Miroslav Novák: I v červnu rostl vývoz pomaleji než dovoz

08.08.2018 8:54

Za silnějším růstem dovozů i v červnu stála kombinace vyšší investiční aktivity v domácí ekonomice a dražší ropy. Vyšší ceny ropy se zároveň v červnu významně podílely na nižším přebytku celkové obchodní bilance vzhledem ke skutečnosti, že ČR je čistým dovozcem ropných produktů.

Miroslav Novák: I v červnu rostl vývoz pomaleji než dovoz
Foto: pixabay.com
Popisek: Zahraniční obchod - ilustrační foto

Červen byl dalším měsícem v řadě, kdy v zahraničním obchodu rostl vývoz pomaleji než dovoz. Konkrétně vývoz v červnu vzrostl v meziročním srovnání o 0,8 % na 315,0 mld. korun a dovoz o 2,0 % na 299,2 mld. korun. I přes rychlejší tempo růstu dovozu však obchodní bilance zůstává poměrně silně přebytková s 15,8 mld. korun v červnu a s 98,5 mld. korun v souhrnu za první polovinu letošního roku.

Za silnějším růstem dovozů i v červnu stála kombinace vyšší investiční aktivity v domácí ekonomice a dražší ropy. Vyšší ceny ropy se zároveň v červnu významně podílely na nižším přebytku celkové obchodní bilance vzhledem ke skutečnosti, že ČR je čistým dovozcem ropných produktů. Na straně vývozů lze v červnu stejně jako po celou první polovinu letošního roku pozorovat pokles kladného salda obchodu s motorovými vozidly. V červnu se navíc přidal i horší výsledek obchodu s ostatními dopravními prostředky. Červnový přebytek obchodu s počítači a elektronickými přístroji nedokázal předchozí zmíněné faktory plně kompenzovat.

V teritoriálním členění se v červnu snížil přebytek obchodu se zeměmi EU28, a to o 4,1 mld. na 56,7 mld. korun. Toto snížení z velké části připadá zmíněnému nižšímu přebytku s automobily. Zatímco bilance s evropskými zeměmi zůstává veskrze pozitivní, tak se zeměmi mimo EU28 má ČR negativní bilanci, v červnu konkrétně 39,6 mld. korun.

I v dalších měsících letošního roku budou dovozy růst rychleji než vývozy, což se bude negativně promítat do nižšího přebytku obchodní bilance ve srovnání s loňským rokem. Letošní přebytek obchodní bilance se tak bude pravděpodobně pohybovat mezi 120 až 130 mld. korun oproti loňským 149 mld. korun.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…