. A právě rozevírající se nůžky mezi stále rychlým růstem mezd a zpomalující produktivitou práce budou hrát v české ekonomice během nadcházejících čtvrtletí stále významnější roli.

Čerstvě zveřejněný odhad o výkonu české ekonomiky ve 3. čtvrtletí s růstem o 0,4 % k/k a 2,3 % r/r zaostal jak za tržním odhadem, tak za prognózou České národní banky. Rychlý pohled k našim sousedům ukazuje, že ke zjevnému zpomalení HDP došlo ve 3. čtvrtletí i v sousedních zemích včetně Německa a Slovenska.

Vzhledem k tomu, že se jedná o předběžný odhad, tak zatím Český statistický úřad neposkytl detailnější vhled do struktury růstu. I ze zatím předběžných dat však vyplývá několik velmi zajímavých informací. Za prvé hlavním zdrojem růstu HDP z poptávkové strany zůstává domácí poptávka, respektive spotřeba domácností. Za druhé z nabídkové strany již není dominantním přispívatelem k HDP zpracovatelský průmysl, když se ve 3. čtvrtletí více dařilo stavebnictví, obchodu a dopravě. Za třetí je zřejmé, že česká ekonomika evidentně zpomaluje a tím pádem dochází i k nižšímu růstu produktivity práce. A právě rozevírající se nůžky mezi stále rychlým růstem mezd a zpomalující produktivitou práce budou hrát v české ekonomice během nadcházejících čtvrtletí stále významnější roli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …